Paikalliset

Lastensuojeluilmoitusten määrä kasvanut Eerikan kuoleman jälkeen

Naapurin tai muun ulkopuolisen tekemien lastensuojeluilmoituksien määrä on kasvanut viime päivien aikana, kertoo Helsingin kaupungin perhekeskustoiminnan päällikkö Riitta Vartio.

– Ilmoituksia on tullut kolme-viisi enemmän per toimipiste päivässä. Tällaiset tapaukset madaltavat yhteydenottokynnystä ja ilmoitus tehdään entistä herkemmin.

8-vuotias Eerika murhattiin raa´asti kiduttamalla viime keväänä Puotilassa. Teot olivat pitkään jatkuneita.

– On odotettavissa, että lastensuojeluilmoitukset lisääntyvät edelleen. Tällaiset tapaukset herättelevät ulkopuolisia, jotka ovat jo saattaneet miettiä ilmoituksen tekemistä pitkään jonkin asian osalta, Vartio kertoo.

Eerikan kuoleman jälkeen naapurit kertoivat kuulleensa iltaisin pahoinpitelyn ääniä huoneistosta. Sen lisäksi he olivat nähneet, että tyttöä juoksutettiin ympyrää talon pihalla monen päivän ajan. Lastensuojeluilmoitusta ei kuitenkaan heidän taholtaan tehty.

– Yleensä naapurit seurailevat pidemmän aikaa tilannetta. Tarkkailevat, onko lapsen elämässä jokin pielessä. Meidän näkemyksen mukaan ilmoituskynnys ei kuitenkaan ole kovin suuri naapurille tai muulle ulkopuoliselle. Usein ilmoitus tehdään vasta sitten, kun tapaus on ilmoittajalle selkeämpi, Vartio huomauttaa.

 

Helsingin sosiaalivirasto käsitteli viime vuonna yli 10 000 lastensuojeluilmoitusta. Niistä noin 30 prosenttia tuli poliisilta ja 25 prosenttia terveyden- ja sosiaalihuollon kautta. Huoltajilta tuli noin 12 prosenttia ilmoituksista ja muilta sukulaisilta saman verran. Ilmoituksia tulee myös kouluista ja muilta viranomaisilta sekä nuorilta  itseltään.
– Viranomaisten on lain mukaan pakko tehdä ilmoitus. Muilla on siihen oikeus, Vartio selventää.

Naapurin tai muun ulkopuolisen tekemän lastensuojeluilmoituksen syy vaihtelee jonkin verran. Kaikista ilmoituksista tehty tilasto kuitenkin kertoo, että alkoholi ja muun päihteet esittävät suurta roolia. Yli 20 prosentissa ilmoituksista vanhempi tai lapsi on ollut alkoholin tai päihteen vaikutuksen alaisena. Perheväkivallan seurauksena on tehty 13 prosenttia ilmoituksista ja lapsenhoidon laiminlyönti tai sen epäily on vaikuttanut yhdeksään prosenttiin ilmoituksista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu