Paikalliset

Apotista tulee maksettavaksi melkoinen potti – 1,8 miljardia

It-hankkeissa on Suomen terveydenhuollossa ollut tuloksena katastrofi toisensa jälkeen. arvostelee vihreiden Otso Kivekäs. - Jatketaanko mokailua entiseen malliin?

Päivi Tuovinen

Helsingin terveyslautakunta käsittelee huomenna ehdotusta uuden potilastietojärjestelmän hankkimiseksi. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) ja alueen kuntien yhteinen potilastietojärjestelmä Apotti maksaisi 350-450 miljoonaa euroa. Koko maahan laajennettuna yhteinen tietojärjestelmä maksaisi huikeat 1,8 miljardia euroa.

Hanke on herättänyt paljon kritiikkiä, eikä vähiten siksi, että Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra tilasi järjestelmästä konsulttiselvityksen Accenturelta.

– Accenture päätyi suosittamaan, että ostakaa koko roska Accenturelta, tiivistää Helsingin vihreiden Otso Kivekäs blogissaan.

Tiistaille kaavaillaan jo mielenilmausta ja kannanoton luovuttamista terveyslautakunnan kokoukseen. Mielenilmauksen Facebook-sivulla kerrotaan, että hanketta vastaavia kulueriä ovat muun muassa NASA:n Mars-luotain sekä Suomen maataloustuet.

Tietojärjestelmän isoa hintalappua on perusteltu sillä, että Suomen terveydenhuollossa toimii tällä hetkellä useita kymmeniä järjestelmiä.

Otso Kivekäs pitää vaarallisena sitä, että Hus haluaa ostaa valmiin palvelun, jossa järjestelmän toimittaja vastaa ylläpidosta. Kivekäs on ammatiltaan ohjelmistoarkkitehti.

– Ei tilaajan tarpeisiin laajasti muokattavaa järjestelmää yksinkertaisesti voi ostaa noin. Tälläinen "avaimet käteen"-toimitus antaa käytännössä toimittajalle avaimet käteen suoraan tilaajan kassaholviin.

– Vastuuta omista tietojärjestelmistään ei voi koskaan ulkoistaa, Kivekäs painottaa.

Kivekäs epäilee, ettei Husissa ymmärretä, mitä ollaan tekemässä.

– Apotti-hankkeen ohjaus- ja kehittämisryhmässä ei vaikuta olevan yhtäkään it-alan tutkintoa suorittanutta henkilöä.

– Hankkeessa on syytä ottaa aikalisä, ja valmistella se uudelleen avoimemmin. Aivan erityisesti hanke on syytä valmistella siitä lähtökohdasta, että kokonaisvastuu pidetään tiukasti tilaajan hyppysissä, Kivekäs kirjoittaa.

Ennakkotietojen mukaan esitys Apotti-hankkeeseen osallistumisesta on jäämässä huomisessa lautakunnan kokouksessa pöydälle.

Aiheesta muualla: 

http://vesirajassa.blogspot.fi/2012/09/apotti-potilastietojarjestelmien.html

https://www.facebook.com/events/153473888125504/

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu