Paikalliset

Valtuustoaloite: Helsingin tutkittava syrjivätkö lumenaurauskäytännöt naisia

Pikku Huopalahdessa aurattiin lunta vuosi sitten tammikuussa. Tänä talvena aurauskalusto on saanut Helsingissä pääosin levätä.

Sirpa Repo

Kaupunginvaltuutettu Gunvor Brettschneider (r) vaatii aloitteessaan, että kaupungin on arvioitava lumenpoiston sukupuolivaikutukset ja ryhdyttävä mahdollisesti toimiin lumenpoiston parantamiseksi.

Brettschneider ottaa esimerkin ruotsalaisesta Karlskogan kunnasta, jossa sukupuolivaikutusten arviointi osoitti, että kunta oli tiedostamattaan suosinut miehiä auraamalla ensin kehätiet ja suuremmat, pääasiassa miesvaltaisille työpaikoille johtavat kadut.

Viimeiseksi aurattiin bussipysäkit ja kevyen liikenteen väylät eli paikat, joita naiset, lapset ja vanhukset käyttävät. Nämä ryhmät myös pyöräilevät ja käyttävät joukkoliikennettä miehiä useammin ja jalan liikkuville sattuu liukastumisonnettomuuksia kolme kertaa useammin kuin autoilijoille.

Brettschneiderin mukaan ruotsalaiskunta muutti auraamisen tärkeysjärjestystä niin, että lumet poistetaan nyt ensin erityisesti päiväkotien läheisyydessä sijaitsevilta kevyen liikenteen väyliltä.

Sitten puhdistetaan suuremmat niin mies- kuin naisvaltaisillekin työpaikoille johtavat tiet ja viimeiseksi muut suuremmat tiet.

Uudelleenjärjestely ei vaatinut lisäresursseja kunnalta ja kaikkien liikkuminen helpottui. Samaan aikaan liukastumisonnettomuuksista johtuvat kustannukset laskivat.

Suomen tasa-arvolainsäädäntö edellyttää, että kuntien tulee kaikessa toiminnassaan edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti.

Gunvor Brettschneider uskoo, että Helsingissäkin lumenpoiston uudelleenjärjestelyistä voisi olla hyötyä. Esimerkiksi perheet voisivat pärjätä kokonaan ilman autoa, jos liikkuminen jalan, lastenvaunujen kanssa tai pyöräillen myös talviaikaan tehtäisiin helpommaksi. Kustannukset sukupuolivaikutusten arvioinnille olisivat noin 4 000 euroa.

Kaupunki ei ole vielä vastannut aloitteeseen.

Lue myös jatkojuttu: Rakennusvirasto: Sukupuolten tasa-arvo huomioitu lumenaurauksessa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu