Lapsesta Ruu tai Sirius? Sukupuolineutraaleista nimistä tuli buumi

Elina Venesmäen mukaan monet pitävät hänen lastensa nimiä kauniina. Monella on myös selvä käsitys siitä, kummalle sukupuolelle nimi kuuluu, hän kertoo.

Marjaana Varmavuori

Yhä useammat vanhemmat haluavat antaa lapselleen nimen, joka ei suoraan paljasta kantajansa sukupuolta.

Kun Elina Venesmäki odotti esikoistaan, oli talvi.

– Silloin mietin talveen liittyviä luonnonilmiöitä.

Venesmäki ihastui Kuura-nimeen.

Raskausaikana heräsi myös vastareaktio lapsen sukupuolen korostamiselle. Odottavalta äidiltä kyseltiin usein, että tiedättekö te jo lapsen sukupuolen.

– Se tuntui järjettömältä, koska itse mietti lähinnä sitä, pysyykö lapsi hengissä ja toiset halusivat tietää tuollaisen asian, Venesmäki muistelee.

Kun vauva syntyi, alkoivat neuvottelut nimestä. Esikoisen nimeksi tuli lopulta Kuura.

– Aika pitkään puhuin sitä läpi. Esillä oli muitakin nimiä, myös sellaisia, joista sukupuoli olisi käynyt selvemmin ilmi, Venesmäki kertoo.

– Olisi kuitenkin ollut hankalaa antaa lapselle selkeästi maskuliininen tai feminiininen nimi. Haluamme antaa lapselle mahdollisuuden määrittää omaa minuuttaan.

 

Haluamme antaa lapselle mahdollisuuden määrittää omaa minuuttaan.”

 

Perheen toisesta lapsesta tuli Pii.

Nimilaki sanoo, ettei tytölle saa antaa miehen tai pojalle naisen nimeä.

Venesmäki harmittelee joidenkin maistraattien omaksumaa käytäntöä, jossa jokin sukupuolineutraalina syntynyt nimi ”lukitaan” jommalle kummalle sukupuolelle. Kyseistä nimeä ei enää sallita toisen sukupuolen edustajalle.

– En usko kenenkään haluavan, että hänen lapsensa jää vaikkapa nyt ainoaksi pojaksi, jolle on annettu tytön nimeksi myöhemmin määrättävä nimi.

Ainakaan Helsingin maistraatilla ei ole mitään selkeää sääntöä, minkä perusteella nimi päätettäisiin vain toiselle sukupuolelle sopivaksi.

– Jos nyt nimi on annettu vain yhdelle toisen sukupuolen edustajalle ja toista on tosi paljon enemmän, sitten nimeä ei hyväksytä, tarkastaja Jouni Aarnikko Helsingin maistraatista sanoo.

– Jos tapaus on epäselvä, pyydämme lausunnon nimilautakunnalta. Helsingissä tällaisia tapauksia tulee kuitenkin harvoin.

Sukupuolineutraaleja nimiä

Ruska, Utu, Tiuhti, Myrsky, Paju, Saarni, Kevät, Airut, Hami, Vilka, Kataja, Ille, Seri, Tammi, Soma, Kullero, Ruu, Ervi, Tuisku, Kuu, Aurinko, Nilla, Tuli, Eelia, Noe, Essa, Dara, Lumo, Aali, Ellis, Juno, Kaiho, Eedi, Reita, Emme, Venni, Karo, Noa, Jessi, Mitja, Runo, Liekki, Sassa, Pette, Asla, Eka, Eeti, Oma, Juno, Mille, Miska, Hippu, Salama, Elmi, Dana, Ilo, Nuka, Ensi, Talvi, Ellis, Rae, Pii, Eeri, Lahja, Emeli, Misa, Emili, Niki, Valo, Devi, Peeta, Niika, Kaari, Momo, Alla, Oka, Noel, Sani, Ariel, Mietti, Eeti, Helle, Aalo, Eri, Indigo, Kide, Lei, Nevin, Nikola, Sana, Sire, Viima, Eeri, Sävel, Niila, Soini, Aala, Muisto, Vanja, Jo, Aale, Hani, Eedi, Camille, Adi, Lemmi, Mara, San, Nyyrikki, Heine, Marin, Sai, Love, Aleksa, Nikita, Sela, Rani, Muuse, Terje, Nima, Opri, Manna, Alvi, Sasa, Laine, Orla, Ami, Rene, Heile, Reine, Kara, Musse, Anis, Sirius, Hille, Ara, Margo, Ly, Esra, Marjus, Min, Karli, Helgi, Hannan, Essa, Hua, Vendi, Ila, Maininki, Sasha, Simri, Tiera, Varma, Toive, Veini.

Lähde: Vauva- ja Meidän perhe -lehtien keskustelupalstat. Kaikki nimet on tarkistettu Väestörekisterikeskuksen nimipalvelusta. Kaikkia nimiä on annettu viime vuosikymmeninä sekä tytöille että pojille.

Kommentit

Sukupuolineutraalit nimet sopivat hyvin, nuorethan ovat transgender-genderblender-bi-jotakin, joten mitä sitä selkeästi maskuliinisella tai feminiinisellä nimellä sotkemaan.

VanhaMaskuliini

Neutraalien nimien listassa pistävät silmään miesten nimet Valo, Soini, Veini ja Nyyrikki, jotka ovat olleet iät ja ajat nimipäiväkalenterissa! Samoin naisen nimi Lahja. Vanja on muuten Venäjällä Ivanien yleisin kutsumanimi. Poika voi olla vauvana "soma", mutta onko se miehelle neutraali nimi?

nimmari

En ymmärrä tätä vouhotusta sukupuolineutraalista. Totuushan on, että synnymme joko naiseksi tai mieheksi. Miten sitten elämme elämämme ja mitä arvoja arvostamme, on jokaisen oma asia. Antakaa lasten kehittyä aikuisiksi ilman kaiken maailman hölynpölyä. Jos joku haluaa leikkia nukeilla ja toinen autoilla, niin antakaa siihen mahdollisuus. Olipa sitten kyseessä Soini, Veini tai Ruska.

VarmaToiveAnnikki

Hankalaa?

99,9 prosenttia tytöistä kokee olevansa tyttöjä ja 99,9 prosenttia pojista kokee olevansa poikia. Jos siis antaa tytölle feminiinin ja pojalle maskuliinin nimen, se ei ole "hankalaa" vaan kaiken todennäköisyyden mukaan palvelee kantajaansa hyvin. Jos taas antaa sukupuolineutraalin nimen, sen voi periaatteessa 99,9 prosenttia niin tytöistä kuin pojistakin kokea hankalana, koska kokee olevansa sukupuolta edustava eikä sukupuolineutraali. Minäkuva voi hyvinkin häiriintyä kun nimi ei kerro sukupuolta ja on sitä paitsi omituinen. Kuka haluaisi olla joku Kevytmaito tai Potkukelkka?

Tomi

Teräsmies-sarjakuvassa on Bizarro-niminen hahmo, joka asuttaa omaa Bizarro-maailmaansa. Tällä neliskulmaisella planeetalla kaikki tehdään toisin kuin oikeassa maailmassa, ja tutut asiat ovat vääristyneet. Tämmöisiä juttuja lukiessa tulee pakosti mieleen, josko meidänkin maailmamme on jotenkin salakavalasti muuttunut Bizarro-maailmaksi. Sääliksi käy kaikkia niitä lapsia, joiden vanhemmat ovat jääneet henkisesti leikki-ikäisen tasolle.

Limaukkeli

Eivät taida vanhemmat ajatella tuotakaan hirveän pitkälle. Onhan se kiva kun oma pikku piltti on erikoisen niminen mutta sitten kun pääsee kouluun niin pahimmassa tapauksessa nimistä käännellään vaikka mitä. Nykyään nuoret vanhemmat ovat muutenkin niin... ah-vapaamielisiä että halutaan välttämättä tuoda se esille joka asiassa. Perinteissä ei ole mitään vikaa.

Ihmettelijä8462

Asia, mitä oon ihmetelly vaikka kuinka pitkään jo näiden Ladojen, Munien, Vanjojen, Ekojen, Eetien sekä Pörröjen tultua julkisuuteen, että eikö ihmiset ajattele yhtään lastaan kun sellaisen nimen antavat. Mitä on tapahtunut Annoille, Mateille ja Maureille, perinteisille ja "normaaleille" nimille? Jotenkin tämä massasta erottuminen alkaa lyömään jo hieman yliampuvaksi. Antaisivat vanhemmat ennemmin lapselleen nimeksi vaikka Anna Sanna Hanna ja pitäisivät sitten nämä hörhötykset hellittelyniminä. Saisi lapsi sitten itse muuttaa sen nimensä, kunhan on aikuinen. Ei tarvitsisi ensin kärsiä vuosi tolkulla kiusaamista nimensä takia. Voisi vanhemmat hieman herätä jo tästä vouhotuksesta.

Anna Naima Rauha

Ei sukupuolineutraali nimi tuota mitään minäkuvan häiriintymisiä. Jo pitkään on ollut nimiä, joista kuulija ei voi päätellä sukupuolta. Vai ovatko Kainot, Vienot ja Raunit muka yleisesti kärsineet kovista identiteettikriiseistä? Ja ajatelkaapa kaikkia Saana-nimisiä tyttöjä, joiden nimi on peräisin tarun miespuoliselta jättiläiseltä!

Korostettakoon, että minä en vastusta sukupuolittuneiden nimien antamista, enkä edes ole erityisen ihastunut useimpiin "tuoreisiin" ja erikoisiin nimiin. En vain näe, että lapsi menettäisi mitään siinä, jos hänen nimensä ei kerro sukupuolta.

Matilda

Sirius ei kyllä ole kovin neuraali, vaan selvästi maskuliininen nimi, vrt. latinan maskuliinimuotoinen, koirantähteä merkitsevä sana Sirius (joka itse asiassa latinalaistettu muoto kreikkalaisesta sanasta, joka sekin maskuliinimuotoinen).
Mutta muuten sanoisin, että hienosti sopii myös tytölle, on vain iloinen asia että sukupuolineutraalisuus yleistyy.

Allukka

Kaikki tuntemani Kainot ja Vienot kärsivät nimistään ja jotkut heistä päätyivät käyttämään sukupuolisidonnaista toista nimeään.

Teris

"– Aika pitkään puhuin sitä läpi. Esillä oli muitakin nimiä, myös sellaisia, joista sukupuoli olisi käynyt selvemmin ilmi, Venesmäki kertoo."

Luettuani jutun jäin pohtimaan, että mitä lapsen isälle on tapahtunut - eikö hän ole osallistunut nimenpohdintaan ollenkaan, vai onko parille tullut ero? En voisi kuuna päivänä isänä hyväksyä lapselle mitään sellaista nimeä, josta ei käy ilmi lapsen sukupuoli. Nykyinen nimimuoti muistuttaa hieman 1960-luvun unisex-ajattelua, jolloin lapsille myös annettiin aivan sairaita nimiä ajattelematta yhtään sitä byrokratiaa, mikä lapsen on myöhemmin käytävä läpi muuttaakseen nimensä jotenkin järjelliseksi.

Partamooses