KL: Pörssiyritysten pomojen ansioissa hurja nousu

Pörssilistattujen suuryritysten johtajien ansiot nousivat viime vuonna roimasti. Keskimäärin johtajien ansiot olivat 25 prosenttia korkeamman kuin toissa vuonna. Tavallisen palkansaajan palkannousuun nähden pomojen ansiokehitys oli huimaa.

Pomojen kovista palkoista kertoo Kauppalehti.

Kauppalehden mukaan toimitusjohtajien viime vuoden mediaaniansio oli 569 200 euroa. Mediaaniansio tarkoittaa sitä, että puolet johtajista ansaitsi enemmän ja puolet tätä summaa vähemmän.

Vuodesta 2009 mediaaniansio on noussut 56 prosenttia.

Eniten viime vuonna toimitusjohtajista tienasi hissiyhtiö Koneen toimitusjohtaja Matti Alahuhta, jonka kokonaisansiot olivat 4,8 miljoonaa. Edellisvuodesta Alahuhdan tulot lihoivat 38,5 prosenttia.

Isojen yhtiöiden johtajapalkat vaihtelevat sen mukaan miten firma tekee tulosta. Kauppalehden mukaan viime vuonna 40 eniten tienanneesta pomosta 17:n ansiot laskivat. Laskuprosentit jäivät kuitenkin pieniksi.

Esimerkiksi tappiolla kyntäneen teräsyhtiö Outokummun toimitusjohtaja Mika Seitovirta kuittasi 0,9 miljoonaa euron palkkion huonosta tuloksesta huolimatta.

Kommentit

Johtaja on palkkansa ansainut jos yrityksellä oikeasti menee hyvin.Työnlaatu on silti 24-07 eikä kunnon lomia kuin se sama 24-07 seuraa aina mukana mutta sitähän sosiaalipummi tai laiska duunari ei tajua.Suomi vapaa maa ja kaikista saa tulla johtajia jos taitoa riittää kukaan ei pakota köyhyyteen se on oma valinta.

tietäjä

Kun johtaminen on noin helppoa ja hyvin palkattua miksi et päätä itse ryhtyä johtajaksi? Saisit hyvää palkkaa helposta työstä.

johtajavaan

Miksi jokaisen tulisi olla johtaja? Mikä juttu tää nyt on? Ensin sanotaan, että jokainen voi olla johtaja (ei voi, mikään ei toimisi siten) ja seuraavaksi sanotaan, että ainakin mun sitten pitäisi hakeutua pomoksi. Miksi? En minä kärsi ylisuuresta egosta tai tarpeesta päästä pätemään alaisille tekemättä itse juuri ollenkaan oikeita töitä :)

Kyse on todellakin siitä, ettei jokainen voi olla johtaja. Siksi heitä ei tulisi palkita kohtuuttomasti. Korkeintaan 10 kertaa enemmän kuin firman aliten palkattu työntekijä - se olisi sopiva ohje ahneuden sokaisemille loisija-johtajille, jotka tienaavat muiden työllä.

joopa joo

Vapaa maa vapaa kilpailu niin mikä estää johtajien nostamasta omia palkkojaan,onhan duunarilla mahtava Ay liike takanaan valita sinne joopa joo.

tietäjä

"mikä estää johtajien nostamasta omia palkkojaan"

No moraali ei ainakaan, se on todellakin nähty :)

valtakuntamme pahimpia loisia nämä johtajat

Sekin tiedetään että kaikista ei ole johtajaksi.Se vasta olisi moraalitonta että 8 tuntia työtä päivässä tekevä saisi saman palkan kuin 24-07 tekevä.

tietäjä

Eihän kaikki voikaan olla johtajia, mitäs siitä tulisi, kun johtajilla ei olisi enää alaisia joita kyykyttää.
Jos kaikki olisivat johtajia, niin johtajaparat eivät voisi enää porskutella omalla erinomaisuudellaan ja suurilla liksoillaan, olisihan se nyt ennen kuulumattoman kamalaa.

Eikä se ole mitään moraalitonta jos johtaja saisi saman palkan työstään, kuin duunari, jos laitetaan nekin tuntipalkalle, saisivat taas enenmmän, kun hullunlailla olisi heillä tunteja, työntekeminen onkin taas eri asia!

ylipiäjohtaja

Tietäjä,
tiedätkö, että 24-07 töitä tekevä tekee vain 7 tuntia töitä päivässä? Tai tässä tapauksessa yössä. Ilmeisesti matematiikka tai kelloajat eivät ole vahvinta osaamistasi. Olet siis selvästikin johtotason miehiä :)

hmmm

Edustuskulut ei saa vähentää firman kirjanpidossa niin ei mene firman piikkiin.24-07 on sanonta mutta jos sanoo 06-06 niin kukaan ei ymmärrä mitään.Mutta miksi te ette ryhdy pomoksi kuin se on niin hyvää hommaa pitää huolta idiootti työntekijöistä jotka yleensä eivät ymmärrä yhtään mistään mitään.Viisastelijat saavat yleensä heti kenkää niin kuin on tainnut tässä muutamalla käydä.

tietäjä

Koska pomolla (jo ollessasi "yrittäjä") ei näy muutakaan tekemistä olevan, niin voi aikansa kuluksi viisastella kirjoittelemalla nettiin ja haukkua työtä tekeviä ihmisiä laiskoiksi, idiooteiksi sekä tyhmiksi. Tuollainen kertoo ihmisen luonteesta aika paljon...

Köyhä

Downshittaajalla on ihan oma logiikkansa. Onkohan palkkansa ansainnut pomo, joka rekrytoi firmaan idiootteja, jotka eivät ymmärrä mistään mitään?

kaikkien alojen erikoisasiantuntija

Nasan vasta julkistettu raportti enteilee, että jos eri maiden väestöjen keskuudessa toimeentuloerot kasvavat nykyistä tahtia ja luonnonvarojen nykyisen kaltainen ryöstökäyttö jatkuu, voipi sivilisaatiomme romahtaa parissa vuosikymmenessä.

Perusteluna on, että samoin kävi kreikkalaisessa orjataloudessa aikoinaan, Rooman imperiumissa, Kiinan keisarien aikoina jne. joissa kaikissa kehitykseen kuului "ekologiseen kantokykyyn kohdistunut paine sekä ihmisten jakautuminen eliitteihin ja massaan." Samaa voi ounastella arabikevään raunioista.

Sitä ootellessa ihastellaan suomalaista eliittiä, joka on osannut palkkansa edestä hoitaa yhtiönsä vallan upeiksi. Kansantaloudesta puhumattakaan.

kaikkien alojen erikoisasiantuntija

Ihaillaan näitä pomoja jotka ovat saattaneet maahan noin 500 000 työtöntä,
Siirtäneet yritysten tuotannot ja työpaikat halpamaihin ja nauttivat hulppeista optioista,osingoista,
kannustinpalkkioista kymmenientuhansien eurojen kuukausieläkkeistä,lisäeläkkeistä.lisäoptioista,lisäosingoista,kaikista luontaiseduista puhumattakaan.

P-Omo-Info

Ihaillaan ihaillaan. Nokian, Finnairin, Outokummun, Wärtsilän, Talvivaaran ja mitä niitä kaikkia onkaan, niiden kovapalkkaisina ansioituneita johtajia ihaillaan jokaista erikseen ja kaikkia yhteisesti.

kaikkien alojen erikoisasiantuntija

Jos eivät olisi siirtäneet tuotantoa, niin eivät olisi kauan pomoina olleet. Olisivat joko saaneet pikapotkut tai yritykset Suomen kustannustasolla menneet kokonaan nurin, jolloin ei olisi mitään jäänyt. Se ratkaisee, ostetaanko meidän tavaroita muualla vai ei. Ostetaan, jos ovat riittävän halpoja. Hyviä kyllä ovat.

Ihailun kohteeksi voi jokainen itse pyrkiä, jos on tarpeeksi kanttia. Voisivathan ne edut pienemmätkin olla, mutta muutamalle maksettuna niillä ei ole mitään merkitystä. He tuovat sentään jotain tänne, formulakuskit paljon suuremmilla tuloillaan eivät tuo yhtään materiaalista hyvinvointia, kukaan ei kadehdi, vaikka veroa ei tule lainkaan Suomeen. Kannattaisi pahoittaa mielensä myös ahnaista lottovoittajista.

Mielensäpahoittajat

Valitettavasti häikäilemättömyydestä on tullut tämän päivän johtajien suurin hyve. Mitä enemmän pystyy itselleen rahaa ja etuja hankkimaan, sitä vähemmän tulee mieleen tavalliset työntekijät arkisine ongelmineen. Rahat sijoitetaan varmuuden vuoksi veroparatiiseihin, jottei vahingossakaan niistä koituisi sosiaalista hyötyä tavallisille ihmisille.
On todella murheellista seurata tätä kiihtyvällä vauhdilla kasvavan ahneuden esiintymistä keväisin myös Helsingin pörssissä noteerattujen firmojen yhtiökokouksissa.
Ei uskoisi oltavan Suomessa, kun kuuntelee ehdotuksia johtajien ja hallitusten jäsenien palkkioiden korotuksista.
Nyt olisi korkea aika reagoida tähän kasvavaan täysin kohtuuttomaan eriarvoistumiseen.
Tässä olisi yksi tärkeä aihe EU-vaaleihin.

leo hiltunen

Hyvin menestyvän yrityksen perustajat ovat osinkonsa ansainneet. He ovat tehneet kovan työn. Mikäli olen oikein ymmärtänyt, perustajat todellakin työskentelevät 24/7 mitättömällä palkalla tai laihan toimeentulonsa rahoittajilta saamistaan nostaen. He ottavat riskin (toki myös riskirahoittajat), ja jos ja kun yritys alkaa menestyä, palkkaavat työntekijöitä.

Yritysten perustajille nostan hattua!

Sen jälkeen kun yritys alkaa menestyä toden teolla ja yrityksen perustaja haluaa jo levähtää hän palkkaa johtajia. Tai seuraava perijäsukupolvi palkkaa johtajia. Pörssiin menneen yrityksen omistajuus alkaa hajota ulkomaille ja ylipäätään pois perustajien määräysvallasta. Silloin on näiden ahneiden rahastajien vuoro. He tekevät niin kuin amerikkalaiset omistajat haluavat, vievät yrityksen vaikka Timbuktuun.

Se, josko johtajien huippupalkat ym. etuudet käsiteltäisiin pörssiyhtiöiden yhtiökokouksissa ei muuta mitään. Jokaisen pankin juristi tulee kokoukseen 100 000 osakkeenomistajan valtakirja taskussaan. Ei yhtiökokouksessa kohtuutta vaativien piensijoittajien ääni kuulu sen enempää kuin itikan ininä aavalla merellä.

kaikkien alojen erikoisasiantuntija

Ja ajatelkaapa eläkevakuutusyhtiöiden johtajien huippupalkkoja. Eläkevakuutusyhtiöissä tärkein pointti on se, että köyhiltä duunareilta palkoista lohkaistut prosentit sijoitetaan mahdollisimman tuottavasti niin, että rahastot kasvavat aikansa kunnes niitä puretaan aina rahasto kerrallaan ja pannaan maksuun.

Juju on nimittäin siinä, että eläkevakuutusyhtiön johtaja on keulakuva ja käytännössä hänen pitäisi toimia sijoitusasiantuntijoille motivaation kohottajana. Sijoitusasiantuntijat tuntevat alansa parhaiten, eikä aikuisia asiantuntijoita tarvitse neuvoa, mutta yhteishenkeä on firmassa oltava.

Niinpä kysyn, tarvitsevatko eläkevakuutusyhtiöiden johtajat jättiansiot, jättietuudet, jättieläkkeet, jos kerran 1300 e/kk ansaitseva eläkevakuutuksensa maksajakin pärjää omillaan?

kaikkien alojen erikoisasiantuntija

On kyllä todella murheellista kun menestyvien ja työllistävien yritysten johtajia haukutaan kuin he olisivat ahneita hyeenoja.

Eikö kommentoijille tule mieleen että osin yritysjohtajien ansiosta Suomessa on työpaikkoja ja yritykset maksavat veroja tänne.

Olisiko asiat sitten paremmin kun kaikki firmat menisivät konkurssiin.

Minkälainen valitus sitten tulisi niin työnsä menettäneiltä kuin muilta työntekijöiltä jotka elättävät suomalaiset.

Ainakin yhteiskunnan rahojen varassa elävä passiviväestö voisi pitää mölyt mahassaan koska heistä ei ole muuta kuin kuluja kansantalouden näkökulmasta.

Nyt valitus seis!

No nyt pitäisi nähdä ne työpaikat.

Jos vaikka ensojen, uupeeämmien, nokioiden, finnairien ym. palkkalistoilta poispotkittujen luvut kääntyisivätkin uusien työpaikkojen lukemiksi. Silloinpa oitis ymmärtäisi mistään mitään tietämätön idioottikin, että ovat ryöstöpalkkansa ja supereläkkeensä ansainneet.

Siis jos lehmät lentäisivät.

kaikkien alojen erikoisasiantuntija

"Ainakin yhteiskunnan rahojen varassa elävä passiviväestö voisi pitää mölyt mahassaan koska heistä ei ole muuta kuin kuluja kansantalouden näkökulmasta."

Niinpä. Kantavat vain hiekkaa pankin lattialle eläkkeitä nostellessaan.

Köyhä

Yritysten perustajat ja omistajat- kaikki kunnia niille, jotka työllistävät ja saavat aikaan tuloja maahamme. Ammattijohtajat ovat paikkansa ja kohtuullisen korvauksen ansainneet jos pystyvät pitämään yrityksen tuottavana. On myös ammattijohtajia, jotka kärkkyvät erityisesti pörssiyrityspestiä. Hallitukset yleensä heikkoja, jolloin voi käyttää kaikki mahdolliset "rahareijät ja ilmaisoiokeudet". Näitä luikureita riittää, onneksi yleensä markkinat hoksaa.

Nöykkiö

Köyhä putkimies asuu omakotitalossa ja ajaa vähintään Volvolla tai Mersulla ja vähintään kaksi ulkomaanmatkaa vuodessa.Kyllä on köyhää,mutta niin kuin ole sanonut niin jokainen on oman onnensa seppä.

tietäjä

Kadekin vielä kaiken muun törkeyden lisäksi viemärin rassaajille ja vessanpönttöjen sekä lämpöpattereiden kanniskelijoille..

Köyhä

En puhunut perijöistä.Itse kuin ei ole perinyt eikä peri niin ei ymmärrä niitä juttuja yhtään kuin itse on kaikki tehtävä ja siinä ei pelaa kuin kova peli ja turhat jutut pois.

tietäjä

Itse se köyhä työmieskin joutuu elantonsa hankkimaan. Se, että kuvittelee yrittäjänä olevansa ihmisenä jotenkin työmiestä parempi ja sen perusteella korottaa itsensä jalustalle ja jakelee jatkuvasti muille omia viisauksiaan totuuksina, kertoo paljon ihmisestä. Nykymaailman monimutkaisuudessa on parasta pysytellä vaatimattomana. Jos jotain satut kokemuksesta tietämään, niin et sinäkään kaikkea tiedä.

No, riittäähän keskustelupalstoille juttuja. Eihän ne mitään keskustelupalstoja olisikaan, jos niillä ei keskusteltaisi.

Köyhä

Tässä iässä ei tarvitse olla nöyrä muuta kuin terveysasioissa ja kuolemaa kohtaan.Joskus nöyryys on hyvä mutta ei bisneksissä koska silloin jää toiseksi.Ihimisten hyvyys ei perustu mitä työtä se tekee se on synnynnäinen ominaisuus.Paskoja löytyy myös joka alalta.

tietäjä

Vähän nöyryyttä ei ole pahaksi kenellekään missään iässä ja vanhuus jos ei muuta opeta, niin ainakin hitaasti kulkemaan on luonnon laki ja nöyryydestä käy sekin.

YKS

Yksi esimerkki tämän viikon pörssiyhtiön yhtiökokouksesta: Noin kahden miljardin liikevaihdon tehneen firman toimitusjohtajalla oli palkat ja palkkiot vuonna 2012 tasan 1 miljoonaa euroa, vuonna 2013 ne olivat 1,4 miljoonaa euroa. Eli 40 prosentin nousu tuloissa vaikka yhtiön voitto oli laskenut. Samalla johtajalla on oman työn ohella kahdeksan hallituspaikkaa muissa yrityksissä, mm. maanantaina hänet valittiin uutena jäsenenä suuren firman hallitukseen. Tuloja tästäkin hallituspaikasta hän kuittaa vuodessa noin 60 000 euroa. Johtajan vuositulot yhteensä ovat noin 2 milj. euroa.
Kyllä noilla tuloilla jo pärjää jos vertaa esim. julkisen sektorin 2000-3000 euron tuloihin per kuukausi.

Leo Hiltunen

Mielenkiintoista on se, että kun firma jakautuu ts. vastuut puolittuu, niin hallituksen puheenjohtajien palkkiot eivät muutu vaan tapahtuu "solun jakautuminen" ja kummankin uuden firman hallituksen puheenjohtajalla on taas sama palkka parhaimmillaan 100 000 €/ vuosi. Näitä hallituspaikkoja kun on vielä useita ja ennestäänkin rahaa kasassa niin kai siinä juuri ja juuri leipäjonon välttää.

Heliva

Kun pörssiyhtiöiden johtajien vuosiansiot ovat suurempia kuin loton pääpotti, niin jotain on vuosien varrella näissä asioissa päässyt menemään pahasti pieleen. Liian suuret palkat ja palkkiot eivät enää kannusta johtajia kehittämään yrityksen toimintaa vaan juuri päinvastoin. Se saa ihmisen ajattelemaan, että minulla on jo tarpeeksi monta miljoonaa elääkseni loppuelämäni mukavasti ja niin työmotivaatio laskee. Jos hän ansaitsee vuodessa enemmän kuin koko tasavallan hallitus, niin siinä alkaa tuntea itsensä yli-ihmiseksi.
Tässä asiassa olisi nyt aika havahtua kohtuuteen.

Leo Hiltunen

Onhan meillä 250 ylipalkkaista politiikkoa eduskunnassa joilla ei ole muuta mielessä kuin oma etu.

tietäjä

Köyhiä kyykytetään laitetaan elämään lotto voiton toivossa teetetään mielivaltasia paska duuneja kusetetaan joka käänteessä annetaan keppiä ja porkkanaa meet töihin tai et oot yhtä köyhä vaik kuinka säästät tai lopetat tupakanpolton tai alkolin ja syöt terveellisesti sehän vast maksaakin jos haluaa terveys ruokaa luomua höpö höpö mitä lumetta koko homma köyhänä syntyy köyhänä kuolee vaik tekis duunia 24tuntia päivässä ja söis makarooni velliä joten ihan sama kunhan huomiseen selvii jos luoja suo toivottavasti tulis oikeen kunnon katastrooffi talouteen saisivat rikkaatkin maistaa omaa lääkettään eikä vaan vierittää köyhien sairaiden vanhusten nuorten yh-äitien työttömien alkohlistien duunareiden ynm muiden kansalaisten niskoille koko soppaa ottaa härkää eliitti sarvista ja näyttäkää että tekin olette vielä ihmisiä vai veikö valta ja raha sielun aamen

hellsinki

Tiedän monta joka on köyhyydestä noussut rikkaaksi niin ei allekirjoita Helsinki mielipidettä.Köyhällä usein suurin tarve rikastua ja syntymärikas laiskempi.

tietäjä

Tänään saimme me piensijoittajat nauttia erään firman yhtiökokouksessa varakkaiden seurasta. Tosin firman liikevaihto ja tulos olivat kutistuneet, niinpä toimitusjohtajankin tulot olivat pienentyneet 2,5 miljoonasta eurosta 2 miljoonaan euroon. Hallituksen palkkiot pidettiin samoina kuin viime vuonna, eli puheenjohtaja saa tyytyä 108 000 euron vuosipalkkioon ja sen lisäksi pieneen 500 euron kokouspalkkioon. Hallituksen jäsenet tuntevat olevansa pätkätyöläisiä koska joutuvat ottamaan jopa kahdeksan hallituspaikkaa tullakseen kunnolla toimeen. Ansaitseehan niistä yhteensä vajaat 700 000 euroa vuodessa.

Leo Hiltunen

Pörssiyritysten pomojen ansioissa suurimman nousun iski pöytään Huhtamäen toimitusjohtaja Jukka Moisio +439 prosentilla vuoden 2013 tulojen suhteen. Palkka ja palkkiot olivat viime vuodelta yhteensä 3 213 900 euroa. Ne ovat huikeat 2,3 miljardin liikevaihdon omaavan yhtiön toimitusjohtajalle. Vastaavasti Helsingin pörssin liikevaihdoltaan suurimman yrityksen toimitusjohtaja tyytyy 850 000 euron vuosituloihin.
Voi aiheesta kysyä; Missä on oikeus ja kohtuus?

Leo Hiltunen

Sivut