Paikalliset

Pisararata saa nyt vauhtia – ”Rahoitus budjetin ulkopuolelta”

Pasilan nykyisen aseman viereen suunnitellaan suuri keskus, johon sijoittuvat metro- ja pisara-asemat, kauppoja, asuntoja, palveluja ja toimistoja.

Marketta Karjalainen

Hallitus antoi kehysriihessään rukkaset Espoon länsimetron jatkamiselle, mutta toinen suuri joukkoliikennehanke – pisararata – sai ratkaisevan sykäyksen eteenpäin.

Kehysriihessä sovittiin, että tähän asti vain suunnittelupöydällä ollut pisararata toteutetaan ja sille aletaan valmistella rahoitusmallia.

Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti pitää länsimetron kariutumista valitettavana, mutta samaan aikaan kiittelee päätöstä pisararadasta.

– Se on todella merkittävä hanke niin pääkaupunkiseudulle kuin muualle maahankin. Pisararata poistaa henkilöliikenteen pahimman pullonkaulan ja vaikuttaa koko maan junaliikenteen sujuvuuteen, Pipatti sanoo.

Pisararadan on alustavan arvion mukaan arvioitu maksavan 750 miljoonaa euroa. Hankkeen rahoitus- ja toteutusmallia aletaan nyt sorvata, ja Pipatti uskoo, että kysymykseen voisi tulla valtion, Helsingin kaupungin sekä mahdollisesti myös muiden kaupunkien yhdessä perustama yhtiö.

– Rahoitukseen voisi sopia niin sanottu Finnavia-malli eli rahoitus tuli valtion budjettikehysten ulkopuolelta, Pipatti pohtii.

Pisararata kulkisi pääosin maan alla ja muodostaisi pisaramaisen lenkin etelä-Helsigissä. Rata purkaisi etenkin päärautatieaseman ruuhkia.

Pasilan maanpäällisen aseman lisäksi radalle on suunniteltua kolmea maanalaista asemaa: Töölöä, keskustaa ja Hakaniemeä.

Pisararata

Alkaa Pasilasta ja päättyy Pasilaan. Rata kiertää pisaran muotoisen lenkin Helsingin kantakaupungin alla.

Rata on lähes kahdeksan kilometriä pitkä.

Lenkki liittäisi toisiinsa Espoon ja Vantaankosken sekä Keravan suunnan radat.

Sukeltaa tunneliin Alppiharjun Alppipuistossa ja Eläintarhassa Taka-Töölössä.

Uudet asemat Hakaniemeen, Töölöntorille ja Helsingin keskustaan.

Lähde: Helsingin kaupunki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu