Viihde

Tolkienin runoteos viimein suomeksi

Tänä vuonna vietetään todellista J. R. R. Tolkienin juhlavuotta, kun esikoisromaani Hobitti eli Sinne ja takaisin täyttää 75 vuotta ja Peter Jacksonin Hobitti-elokuvatrilogian ensimmäinen osa saa ensi-iltansa.

Tolkien-suomennosten kaanon täydentyy tärkeällä palasella, kun runoklassikko Tom Bombadilin seikkailut julkaistaan viimeinkin suomeksi teoksen 50-vuotisjuhlan kunniaksi.

Kuusitoista runoa ovat suomeksi riimitelleet Alice Martin ja Panu Pekkanen. Tekstiä elävöittää Pauline Baynesin alkuperäiskuvitus.

Teoksen kahden ensimmäisen runon päähenkilö Tom Bombadil on tuttu Tolkienin suurteoksesta Taru Sormusten herrasta. Hänet kuvataan hiukan hassunkurisena vanhana ukkona, jonka rakkautena ovat luonto, eläimet ja Joen kaunis tytär Kultamarja.

Tolkienin mytologiassa Tom Bombadilin hahmo on tätä hobittien käsitystä monipuolisempi. Hän on kuin hyvä metsän henki ja hänet tunnetaan eri nimillä kaikkien Keski-Maan kansojen keskuudessa.

Kuudentoista runon kokoelmaan mahtuu monenlaisia legendoja hassusta kuu-ukosta, kauniista haltianeidoista, peikoista ja lohikäärmeistä. Runojen sävyt vaihtelevat hyväntahtoisista pilkkavärssyistä synkkiin painajaisnäkyihin.

Nämä runot ovat hobittien omaa kertomaperinnettä, tulkintoja haltioiden taruista ja satuja, joita kerrottiin pienille hobittilapsille ennen nukkumaanmenoa tai laulettiin metsissä vaeltaessa ja peltotöissä.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viihde

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu