Ruoka

Palkittu keittiöpäällikkö: Pienikin satsaus parantaisi kouluruuan laatua

Riitta Riekkinen on havainnut, että vaikka moni toivoo erikoisempia ruokia, niiden menekki ei ole kovin suuri. Tavalliset arki- ja perinneruuat maistuvat lähes kaikille.

Johanna Erjonsalo

Kouluruoka on mainettaan parempaa.

Kielteistä keskustelua kouluruuan tasosta pitää yllä pieni joukko.

Tätä mieltä on alalla 45 vuotta työskennellyt keittiöpäällikkö Riitta Riekkinen.

– Suurin osa suomalaisista on tyytyväisiä kouluruokaan. Totuushan on, ettei sellaista ruokaa olekaan, johon kaikki olisivat tyytyväisiä, hän sanoo ymmärtäen perheiden erilaisia taustoja ja makutottumuksia.

Julkisuudessa vellova kouluruokakeskustelu on alan ammattilaisen mielestä kuitenkin haettua, ja se perustuu harvoin faktoihin.

– Keskusteluissa vilahtelee paljon mutu-tuntumaan perustuvaa tietoa. Mikseivät aikuiset tule tutustumaan kouluruokaan? Riitta Riekkinen kysyy.

Jokunen vanhempi on häneltä kysynytkin mahdollisuutta.

– Se on mahdollista. Ilman muuta, suurkeittiöammattilainen vakuuttaa.

Kun kaksi pientä lasta käsikädessä koputtaa oveeni ja kiittää päivän lounaasta, se lämmittää sydäntäni.”

Riekkisen työnantaja Lahden Ateria on järjestänyt tilaisuudenkin, jossa vanhemmille oli valmistettu muutamia erilaisia ruokalajeja.

– Harvalla oli mahdollisuus tulla paikan päälle, mutta he jotka olivat paikalla nauttivat ja kehuivat kouluruuan tasoa, Riekkinen kertoo.

Mutta mistä lapset pitävät?

Lasten nimeämässä Herkkula-ravintolassa kauha viuhuu tiuhaan, kun tarjolla on ohrasuurimopuuroa ja mehukeittoa, Palermon pastaa, hernekeittoa tai lihamakaronilaatikkoa.

Oppilaille maistuvat myös liha- ja jauhelihakeitto, stroganoff, palapaisti ja nakki- ja makkarakastike. Liharuokien rinnalla on tarjolla aina kasvisvaihtoehto.

Riitta Riekkinen on havainnut, että vaikka moni toivoo erikoisempia ruokia, niiden menekki ei ole kovin suuri.

– Tavalliset arkiruuat ja perinneruuat maistuvat lähes kaikille.

Hän muistuttaa, että suurkeittiöissä asiakkaiden ikähaitari saattaa vaihdella päiväkoti-ikäisestä yläkoululaiseen ja osassa koulua lukiolaisiin.

Lasten lisäksi ravintolassa syövät opettajat ja muu henkilökunta.

Suurkeittiön päällikkö ei kiellä, etteikö kouluruuassa olisi kehittämisen varaa. Nykyisillä määrärahoilla kehittäminen on hänestä mahdotonta.

Riekkinen ei havittelisi suuria summia loihtiakseen hiukan parempaa.

– Pienikin korotus lisäisi vaihtoehtojen mahdollisuuksia. Silloin kaikkiin kouluihin voisi tuoda tarjolle päivittäisen kasvisruokavaihtoehdon, ammattilainen huomauttaa.

Tällä hetkellä taso vaihtelee jopa kuntakohtaisesti.

– Pääsääntöisesti raaka-aineet ovat laadukkaita ja kotimaisia. Parhaimmillaan koulun ravintoloissa, joiksi tarjoilupaikkaa nykyään nimitämme, on tarjolla jopa lähitilojen raaka-aineista valmistettuja aterioita.

Kouluvertailussa kärsivät hänen mukaansa haja-asutusalueella sijaitsevat kunnat ja koulut.

– Osa joutuu maksamaan suurempia kuljetuskustannuksia, jotka sisältyvät raaka-aineiden hankintakustannuksiin, Riekkinen harmittelee.

Omien lapsiasiakkaidensa puolesta kauniisti puhuva Riekkinen toivoo, ettei valtakunnantasolla ainakaan tehtäisi päätöstä kouluruokailun muuttamisesta osittain maksulliseksi.

– Se romuttaisi tasa-arvoa entisestään ja monelta lapselta jäisi lounas väliin, hän uskoo ja viittaa talousongelmiin, joiden kanssa moni perhe nyt kamppailee.

Keittiöpäällikköä lämmittää, että urheilu- ja Venla-gaalan rinnalla kiitosta vuosien työstä saavat nykyisin myös ruoka-alan ammattilaiset.

– Erityisen ilahtunut olen, että television kokki-ohjelmien huumassa arvostusta saavat myös suurkeittiön työntekijät, Pro-gaalassa -palkittu Riekkinen sanoo.

Gaalan pystejäkin arvokkaampia hänelle kuitenkin ovat lapsiasiakkailta saadut vilpittömät palautteet.

– Kun kaksi pientä lasta käsikädessä koputtaa oveeni ja kiittää päivän lounaasta, se lämmittää sydäntäni.

– Ilman heitä minua tai henkilökuntaani ei tarvittaisi, Riikka Riekkinen muistuttaa.

Riitta Riekkinen

keittiöpäällikkönä Ahtialan koulussa

Työskennellyt 45 vuotta saman työnantajan palveluksessa.

Sai ravintola-alan Pro-palkinnon suurkeittiön päällikkö -sarjassa tammikuussa 2014.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu