Paikalliset

Suomi romahti Pisa-pisteissä – ”Vastaa puolen vuoden opiskelua”

Pisa-tutkimus ei mairittele Suomea enää viime vuosien tapaan. Etenkin nuorten matematiikan osaaminen on heikentynyt.

Johanna Erjonsalo

Suomalaisnuorten sijoitus matematiikkataitoja tänä vuonna painottaneessa Pisa-tutkimuksessa on pudonnut merkittävästi. Suomi jäi nyt matematiikassa parhaan kymmenikön ulkopuolelle. Myös nuorten lukutaito ja luonnontieteiden osaaminen ovat selvästi heikentyneet.

Pisa-tutkimuksessa on mukana kaikkiaan 65 maata. Parhaat menestyjät tulevat nyt Aasiasta. Aiemmin menestyneet maat ja alueet, kuten Shanghai, Singapore, Hongkong, Taiwan ja Korea, ovat entisestään parantaneet tulostaan.

Euroopan maista Suomea paremmin menestyivät Liechtenstein, Sveitsi, Alankomaat ja Viro.

Matematiikassa Suomi jäi nyt sijalle 12, kun vuonna 2003 sijoitus oli toinen. Matematiikan kansallinen keskiarvo on laskenut vuoden 2003 arvioinnista merkittävästi, arvioi opetusministeriö.

Tulosten selvästä laskusta huolimatta suomalaisnuorten osaaminen on opetusministeriön mukaan edelleen teollistuneiden OECD-maiden joukossa parhaimmistoa.

OECD-maista Suomi sijoittui matematiikassa kuudenneksi, lukutaidossa kolmanneksi ja luonnontieteissä toiseksi. Euroopan maista Suomi oli lukutaidossa ja luonnontieteiden osaamisessa edelleen paras.

Huolestuttavaa tuloksissa on ministeriön mukaan etenkin matematiikan tulosten selvä putoaminen. Käytännön opetustyöhön muunnettuna Suomen 25 pisteen pudotus Pisa-pisteissä vastaa noin puolen kouluvuoden edistymistä.

Ensimmäistä kertaa tytöt menestyivät matematiikassa paremmin kuin pojat. Tyttöjen Pisa-keskiarvo oli 520 ja poikien 517 pistettä.

– Vuoden 2003 kärkimaista Suomen keskiarvon lasku on kaikkein suurin ja kehityksen suuntana erittäin huolestuttava. Suoritustasoltaan heikkojen matematiikan osaajien määrä on kasvanut Suomessa 7 prosentista 12 prosenttiin ja erinomaisten matematiikan taitajien määrä vähentynyt 23 prosentista 15 prosenttiin, opetusministeriön tiedotteessa luetellaan.

Myös lukutaidossa pudotus on ollut huippuvuoteen verrattuna liki yhtä suuri, eli 22 pistettä. Suomen lukutaidon keskiarvo oli kaikkien osallistujamaiden ja -alueiden joukossa kuudenneksi ja OECD-maiden joukossa silti kolmanneksi paras.

– Tulosten yleinen lasku osoittaa, että suomalaista perusopetusta on voimakkaasti kehitettävä, kommentoi opetusministeri Krista Kiuru (sd).

Hän sanoi käynnistävänsä välittömästi laajapohjaisen työryhmän, johon kutsutaan niin tutkimuksen, koulutusalan ammattilaisten ja asiantuntijoiden, poliittisen päätöksenteon kuin oppilaiden ja vanhempienkin edustajat.

Luonnontieteiden osaamisessa suomalaisnuoret olivat kaikkien osallistujamaiden ja -alueiden joukossa viidensiä.

OECD-maiden joukossa Suomen pistemäärä oli parhaimmistoa yhdessä Japanin, Viron ja Korean kanssa. Luonnontieteiden osaamisen keskiarvo on laskenut 18 pistettä vuoden 2006 pääalueen tutkimuksesta.

Koulujen väliset erot matematiikan osaamisessa ovat Suomessa edelleen varsin pieniä ja osaaminen maan eri alueilla on tasaista.

Kuitenkin ensimmäistä kertaa Suomessa erottui joukko kouluja, joiden tulos jäi OECD:n keskiarvon alapuolelle.

– Olen erityisen huolestunut paitsi yleisestä tason laskusta, myös erojen kasvusta sekä heikoimmin menestyvien oppilaiden nopeasti heikentyneistä tuloksista, sanoi Kiuru.

Pisa-tutkimuksen keskeisiä tuloksia

Pisa 2012 -tutkimuksessa mukana 65 maata ja aluetta.

OECD:n Pisa-tutkimusohjelmassa arvioidaan 15-vuotiaiden nuorten oppimistuloksia lukutaidossa sekä matematiikan ja luonnontieteiden osaamisessa kolmen vuoden välein.

Arvioinnin pääalue vaihtuu joka kierroksella: sekä vuonna 2003 että vuonna 2012 se on ollut matematiikka. Tällä kierroksella voidaan ensimmäistä kertaa arvioida luotettavasti matematiikan osaamisen kehitystä.

Suomessa PISA 2012 -tutkimuksen otokseen valittiin 311 koulua, joista valittiin 10157 oppilasta. Oppilaista 90 prosenttia osallistui Pisa-kokeeseen. Tutkimuksen toteutti Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitos.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu