Paikalliset

Nyt se tulee lakiin – tämän verran alkoholia saa tuoda EU-maista

Viinantuonti Virosta on kasvanut rajusti viimeiset pari vuotta. Kurre Nyström kertoi äskettäin käyvänsä Tallinnassa kolme neljä kertaa vuodessa. - Risteilynkin saa lähes ilmaiseksi, kun ostaa riittävästi laivalta, hän kertoo.

Albert Truuväärt

Selittämättömän paljon lisääntynyt viinaralli EU-maista Suomeen on saanut maan hallituksen reagoimaan. Valtiovarainministeriö kertoi torstaina uudesta lakiesityksestä, jossa ohjeistetaan ensi kertaa, kuinka paljon yksityishenkilö voi tuoda matkaltaan verovapaata alkoholia.

Tähän asti ohjeistus ollut ainoastaan direktiivitasolla, mutta ei kansallisessa laissa.

Lakiesityksen tarkoituksena on helpottaa Tullin työtä. Sillä pyritään myös viestittämään kansalaisille kohtuutuonnin rajoista.

Ohjeiden mukaan yksityinen kansalainen voi tuoda toisesta EU-maasta Suomeen korkeintaan:

1) 110 litraa olutta.

2) 90 litraa viinejä, joista enintään 60 litraa on kuohuviinejä.

3) 20 litraa välituotteita.

4) 10 litraa muita alkoholijuomia, kuten väkeviä viinoja.

Ohjeissa todetaan myös, että alkoholia voi tuoda ainoastaan omaan käyttöön ja lasti on kuljettava itse.

Ohjeistus antaa tulliviranomaisille myös tulkinnanvaraa. Jos maahan ollaan tuomassa rajat ylittävä lasti, voi Tulli pyytää siitä selvityksen.

Tähän asti tuontirajat ovat olleet epäselvät, ja niitä on jouduttu testaamaan oikeusistuimissa asti. Esimerkiksi Helsingin hallinto-oikeus arvioi taannoin, että kahdella miehellä oli oikeus tuoda maahan 130 litraa väkeviä juomia, 140 litraa viiniä ja 500 litraa olutta omaan käyttöönsä. Uuden lain myötä tällaiset lastit eivät ole enää mahdollisia.

Valtiovarainministeriön mukaan alkoholin matkustajatuonti räjähti kasvuun viime vuonna ja määrät ovat pysyneet korkeina. Virallisten arvioiden mukaan tuonti kasvoi viime vuonna yli 15 prosenttia. Litroissa tuonti oli jo yli 75 miljoonaa litraa eli liki 14 litraa kansalaista kohden. Epäviralliset arviot ovat olleet tätäkin suuremmat.

Ministeriön mukaan tuonnin kasvulle ei ole löydetty selitystä. Yksityinen viinaralli on kuitenkin ehtinyt jo syödä valtion alkoholiverotuottoa.

Suomen panimoteollisuuden etuja valvoja Panimoliitto pitää lakiesitystä riittämättömänä viinarallin hillitsemiseksi. Panimoliiton mielestä rajoitukset eivät yksin riitä, vaan Suomen alkoholiveroa pitäisi myös höllentää.

Panimoliiton mukaan tuonnin lisääntymisen syynä ovat Suomessa tehdyt veronkiristykset. Liitto on laskenut, että alkoholiverotus on meillä viisi kertaa kireämpää kuin Virossa.

Lakiesitys menee seuraavaksi eduskunnan käsittelyyn. Se aiotaan saattaa voimaan mahdollisimman pian.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu