Paikalliset

Tutkimus: Tämän takia miehet ja naiset lyövät toisiaan parisuhteissa

Naisten kokema parisuhdeväkivalta näkyy muun muassa turvakodeissa. Kuvassa helsinkiläisessä turvakodissa uhreja auttava Tarja Puumalainen.

Johanna Erjonsalo

Suomalaisista naisista 4 prosenttia ja miehistä 2,4 prosenttia on kokenut fyysistä väkivaltaa nykyisessä parisuhteessaan. Fyysisen vamman on naisista saanut 1,9 prosenttia ja miehistä 0,7 prosenttia.

Tiedot käyvät ilmi Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen (Optula) tiistaina julkaisemasta parisuhdeväkivaltaa käsittelevästä verkkokatsauksesta. Sen materiaalina on noin 5 300 suomalaisen haastattelut, jotka tehtiin osana vuoden 2012 kansallista rikosuhritutkimusta.

Tutkimuksessa kartoitettiin sekä uhrin kokemaa väkivaltaa että väkivallalla uhkaamista. Tutkimusjaksona oli viimeksi kulunut vuosi.

Naisilla sekä koettu väkivalta että uhkakokemukset olivat yleisempiä kuin miehillä. Naisista useampi myös ilmoitti, että oli saanut väkivallasta jonkin fyysisen vamman, kuten mustelman tai ruhjeen.

Sekä miesten että naisten mukaan väkivallan syinä olivat useimmiten mustasukkaisuus, halu nöyryyttää, rahariidat sekä kumppanin aggressiivinen humalatila.

Humalan osuus ja nöyryyttäminen korostuivat, kun tekijänä oli mies.

Mustasukkaisuus, rahariidat tai kumppanin pitkäksi venynyt juhlinta saivat taas naiset turvautumaan väkivaltaan miehiä useammin.

Tutkijoiden mukaan parisuhdeväkivalta näyttää olevan vahvasti yhteydessä myös huono-osaisuuteen. Väkivallan uhka kasvaa, jos parisuhteessa on rahahuolia tai työttömyyttä.

– Tulokset vahvistavat käsitystä, jonka mukaan heikommin toimeentulevat joutuvat muita useammin väkivaltarikosten kohteeksi. Yhteys näkyy myös muissa väkivaltatyypeissä kuin parisuhdeväkivallassa, sanoo Optulan tutkija Petri Danielsson.

Merkille pantavaa on, että parisuhdeväkivallan uhrit jäävät muita useammin muun myös tyyppisen väkivallan kohteeksi.

Lisäksi parisuhdeväkivallan tekijät ovat muita alttiimpia käyttämään väkivaltaa muissakin tilanteissa.

– (Tämä) havainto on linjassa yleistä väkivalta-alttiutta koskevan kriminologisen tietämyksen kanssa, arvioi Optulan erikoistutkija Venla Salmi.

Miehistä kaksi kolmasosaa kertoi, ettei ollut puhunut väkivallasta kenellekään. Naiset uskalsivat puhua avoimemmin, mutta heistäkin liki 40 prosenttia tunnusti, että oli pitänyt tapaukset omana tietonaan.

Useimmiten väkivallasta kerrottiin ystävälle, muulle perheenjäsenelle tai sukulaiselle.

Naisista 15 prosenttia kertoi tapauksista myös viranomaisille, mutta miehistä vain 4 prosenttia.

Tutkijoiden mukaan parisuhdeväkivallan kokeminen on pysynyt viime vuosikymmeninä kuta kuinkin ennallaan.

Yllättävätkö tutkimuksen tiedot? Kommentoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Aiheesta muualla: 

http://www.optula.om.fi/material/attachments/optula/julkaisut/verkkokatsauksia-s...

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu