Paikalliset

Guggenheim-kisaa puoltanut poliitikko: ”Säätiö jätti kertomatta tämän oleellisen tiedon”

Guggenheim-museo muuttaisi Helsingin Etelärannan näkymiä merkittävästi. Säätiölle on varattu tontti arkkitehtuurikilpailun järjestämistä varten. Päätös museosta tehdään vasta kilpailun jälkeen.

Sirpa Repo

Guggenheim-säätiön museohanke Helsinkiin sai uuden käänteen, kun kävi ilmi, että säätiö oli hakenut jo viime joulukuussa työ- ja elinkeinoministeriöltä 800 000 euroa tukea arkkitehtuurikilpailua varten. Julkisuudessa on esitetty, että arkkitehtuurikilpailu toteutetaan yksityisin varoin. Kaupunginhallitus päätti maanantaina varata säätiölle tontin Etelärannasta arkkitehtuurikilpailun järjestämistä varten äänin 10-5.

Tontin varaamisen puolesta äänestänyt vihreiden Erkki Perälä purki tuntemuksiaan tuoreeltaan Facebookissa. Perälä kertoo, ettei maanantaina tiennyt, että kilpailua varten on haettu valtion tukea.

– Tämä tieto olisi ollut itselleni oleellinen tonttivarausta koskevan päätöksen suhteen. Vaikka minulla ei Helsingin kaupunginvaltuutettuna olekaan sananvaltaa valtion rahankäyttöön, pidän keskeisenä sitä, ettei hankkeen valmisteluvaiheessa järjestettävää arkkitehtuurikilpailua rahoiteta julkisin varoin – aivan riippumatta siitä ovatko ne Helsingin vai valtion rahoja, Perälä arvostelee julkisessa Facebook-päivityksessään-

Perälän toteaa, että julkisen rahoituksen mahdollisuus olisi pitänyt selkeästi tuoda päätöksentekijöiden tietoon.

– Tiedon pimittäminen, ja päätös olla oikaisematta julkisuudessa olleita tietoja yksityisrahoitteisesta kilpailusta, ei ole linjassa säätiön toisella kierroksella viestimän avoimuuden ja keskustelevuuden kanssa.

Perälä kertoo, ettei tule äänestämään Guggenheim-museon rakentamisen puolesta, mikäli arkkitehtuurikilpailuun käytetään julkisia varoja. Guggenheim-museon rahoitusmalli ja helsinkiläisille siitä koituvat kulut ovat muutenkin askarruttaneet päättäjiä läpi puoluekentän.

– Jos säätiö ottaa vastaan työ- ja elinkeinoministeriön tai muuta julkista tukea arkkitehtuurikilpailun järjestämiseksi, se ei ainakaan paranna kuvaani säätiön halusta olla rehellinen ja avoin yhteistyökumppani Helsingille jatkossakaan, enkä siinä tapauksessa aio äänestää Guggenheimin taidemuseohankkeen toteuttamisen puolesta, Perälä kirjoittaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu