Paikalliset

Lapsettomuus johti eroon – auttaa nyt muita eroseminaarissa

Heidi Puumalainen ja vehnäterrieri Camu tekevät pitkiä lenkkejä metsissä. Eron jälkeen koira jäi Heidille.

Anne Sirvio

Kipeän eron kokenut Heidi Puumalainen, 40, päätti kouluttautua itse eroseminaarien vetäjäksi saatuaan sellaisesta apua. Hän on toiminut kurssilla apuohjaajana Pasilassa, mutta aloittaa nyt ensimmäisen oman ryhmänsä luotsaamisen Tuusulassa.

Eroseminaari-ryhmässä käydään läpi eroon johtavat mekanismit, parisuhteiden rakenteet, käsitellään eroon liittyvää vihaa, surua, pelkoja ja yksinäisyyttä.

Samalla rakennetaan hyvää pohjaa tulevalle elämälle.

Uusitussa Fisher-menetelmässä on varattu aikaa lapsen asemalle ja lasten erityiskysymyksille erossa sekä uusperheproblematiikalle.

– Toimin myös (lapsettomien) Simpukka-yhdistyksen hallituksessa. Sydämen asiani siellä on eronneiden lapsettomien asioiden ajaminen ja tukeminen. Järjestämme esimerkiksi vertaistukea ja parisuhdeviikonloppuja.

Haasteena on Puumalaisen mukaan ollut vertaistukea ja ohjaamista tarvitsevien tavoitettavuus – etenkin kun kyseessä on lapsettomuus ja ero, jotka ovat jo yksittäisinä asioina kipeitä ja vaikeita. 

Heidi Puumalainen olisi halunnut kokea raskauden, vauva-ajan ja lapsen kehityksen seuraamisen, mutta toisin kävi.

Hänen yhdeksän vuoden parisuhteensa päätyi eroon viisi vuotta sitten pitkällisten lapsettomuushoitojen ja kahden keskenmenon jälkeen.

Eroseminaarista löytyi apua pahimpaan ahdistukseen.

– Ensimmäinen vuosi eron jälkeen oli kauhea. Minun tapani selviytyä on ollut puhuminen.

– Erosta toipuminen on pitkä prosessi, joka kestää yleensä 1-5 vuotta, oli sitten ”jätetty tai jättäjä”.

Puumalaisella oli samaan aikaan myös terapiasuhde lapsettomuuden takia. Surua lapsettomuudesta hän sanoo kantavansa aina mukanaan.

– Jossakin vaiheessa välttelin perheellisiä ystäviäni ja oman suvun perhejuhlia, mutta nyt olen ohittanut sen vaiheen. Osaan iloita veljeni kahdesta pienestä lapsesta ja vasta pidetyistä ristiäisistä.

Hän korostaa anteeksiantamisen merkitystä: pitää antaa anteeksi itselle ja toiselle. Toipumisen aikana käydään kaikki tunteet läpi yhtenä mylläkkänä.

Tällä hetkellä Puumalaisella ei ole tarvetta uuteen parisuhteeseen. Erosta on kulunut pian kuutisen vuotta.

– Katson mitä elämä tuo tullessaan ja hyväksyn oman sinkkuuden.

Eroseminaarista ei hänen mielestään tiedetä tarpeeksi.

Voisivatko esimerkiksi perhetukikeskukset ja sosiaalitoimi voisivat neuvoa asiakkailleen, että apua löytyy vertaistukiryhmien kautta, jos tuntuu, että omat eväät asioiden käsittelyyn eivät riitä.

– Aikuinen ei pysty olemaan lapselle tuki eron aikana, jos ei ensin, tai ainakin samanaikaisesti, hoida itseään kuntoon.

– Kurssille voi tulla, jos mielessä vasta pyörii eroajatuksia. Sieltä saa työvälineitä suhteen jatkamiseen tai eropäätöksen tekemiseen. Emme kuitenkaan kannusta eroamaan. Olisi hienoa, jos kurssista on apua suhteen jatkumiseen, hän rohkaisee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu