Paikalliset

Paperittomien terveyspalvelut laajenevat Helsingissä

Kerjäläisiä päiväkeskus Hirundossa lokakuussa. Paperittomien terveydenhuolto on tähän asti ollut pitkälti vapaaehtoisten lääkärien Global Clinicin varassa. Nyt kaupungin tarjoama terveydenhoito paperittomille laajenee.

Marjaana Varmavuori

Sosiaali- ja terveyslautakunnan tiistainen päätös helpottaa paperittomina maassa oleskelevien terveydenhoitoa.

Jatkossa paperiton saa kiireelliset terveydenhoidon palvelut samaan hintaan kuin helsinkiläiset. Aiemmin he joutuivat maksamaan hoidosta kalliimman hinnan.

Lisäksi kaikille raskaana oleville ja neuvolaikäisille lapsille tarjotaan jatkossa samat laajat terveydenhuollon palvelut, sekä neuvola- että sairaanhoitopalvelut, kuten helsinkiläisille.

Päätös perustuu Laura Nordströmin (vihr) ja Anna Vuorjoen (vas) tekemään vastaehdotukseen, joka hyväksyttiin äänin 8–5. Viraston luonnosteleman alkuperäisen päätösehdotuksen mukaan palveluita ei olisi ryhdytty tarjoamaan kustannussyistä.

– Päätöksessä ei ole tarkkaa päivämäärää, mistä lähtien heidän on päästävä hoitoon. Asia pyritään järjestämään mahdollisimman pian, toteaa hallintoylilääkäri Jukka Pellinen.

Pellinen ei lähde erittelemään, milloin hoidon tarve katsotaan kiireelliseksi.

Terveydenhuoltolain mukaan kiireellisellä hoidolla tarkoitetaan äkillisen sairastumisen, vamman, pitkäaikaissairauden vaikeutumisen tai toimintakyvyn alenemisen edellyttämää välitöntä arviota ja hoitoa, jota ei voida siirtää ilman sairauden pahenemista tai vamman vaikeutumista.

– Lääkäri päättää asiasta aina tapauskohtaisesti, Pellinen sanoo.

Päätöksen kustannusvaikutuksista ei ole olemassa Pellisen mukaan vielä mitään arviota.

– Ei ole olemassa tarkkoja lukuja mahdollisista määristä tai siitä, miten he hakeutuvat hoitoon, hallintoylilääkäri sanoo.

Lautakunnalle on tarkoitus tuoda kevään 2014 lopussa selvitys palvelusta syntyneistä tarkemmista kustannuksista ja siitä kuinka hyvin hoito on tavoittanut paperittomat.

Kiireettömän hoidon järjestämisen osalta lautakunta päätti odottaa sosiaali- ja terveysministeriön selvitystä paperittomien terveydenhuollosta. Sen on määrä valmistua tammikuun 2014 loppuun mennessä.

– Siinä kartoitetaan ilmiön laajuutta, vaihtoehtoisia tapoja toteuttaa terveyspalvelut sekä mahdollisia lainsäädännön muutostarpeita, Pellinen valottaa.

Paperittomilla tarkoitetaan ilman voimassa olevaa viisumia tai oleskelulupaa maassa asuvia ihmisiä. Paperittomilla tarkoitetaan ilman voimassa olevaa viisumia tai oleskelulupaa maassa asuvia ihmisiä. Lisäksi terveydenhuollon näkökulmasta paperittomia ovat tilapäisesti laillisesti maassa oleskelevat EU-kansalaiset, joilla ei ole kotimaassaan vakuutusturvaa sairauden varalle sekä henkilöt, joiden oleskeluluvan saamisen edellytyksenä on ollut yksityinen sairausvakuutus, mutta vakuutus on rauennut tai se on riittämätön.

Sosiaali- ja terveysviraston arvion mukaan paperittomia voi olla Helsingissä jopa 5 000, pääsääntöisesti nuoria aikuisia. Joukossa on muun muassa ulkomaalaisia opiskelijoita, joilla ei ole heiltä edellytettävää yksityistä sairauskuluvakuutusta tai se on vanhentunut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu