Paikalliset

Pelikoulutus kasvaa räjähdysmäisesti

Laajasalon opiston tuottaja Catarina Myllärniemi valvoo uuden pelikehitysluokan remonttia. Helsingissä sijaitseva opisto alkaa koulia tulevia pelintekijöitä.

Johanna Erjonsalo

Pelialan kasvaessa Suomessa räjähdysmäisesti myös alan koulutusta on lisätty kovaa tahtia. Tällä hetkellä Suomessa voi kouluttautua pelikehittäjäksi niin yliopistossa, ammattikorkeakoulussa, toisen asteen oppilaitoksessa kuin kansanopistossakin. Puolet alan aloituspaikoista on syntynyt viimeisen kahden vuoden aikana.

– Pelialan koulutus on Suomessa vielä aika nuorta. Muistaakseni vuonna 2004 käynnistyivät ensimmäiset koulutusohjelmat, muistelee pelialan kattojärjestön Neogamesin johtaja Koopee Hiltunen.

– Meillä ei tällä hetkellä ole mitään luotettavaa mittaria arvioida koulutuksen laatua, mutta itse sanoisin, että se on niin laadukasta kuin näillä resursseilla voi olla.

Hiltusen mukaan Suomi on tällä hetkellä pelialan ”hotspot”. Miehen arvion mukaan ala tuottaa noin 300 uutta työpaikkaa vuosittain. Enää pitää vain löytää oikeat ihmiset opastamaan tulevaisuuden peliammattilaisia.

– Haasteena on tällä hetkellä ammattitaitoisten opettajien sekä työharjoittelupaikkojen löytäminen.

Pelialan koulutusta alkaa tarjota tammikuun lopusta lähtien myös muun muassa mediakoulutuksestaan tunnettu Laajasalon opisto.

– Meidän mielestämme Suomi tarvitsee lisää pelialan ammattilaisia. Kysyntää on ollut niin opiskelijoiksi kuin opettajiksikin. Ensimmäisellä kurssilla aloittaa 27 opiskelijaa, opiston rehtori Juha Matti Holopainen toteaa.

Neogamesin Hiltunen toteaa, ettei ole oikeastaan väliä opiskeleeko pelialaa yliopistossa, ammattikorkeakoulussa vai kansanopistossa.

– Alalla katsotaan enemmän kädenjälkeä kuin loppututkintoa. Papereita tärkeämpää on näyttää mitä osaa. Muodollista pätevyyttä ei vaadita.

Päästäkseen työskentelemään pelien pariin ei tarvitse kuitenkaan välttämättä osata varsinaista pelien tekemistä.

– Pelialan perinteisten työpaikkojen lisäksi osaajia tarvitaan myös muilta aloilta. Kysyntää on koodareiden lisäksi esimerkiksi erilaisilla taloushallinnon osaajilla, Hiltunen sanoo.

Näissä paikoissa koulutetaan nyt

Toisen asteen oppilaitokset

Ksao, Kouvolan seudun ammattiopisto

Sataedu

OSAO, Oulun seudun ammattiopisto

Pohjois-Karjalan Ammattiopisto Outokumpu

Ammattikorkeakoulut

Oulu University of Applied Sciences

Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lahden ammattikorkeakoulu

Karelia ammattikorkeakoulu

Centria

Tampereen ammattikorkeakoulu

Turun ammattikorkeakoulu

Metropolia ammattikorkeakoulu

Kymenlaakso University of Applied Sciences

Kajaanin ammattikorkeakoulu

Yliopistot

Tampereen yliopisto

Jyväskylän yliopisto

Aalto-yliopisto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu