Kulttuuri

Neljä Ruusua on tiellä taas

Neljä Ruusua lähtee pitkälle kiertueelle. Kesän korvalla Ilkka Alangon koti ja studio muuttavat Espooseen.

Johanna Erjonsalo

Laulaja-kitaristi Ilkka Alanko on juuri viettänyt kolme päivää kellarissa. Neljällä Ruusulla on takana tiivis treenijakso maaliskuun alussa starttaavaa Koti on tiellä -kiertuetta varten.

Koska basisti Jari ”Lade” Laaksonen asuu Joensuussa, rumpali Kari ”Kämy” Kämäräinen Salossa sekä Petteri ”Kode” Koistinen ja Ilkka Alanko Helsingissä, bändi tekee koolla ollessaan pitkää päivää. Periodityöskentely on raskasta, koska silloin on saatava aikaan paljon.

Neljä Ruusua on soittanut samassa kokoonpanossa alusta alkaen.

Bändi on perustettu Joensuussa vuonna 1982.

– Tämä on ollut sopiva kombo. Me olemme hyvin erilaisia persoonia. Jokaisella on oma tontti ja oma mentaliteetti. Me olemme kasvaneet yhdessä musisoinnin keskellä ja me arvostamme toisiamme, Ilkka Alanko sanoo.

Kiertueen nimi Koti on tiellä kuvastaa sitä, että tien päällä oleminen ja lavalla soittaminen on näille miehille luontainen olotila. Alanko sanoo alkavansa voida henkisesti huonosti, jos ei pääse keikoille ja kohtaamaan ihmisiä.

Ensin on musiikki. Sitten syntyvät sanat.”

Yli 30 vuoteen mahtuu valtavasti keikkoja, mutta niiden tarkkaa määrää Neljä Ruusua ei ole tullut laskeneeksi.

Vielä vähemmän on tullut mieleen laskea taakse jääneitä kilometrejä.

Tasavuosijuhlatkin ovat Ilkka Alangon mielestä toisarvoisia.

– Me keskitymme tähän hetkeen. Itse asiassa olemme yllättävän hörhöjä. Suunnittelemme aika vähän tulevaa.

Ala on vuosien varrella muuttunut hirvittävästi.

Jos 80-luvulla halusi kuunnella radiosta pop-musiikkia, piti kuunnella Rinnakkaisohjelmaa tiettynä päivänä tiettyyn kellonaikaan. Televisiosta tuli LevyraatiKotona olleet levyt soitettiin puhki. 

Alankoa pidettiin outona, kun hän ala-asteikäisenä kuunteli musiikkia. Silloin ajateltiin, että junnun kuuluu harrastaa jääkiekkoa tai hiihtoa. Nyt pop-musiikkia tunkee kaikkialta, ja teinit kulkevat aina kuulokkeet korvilla.

– Tämä on nykyään raakaa bisnestä. Alalla on paljon enemmän toimijoita kuin 20 vuotta sitten, ja moni toimii paljon bisnesmäisemmin kuin me. Me kuuntelemme sydämen ääntä ja teemme sitä, mitä haluamme.

Voin kirjoittaa yhteen biisiin kolmet tai neljät sanat.”

Kaikki alkaa Ilkka Alangon mukaan biiseistä, millaisia niistä sattuu tulemaan.

Nykyään bändin työnjako on sellainen, että Kode säveltää ja Ilkka Alanko sanoittaa.

– Kun tarpeeksi kauan tuijottaa betoniseinää, niin kyllä se sieltä tulee, Alanko murjaisee.

Ensin on musiikki. Sitten syntyvät sanat. Alanko kirjaa jatkuvasti perusideoita muistiin. Jos kirjoittaminen ei etene, hän menee tietokoneensa ideapankille katsomaan, löytyykö sieltä mitään musaan natsaavaa.

– Voin kirjoittaa yhteen biisiin kolmet tai neljät sanat. Joskus fiksaan osan, joskus kirjoitan koko biisin uusiksi. En luovuta ennen kuin se on hyvä.

Neljän Ruusun biisirepertuaari on valtava, ja Alangon mukaan he soittavat kiertueella mitä huvittaa soittaa.

– Olemme myös yleisön palvelijoita ja soitamme niitä biisejä, mitä pitää soittaa. Kun porukka tulee keikalle, se odottaa kuulevansa tietyt biisit. Klubirundeilla kaivetaan esiin harvinaisuuksiakin.

Tätä kiertuetta varten vanhoista biiseistä on sovitettu uusia versioita ja saattaa olla, että bändi soittaa jonkun uudenkin biisin.

Neljä Ruusua valmisteleekin uutta albumia.

Ilkka Alanko arvioi, että sävellys- ja sanoitustyö on nyt puolivälissä. Syksyllä on aika vetäytyä studioon ja uusi albumi tullee markkinoille ensi vuoden puolella.

Vielä tällä hetkellä Ilkka Alangon perheen koti on Töölössä ja työhuone mukavan kävelymatkan päässä. Kesän korvalla on edessä muutto Espooseen.

Kaksi ja puoli vuotta sitten Alanko osti kuusi vuotta tyhjillään olleen ja huonoon kuntoon päässeen Nupurin kartanon.

– Ne naiset, nehän meitä miehiä ohjaa, Alanko perustelee kartanokauppaa.

Taloa on remontoitu hiljalleen, ja kartanon tuntevat ihmiset ovat Alangon mukaan olleet iloisia siitä, että kulttuurihistoriallisesti arvokas rakennus on pelastettu.

– Sillä paikalla on asuttu 1500-luvulta lähtien. Kukaan ei tarkkaan tiedä, milloin nykyinen päärakennus on rakennettu, mutta seinistä löytyi 1800-luvun sanomalehtiä. Entisistä tilan omistajista meillä sen sijaan on tarkka lista, Ilkka Alanko kertoo ylpeyttä äänessään.

– En tiedä, onko tässä mitään järkeä, mutta fiilis on hyvä.

Tilaa päärakennuksessa on 600 neliötä. Sinne mahtuu hyvin työhuone, kotistudio.

– Minulla on helvetin iso ego, mutta tilaa on liikaa. Sinne pitää keksiä jotain toimintaa, ehkä muskari tai jotain soittotunteja. Tarkkoja suunnitelmia ei vielä ole.

Keikalla 1. maaliskuuta Casino Helsingissä ja 12. huhtikuuta Virgin Oilissa Helsingissä.

Neljä Ruusua

Neljä Ruusua on yksi harvoista koko ajan samalla kokoonpanolla toimineista kotimaisista yhtyeistä.

Bändi julkaisi pitkän tauon jälkeen lokakuussa 2013 Poplaulajan vapaapäivä -albumin, joka sisältää 20 bändin ykkösviisua.

Neljä Ruusua on perustettu Joensuussa vuonna 1982.

Oltuaan tauolla muutaman vuoden Neljä Ruusua teki paluun heinäkuussa 2011 silloin 40-vuotisjuhliaan viettäneen Joensuun Ilosaarirockin päätösesiintyjänä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu