Paikalliset

Mikael Gabriel: Huostaanotto on vankila

Mikael Gabriel joutui lapsena kokemaan huostaanoton. 14-vuotias Mikael Gabriel oli neljä vuotta Hyrynsalmen kasvatuskodissa ennen kuin palasi Helsinkiin.

Toni Tervo

Räppäri Mikael Gabriel on seurannut keskustelua suomalaisesta lastensuojelusta päätään pudistellen. Erityisesti miehen tunteita kuohutti tammikuussa levinnyt video, jossa poliisi hakee oululaisperheen kaksi lasta huostaan voimakeinoja käyttäen.

– Se video synnytti mun sisällä aika vahvoja tunteita ja haluan kertoa oman mielipiteeni ja mun omista kokemuksista. Täytyy vielä lisätä, että jos poliisi koskisi tuolla tavalla mun lapsiini, istuisin todennäköisesti linnassa, räppäri puhisee.

Paikasta huokui se fiilis, että ei ollut rakkautta.”

Mikael Gabriella on parempi tuntuma huostaanottoihin kuin monella muulla, sillä hänet huostaanotettiin 14-vuotiaana.

Tuolloin Malmilla asunut nuorukainen lähetettiin lastenkotiin Kainuun maakunnassa sijaitsevalle Hyrynsalmelle. Siellä hän vietti lopulta neljä vuotta.

– Murrosikä tuli kovaa, ja vanhemmat eivät tienneet mitä tehdä. Olin lopulta neljä vuotta pois, vaikka yksi olisi riittänyt ihan hyvin. Siitä paikasta huokui se fiilis, että ei ollut rakkautta, Mikael Gabriel muistaa.

– Siellä ei kukaan kuiskaa korvaan ja sano, että käyttäydy näin. Ei niitä kiinnosta. Olet vankilassa, ei sen kummempaa.

– Aluksi ei saanut pitää yhteyttä ulkomaailmaan ollenkaan. Mulla oli niin tylsää, että aloin puhua poroille.

Miehellä ei ole kovin hyvää sanottavaa nykyisestä lastensuojelujärjestelmästä. Kouluarvosanaksi hän antaisi sille kuutosen.

– Systeemi ei toimi tai toimii väärin. Se on tällä hetkellä lähes epäinhimillinen. Tiedän paljon tapauksia, joissa oikeasti apua tarvitsevat lapset eivät saa sitä, koska heitä ei kuunnella. Se 8-vuotiaan Eerikan tapaus suututti mut tosi pahasti. Se lapsi oli harvinainen ja osasi pyytää apua, mutta sitä ei uskottu, räppäri suree.

– 80 prosenttia mun näkemistä sosiaalityöntekijöistä ei kiinnosta nuorten hyvinvointi. Se on palkkaduuni. Ihan sama mitä teet, kunhan tunnit tulee täyteen. Toisaalta ei muakaan kiinnostaisi jos olisin sossu. Se homma on tehty byrokratian takia niillekin niin vaikeaksi.

Ei voi soittaa 112:een ja sanoa, että apua mua kohdellaan huonosti täällä.”

Gabrielin mukaan nuoren ääni katoaa, kun hänet otetaan huostaan.

– Ei nuori silloin voi pyytää keneltäkään apua. Ei voi soittaa 112:een ja sanoa, että apua mua kohdellaan huonosti täällä huostaanotossa. Jokaisella sellaisella nuorella on oma sosiaalityöntekijä, mutta mun kokemuksen mukaan sitä ei saa koskaan kiinni.

– Itse koen, että monet huostaanotetut nuoret kuuntelee mua ja voivat samaistua mun musiikkiin. Siinä on sitä samaa kapinallisuutta, jota nuori kokee, kun on sellaisessa paikassa.

Räppäri haluaisi vaihtaa ne, jotka tekevät päätöksiä lastensuojelussa.

– Systeemi voi muuttua niin, että tapahtuu päättäjien sukupolven vaihdos ja saadaan sinne vähän nuorempia tyyppejä, joilla on oikeasti ymmärrystä siitä pitääkö huostaanoton olla vankila vai paikka, jossa nuori saa opastusta.

– Mun mielestä ainakin puolet niistä, jotka näistä päättää, pitäisi olla sellaisia, joilla on omakohtaista kokemusta näistä tilanteista ja käyneet tämän paskan läpi.

Vaikka Mikael Gabrielilla olikin vaikea nuoruus, hän ei aio jäädä märehtimään sitä.

– En todellakaan ole katkera. Totta kai olisin ollut mieluummin himassa ne vuodet, mutta samalla se kasvatti mua ihmisenä, avasi silmiä ja toi mielipiteitä. Löysin sieltä myös räpin, joten ihan ajanhukkaa se ei ollut.

Mikael Gabriel

23-vuotias. Syntynyt Helsingissä 1990.

Julkaissut kolme albumia: 5 miljoonaa muuta (2009), Pohjosen poika (2011) ja Mun maailma (2013).

Keikkaili kesällä 2013 yhdessä Cheekin kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu