Naiset perustivat Kaivari-ikoni Ursulan 60 vuotta sitten

Café Ursulan perustivat 60 vuotta sitten aikansa vaikuttajanaiset. Naisenergiaa Kaivopuistonrannassa nähdään edelleen, siitä pitävät omalta osaltaan huolen kahvilan työntekijät Nina Saastamoinen, Milla Hägg ja Tuija Sirola.

Jussi Vehkasalo

Café Ursulan 60-vuotisjuhla-aamiaiselle kokoontui noin 120 vierasta.

Jussi Vehkasalo

Kaivopuistonrannan kahvilan terassi tunnetaan myös "näyttäytymispaikkana".

Jussi Vehkasalo

Café Ursulassa juhlittiin keskiviikkona kahvilan 60-vuotista olemassaoloa.

Ursulan perustajina toimi aikanaan vaikuttaneita demarinaisia, touhukkaimpina olivat Terttu Sainio ja Anu Karvinen.

– Olen kuullut, että ideoijana olisi ollut myös tuolloinen kansanedustaja Tyyne Leivo-Larsson, Ursulan toimitusjohtaja Ville Winter kertoi juhlavieraille.

Leivo-Larsson oli Kaivopuistossa kävellessään kaivannut paikkaa, jossa voisi levähtää kupillisen äärellä. Hän oli sittemmin puhunut ideastaan muille kokouksessa.

Iso hatunnosto rohkeille ja ennakko-luulottomille naisille.”

– Iso hatunnosto näille rohkeille ja ennakkoluulottomille naisille. Samoista piireistä oli väkeä mukana perustamassa myös Raha-automaattiyhdistystä sekä Lasten Päivän Säätiötä, joka omistaa Linnanmäen.

Kun Café Ursula perustettiin olympiakesänä 1952, tavoitteena oli tukea sen tuotoilla äiti-, lapsi- ja vanhusjärjestöjen toimintaa.

– Tätä työtä jatkamme edelleen. Syksyn isoja keskustelunaiheita ovat olleet myös lastensuojelu ja vanhuspalvelut. On selvää, että Ursulan kuuden omistajajärjestön työ on edelleen ajankohtaista ja sitä tarvitaan, Winter jatkoi.

Ursula-yhtiön liiketoiminnan tuotot jaetaan yhtiön omistajajärjestöjen kesken. Omistajiin kuuluvat Helsingin ensikotiyhdistys, Pienperheyhdistys, Käpyrinteen palvelutalo, Lomakoti Kotoranta, Kesäkoti Kallioniemi ja Kansan Sivistysrahasto.

– Liikevaihtomme on noin neljä miljoonaa euroa vuodessa. Viime vuosina omistajajärjestöille ei ole ollut jaettavaa, koska Tokoinrannan Cafe Piritta oli niin iso investointi meille.

Keväällä 2010 avattua Pirittaa ei voi kutsua Ursulan pikkusiskoksi, sillä uudisrakennus on tilava kahvila-ravintola.

Viime vuosina ei ole ollut jaettavaa.”

Ursula-kahvila oli viisi vuotta myös Aleksanterinkadulla, Aleksi 13 -tavaratalon yhteydessä.

– Siitä kahvilasta luovuimme, kun ratikkakiskot vedettiin kulkemaan terassin paikalle, Winter sanoo.

Ursula sai olla pitkään ainoa isompi kahvila Kaivopuiston lähirannoilla. 1990-luvun puolivälissä Merisatamanrantaan avattiin Cafe Carusel, viime vuonna aukesi terassikahvila Mattolaituri.

Ursulalla on kuitenkin vankka kannattajakunta:

– Eräs tunnettu helsinkiläinen päättää terassikautensa meillä aina uudenvuodenaattona. Seuraavana päivänä hän tulee avaamaan uuden terassikauden, Winter paljasti.

Käyttäjän Jussi Vehkasalo kuva