Kulttuuri

Kyllä mä sulle Fingerporin näytän

Heimo Vesa, Rivo-Riitta, susi, Fanttom ja Eija Suoro paiskaavat Fingerporissa katsojien eteen suomalaisten elämäntavan kummallisuuksia ja tyypillisyyksiä. Tapahtumat sijoittuvat Fingerporin kaupungintaloon.

Päivi Tuovinen

Kun sarjakuvapiirtäjä Pertti Jarla halusi laajentaa reviiriään ja Espoon kaupunginteatteri halusi lavalleen Fingerporin, niin se oli siinä. Itse asiassa idea Fingerporin tuomisesta näyttämölle on Eetu Helmisen. Hän kysyi isältään teatterinjohtaja ja ohjaaja Jussi Helmiseltä, miksei hän tee Fingerporia.

– Niin, miksei? Fingerpori oli odottanut löytämistään. Soitin Pertti Jarlalle. Hän oli kirjoittanut sketsejä tv-ohjelmaa varten, mutta hanke oli kariutunut. Jarla kaivoi tekstit laatikoistaan ja pohdimme yhdessä, miten niistä rakennetaan näytelmä, Jussi Helminen kertaa.

Näyttelijät ovat virtuooseja vaihtamaan roolia.”
Näytelmän tapahtumat sijoittuvat Fingerporin kaupungintalon avoimien ovien päivään.

Näyttämöllä nähdään Fingerpori-sarjakuvasta tutut Rivo-Riitta, Heimo Vesa, Krapula-Päivi ja kaupunginjohtaja Homelius. Uusia hahmoja ovat muun muassa kaupunginhallituksen jäsen Tahko Petäjä ja nuorisopiispa Heppu Jaakonmäki.

Näyttämöllä nähdään myös Jarla itse. Hän on kirjoittanut Teemu Aromaan näyttelemän roolihahmonsa koomiseksi. Oikeassa elämässä hän on Jussi Helmisen mukaan ujo herrasmies.

Aromaan lisäksi rooleissa nähdään Ilkka Heiskanen, Mari Lehtonen, Reino Nordin, Taisto Reimaluoto ja Mari Turunen.

– Kuusi näyttelijää esittää kuuttakymmentä roolia. Näyttelijät ovat virtuooseja roolien vaihtamisessa. Eräässä kohtauksessa näyttelijä pirisee kulisseissa puhelimena ja seuraavassa hetkessä hän on jo lavalla.

Näytelmä, kuten Fingerporin stripitkin, vilisee kaksimielisyyksiä. Helmisen mukaan näytelmä ei sovi kaikkein herkimmille korville eikä ranskalaisen hovihuumorin ystäville.

Fingerporin ohjaaja Helminen on auttanut Jarlaa rakentamaan kohtaukset niin, että näyttelijät ehtivät vaihtaa asunsa. Henkareita tarvitaan yli sata ja kaikelle on tarkat paikat kulissien takana. Puvustus on Tellervo Helmisen.

– Taisto Reimaluoto ajoi päänsä kaljuksi siksi, että naamaan on helpompi liimata arvet ja rooliperuukit sopivat paremmin päähän, Helminen huomauttaa.

Firgerporin tuominen näyttämölle oli yli vuoden työ. Viime maaliskuussa näyttelijät kokoontuivat ja lukivat materiaaleja viikon ajan. Pertti Jarla oli mukana hiomassa tekstejä. Varsinaiset harjoitukset alkoivat elokuun alussa.

Näytelmän tekemisessä on Jussi Helmisen mukaan kolme jännittävää hetkeä. Ensimmäinen on se, kun näyttelijät tulevat töihin ja lukevat tekstin. Toiseksi jännitetään, kun näytelmää esitetään koeyleisölle. Sitten jännitetään vielä ensi-illassa.

Fingerpori esitetään läpi syksyn Espoon Kaupunginteatterin Revontulihallissa (Revontulentie 8). Liput 15–29 e.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu