Paikalliset

Lääkäri: ”Omia tyttäriäni en rokottaisi” – Näin THL vastaa hpv-kohuun

HPV-rokote on otettu kansalliseen rokotusohjelmaan ja sitä aletaan antaa 6.-luokkalaisille tytöille. Kahtena ensimmäisenä vuonna rokotetaan 7.-9.luokkalaiset tytöt, jotta he ehtivät saada suojan ennen peruskoulun loppua.

Lotta Kvist

Ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Antti Heikkilä kritisoi blogissaan kovin sanoin HPV-rokotetta. Sitä aletaan kansallisen rokoteohjelman mukaisesti antaa 6.–9.-luokkalaisille tytöille papilloomaviruksen aiheuttaman kohdunkaulan syövän torjumiseksi.

– Jos itselläni olisi tuon ikäisiä tyttäriä, en missään tapauksessa antaisi rokottaa (heitä), Heikkilä kirjoittaa.

– Ei ole olemassa yhtään tutkimusta, joka osoittaisi, että HPV-rokote estäisi syöpää, Heikkilä sanoo.

Lääkäri ihmettelee, miksi rokote täytyy antaa: on jo pitkään tiedetty, että yli 90 prosenttia HPV-infektion saaneista naisista paranee itsestään. Heikkilä myös muistuttaa, ettei rokotteen pitkäaikaisvaikutuksista ole mitään tietoa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) lääkäri Hanna Nohynek myöntää, ettei rokotteen tehosta kohdunkaulansyöpää vastaan ole suoraa näyttöä, sillä syövän kehittyminen kestää 10–20 vuotta.

Hän vahvistaa myös, että 90 prosentilla väestöstä virustartunta häviää itsestään, eikä tule enää uudestaan.

Siksi rokote tulisi ottaa ennen ensimmäistä yhdyntäkertaa, sillä jo silloin voi olla riski saada tartunta. Kymmenestä prosentista tartunnan saaneista tulee kroonisia taudinkantajia.

Nohynekin mukaan 34 000 suomalaisella naisella todetaan solumuutoksia vuosittain. Hoitoa niistä vaatii 3 000 tapausta. Sitä annetaan esimerkiksi laserilla, ja osa toimenpiteistä aiheuttaa lapsettomuutta.

Jäävuoren huippuna 150 naista saa kohdunkaulansyövän. Heistä kolmannes menehtyy.

Syövän esiasteen seulonta ja hoitaminen maksaa valtiolle 44 miljoonaa vuodessa.

Rokotusohjelma puolestaan maksaa kaksi miljoonaa. Nohynekin mukaan ohjelmasta koituu siis suuri säästö kustannuksissa – tosin viiveellä.

Noin puolet kokonaiskustannuksesta syntyy papa-kokeista ja toinen puoli esiasteiden hoidosta.

– Eihän papa-kokeista pois päästä, mutta toivottavasti niitä tarvitsisi jatkossa vähemmän.

Suomestakin löytyy Nohynekin mukaan rekisteripohjaista näyttöä siitä, että rokote estää viruksen tarttumista ja syövän esiasteiden muodostumista. Tällaista näyttöä löytyy esimerkiksi Tampereen yliopistosta, jonka tutkimukseen osallistui yli 25 000 nuorta naista.

Tutkimus osoitti Nohynekin mukaan, että huolta rokotteen turvallisuudesta ei ole.

Viimeisimmät tulokset on saatu Yhdysvalloista, jossa rokote on ollut käytössä vuodesta 2006 lähtien. Siellä rokotetta on annettu alle 40 prosentille kaikista 11–12 vuotiaista tytöistä.

– He ovat laskeneet, että yhden rokoteannoksen teho rokotteen sisältämiä virustyyppejä kohtaan on neljän vuoden seuranta-aikana 82 prosenttia.

Heikkilä kritisoi kirjoituksessaan myös sitä, että rokote tehoaa vain neljään eri HPV-virukseen, joita tunnetaan tällä hetkellä sata. Niistä tiedetään ainakin 15 eri viruksen voivan aiheuttaa syöpää.

Nohynek kertoo, että kahta eri HPV-tyyppiä vastaan suojaava Cervarix-rokote valittiin hinta-laatukriteerein avoimessa tarjouskilpailussa kahdesta eri rokotevaihtoehdosta.

Toinen rokote Gardasil olisi suojannut neljää eri virustyyppiä vastaan.

Nohynekkin mukaan muut virustyypit aiheuttavat suun- ja nielun-, peniksen- ja peräaukon syöpää, jotka ovat kuitenkin täällä paljon harvinaisempia. Kaksi lääkeyhtiötä kuitenkin kehittelevät parhaillaan rokotetta näitäkin syöpiä vastaan.

Heikkilä kirjoittaa blogissaan, että rokotusten vaikutusaika on korkeintaan 15 vuotta.

– Sitähän ei tiedä, kun kyseessä on uusi rokote. Aika näyttää, kuinka pitkään suoja kestää, mutta vasta-aine suojaa ainakin kymmenen vuotta, Nohynek sanoo.

Hän huomauttaa myös, ettei kesällä rokotteesta turvallisuusraportin vastaanottanut lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea ole nostanut esille mitään turvahuolta.

– Jos siellä olisi jotain huolta, tulisi valmisteyhteenvetoon varoitus.

Rokotteesta annettiin kuitenkin pyörtymisvaroitus, joka johtuu Nohynekin mukaan lähinnä siitä, että osa potilaista pelkää rokotteen pistostapahtumaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Aiheesta muualla: 

http://www.anttiheikkila.com/blogi/hpv-rokotukset-aloitettu-tampereella/

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu