Paikalliset

Myllypuron uusi terveysasema sai taidetta

Terike Haapoja: Spectrum.

Myllypuron uudelle, tiistaina käyttöön vihitylle terveysasemalle on valmistunut kolme julkista taideteosta.

Terike Haapojan Night Sky ja Spectrum sekä Katja Syrjän Löytöretki Myllypuroon -teokset käsittelevät luonnon ilmiöitä ja värejä kahdesta eri näkökulmasta: Haapojan uusia tieteellisiä tutkimuksia ja Syrjän vanhoja käsityömenetelmiä käyttäen.

Löytöretki Myllypuroon käsittää kahdeksan teosta terveysaseman odotus- ja aulatiloissa. Paikan kasveista on uutettu värisävyjä, jotka toistuvat teoksissa pieninä kasvivärifragmentteina ja isoina väripintoina seinissä.

Teos pohjautuu Syrjän havaintoihin sekä kuvitteelliseen kertomukseen intiaanista, joka löysi Myllypuron. Lisäksi teos pohtii alueen ympäristöä ja luontoa sekä asukkaiden kulttuurista moninaisuutta.

Taideteosten tekniikoina on kivilitografia, etsaus, serigrafia, kasviväripigmentit sekä ommel paperille. Teokset on toteutettu paperille, puulle ja lasille.

Terike Haapojan suuret teokset sijoittuvat terveysaseman julkisivuun ja sisääntuloaulaan. Molemmat teokset käsittelevät aurinkoa ja auringon ilmiöiden tieteellisiä tutkimusmenetelmiä.

Koko terveysaseman julkisivun kattava, LED- tekniikalla toteutettu Night sky- valoteos tuo tietoa aurinkotuulen aiheuttamista pohjoisen taivaan revontulista suorana lähetyksenä Myllypuron asukkaiden katseltavaksi.

Teoksen 950 valopistettä muodostavat valomeren, joka visualisoi ilmatieteen laitoksen revontulihavaintoverkon dataa reaaliajassa. Ajoittain on siis mahdollista nähdä revontulet Myllypurossa juuri silloin, kun ne valaisevat pohjoisen taivaan.

Pimeinä talviöinä julkisivun valopinta näyttää revontulet aaltoilevana värikylpynä. Kun revontulia ei ole, teos visualisoi maan magneettikentän vaihtelua kuvaavaa magnetometridataa. Teos on toteutettu yhteistyössä Ilmatieteen laitoksen kanssa ja sen teknisestä toteutuksesta vastaa Obelux oy.

Terveysaseman aulaan sijoittuva Spectrum esittää auringon radiospektriä sellaisena kuin se aurinkotutkimuksen menetelmien kautta nähdään. 6 metriä leveä ja 15 metriä korkea, freskomainen maalaus täyttää aulatilan seinän punaisen, keltaisen ja sinisen sävyillä. Teos on tehty yhteystyössä Metsähovin radiotutkimusaseman kanssa.

Myllypuron terveysasemalla järjestetään avoimet ovet terveyspäivänä 20. syyskuuta, jolloin molemmat taiteilijat ovat läsnä.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu