Paikalliset

Lomamatkasta ei hevillä luovuta taantumassakaan

Lastenvaunuja lykkivät Nana Leinonen ja Marika Saittala eivät voi kuin haaveilla ulkomaanmatkasta. -Ruuan hinta on noussut, kaikki on noussut. Kyllä väärästä kohti säästetään, Leinonen viittaa lapsilisien leikkauksiin. Viime vuonna hän pääsi käymään sentään Espanjaan, Ruotsiin ja Viroon.

Lotta Kvist

Lahjaksi matkan saanut Ida Kuivalainen on lähdössä Karibian-risteilylle vappuna.

Hän epäilee, että matka on tyyris. Hänellä itsellään olisi varaa ehkä viikonloppureissuun. Kuivalainen olisi kuitenkin valmis luopumaan muusta, jotta pääsisi matkalle.

 

Viimeinen asia, josta tingitään, tuntuisi olevan loma.”

Aurinkomatkojen tiedottaja Annina Metsola kertookin, että talouden heikko tilanne ei ole merkittävästi näkynyt matkavarauksien määrässä. Niitä on tehty kesälle yhtä paljon, jollei enemmän, kuin vuosi sitten.

 

Täyden palvelun lomia esimerkiksi Turkkiin ja Kreikkaan myydään jopa entistä enemmän.

– Viimeinen asia, josta tingitään, tuntuisi olevan loma, Metsola sanoo.

Todellinen tilanne valkenee kuitenkin vasta kesän kynnyksellä, sillä lomien varaaminen on siirtynyt laman myötä entistä lähemmäksi matka-ajankohtaa.

Metsolan mukaan pääsiäiseksi reissataan Prahaan, Budapestiin, Pariisiin, Roomaan ja Kööpenhaminaan.

– Paljon ostetaan matkoja myös Turkin Alanyaan ja Belekiin.

Finnmatkojen tiedottaja Salla Salo kertoo, että kesän matkojen varaustilanne on Finnmatkoilla suunnilleen samalla tasolla kuin viime vuosina tähän aikaan. Kesän lomista yli puolet on myyty.

– Taantumaa ei oikeastaan ole havaittavissa, Salo kertoo.

Finnmatkoilla kesän suosituimmat kohteet ovat Alanyan rannikko, Rodos ja Kreeta.

Pääsiäisen yli menevät matkat taas olivat ainakin lähes loppuunmyytyjä pääsiäisviikkoa edeltävällä viikolla.

Madeiralla kerran vuodessa lomaileva Hessu Heng pystyy tekemään reissunsa viis yhteiskunnan taloudellisesta tilanteesta. Muita matkoja miehellä ei ole tiedossa.

– Kyllä me selvästi mietimme ostamista tarkemmin, hän kuitenkin kertoo talouden vaikutuksista.

 

Joutuu elämään kädestä suuhun.”

Harri Nurmi puolestaan suuntaa tällä viikolla Ylläkselle lumen perässä.

 

– Olimme juuri Kanarialla viikon, aurinkolomaa sinne hakemaan lähtenyt mies kertoo. Nurmi perheineen ei ole joutunut tinkimään matkoista.

Äitiyslomalla olevan Nana Leinosen tilanne on toinen.

– Ylimääräistä ei tule mistään. Joutuu elämään kädestä suuhun.

Viime vuonna hän pääsi käymään Espanjassa, Virossa ja Ruotsissa. Tänä vuonna ei lomasta tarvitse unelmoida, sillä elämiseen jää kuukausittain vain muutamia satasia.

Ystävänsä kanssa lastenvaunuja lykkivä Marika Saittala vahvistaa saman. Hän on käynyt viimeksi ulkomailla melkein kolme vuotta sitten.

Kulutuskäyttäytymistään tarkoin harkitseva Sari Mäki taas kertoo, että ei aio matkustaa minnekään.

– Matkustan kauhean vähän ylipäätään. Olen semmoinen kotikissa. Jos menen viikoksi jonnekin, alan jo puolessa välissä miettiä kotiinpaluuta, Mäki naurahtaa.

Kierrätystä harrastava nainen ei ole yleisen taloustilanteen takia pihistellyt yhtään normaalia enempää.

Suomalaisten matkailumieltymyksiä

Matkahakukone Momondon tutkimuksen mukaan suosituin lomatyyppi 61 prosentille suomalaisista on kaupunkiloma. Yli puolet on viimeisen vuoden aikana käynyt vähintään kerran sellaisella. 48 prosenttia vastaajista valitsi New Yorkin suosikkikaupungikseen. Kärkeen mahtuivat myös Pariisi, Lontoo ja Rooma.

46 prosenttia vastaajista kertoi pitävänsä rantalomista. 33 prosenttia vastaajista valitsi mieluiten kylpyläloman. 9.–19. tammikuuta 2014 toteutettuun kyselyyn osallistui 1 032 iältään 18–65-vuotiasta suomalaista.

Nettimatkasivusto Travellinkin mukaan pääsiäisenä matkustetaan eniten Helsinkiin, Lontooseen ja Kittilään. Sivuston 9 000 matkavaraukseen perustuvan tutkimuksen mukaan pääsiäisenä matkustetaan 12 prosenttia edellisvuotta enemmän.

Autoliiton automatkailututkimuksen mukaan ulkomaan automatkat suuntautuvat entistä enemmän lähimaihin. Suosituin lähtöreitti oli meriteitse Helsingistä Tallinnaan.

Lähteet: Momondon, Travellinkin ja Autoliiton tiedotteet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu