Paikalliset

Sankarikisu ojentaa auttavan tassunsa

Eihän tämä tunnu missään! Kotikissa Kurt-Lari on valmistautunut torstaina alkavaan eläinten viikkoon erinomaisesti. Kissa testattiin Viikissä verenluovutusta varten.

Else Kyhälä

Kotikissa Milon, 5, päivä ei ole niitä kaikkein tavallisimpia: arkipuuhailun on katkaissut matka Yliopistolliseen eläinsairaalaan Helsingin Viikkiin.

Onneksi tällä kertaa ei kyse ole sairaudesta tai tapaturmasta, vaan reilusta tassunojennuksesta muille kissoille. Milon espoolainen emäntä Johanna Ranta on tuonut kissansa tutkimuksiin, joiden tarkoituksena on tehdä kotikissasta aito verenluovuttaja.

Kissojen veripankissa on tällä hetkellä miltei sata luovuttajakissaa – joukossa on Milon tavoin myös useita naukujia Helsingin seudulta. Kauimmaiset kissat ovat saapuneet Oulusta saakka.

– Tämä sujuu hyvin, sillä Milo on selvästi rauhallinen kissa. On tärkeää, että kissaa voi käsitellä ilman että se puree tai kynsii, muistuttaa kissojen veripankin vastaava eläinlääkäri Suvi Kosonen.

Kaikki verenluovutukseen saapuvat kissat tutkitaan huolella.

Tärkein tutkimus on kliininen yleistutkimus, jossa tarkastetaan muun muassa silmät ja korvat sekä kuunnellaan sydän- ja keuhkoäänet. Kissan pitää olla vähintään vuoden ja enintään kahdeksan vuoden ikäinen.

Painoa luovuttajakissalla pitää olla vähintään kuusi kiloa. Ylärajaa ei periaatteessa ole, mutta myöskään kaksitoistakiloisia Jope Ruonansuu -katteja ei veripankin asiakkaiksi haluta.

Milo-kissa on jo aiemmin testattu ja nyt Suvi Kosonen ja vastaava eläintenhoitaja Niini Vartia nukuttavat kissan kevyesti. Kissan tassulta ja kaulalta ajellaan pieni kaistale karvattomaksi. Tassuun kiinnitetään suonikanyyli – itse luovutusveri otetaan kaulalaskimosta.

– Luovutus kestää viitisen minuuttia ja pian sen jälkeen myös nukutusaine lakkaa vaikuttamasta. Kun kissa herää, sille annetaan energiapitoista ruokaa, mainitsee Vartia.

Kissa saa otetun veren tilalle korvaavaa nestettä suoraan suoneen.

Kissojen veripankki on miltei ainutlaatuinen koko maailmassa. Suomen lisäksi ainoastaan Portugalissa on vastaavaa toimintaa kissojen hyväksi. Viikissä kissat ovat voineet luovuttaa vertaan kolmisen vuotta, hevoset vuosikymmeniä ja koiratkin jo toistakymmentä vuotta. Kaikkien verta tarvitaan.– Ehdottomasti tällaista tarvitaan, sillä koskaan ei voi tietää, milloin kissa joutuu onnettomuuteen tai sairastuu. Jatkossa Milo voisi käydä luovuttamassa vaikka parisen kertaa vuodessa, suunnittelee Johanna Ranta.

Kuljetuslaatikossa makaava Milo naukaisee varovasti: Kansalais... siis kissalaisvelvollisuus on suoritettu.

Kissojen verenluovutus

Kissojen verenluovutus suoritetaan Helsingin Viikissä Yliopistollisessa eläinsairaalassa. Kissojen veripankki on perustettu vuonna 2009.

Verenluovutus on tarkoitettu vakavasti sairaiden tai tapaturmaisesti loukkaantuneiden kissapotilaiden auttamiseksi.

Luovuttaja voi olla minkä rotuinen sisäkissa tahansa, eikä sen tarvitse olla rekisteröity.

Ennen verenluovutusta kissan veri testataan ja sille suoritetaan kliininen yleistutkimus. Luovutuksen aikana kissa on kevyesti nukutettuna.

Nukutusta valvotaan tarkasti. Luovutuksen jälkeen kissa saa energiapitoista ruokaa.

Verta luovuttanut saa sankarikissan arvonimen ja kassillisen muonaa.

Lähde: Kissojen veripankki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu