Ruoka

1980-luku toi miehet ja mikrot keittiöön

- Reseptikortit tulivat jo 70-luvulla, mutta niitä käytettiin paljon 80-luvulla, kertoo Hotelli- ja ravintolamuseon johtaja Anu Kehusmaa. Taustalla ajanjaksolle tyypillisiä jääkaapin antimia, kuten maksalaatikkoa ja mehutetroja.

Johanna Erjonsalo

Kiwi, pikaruokaketjut, ravintolassa syönti, miehet kotikeittiössä ja mikroaaltouuni. Muun muassa nämä asiat löivät löivät itsensä läpi 80–luvulla.

Hotelli- ja ravintolamuseon uusi Kasari!-näyttely esittelee, miltä suomalainen ruokamaailma näytti kolmisenkymmentä vuotta sitten.

Näyttelyssä edustettuna ovat muun muassa ketju- ja gourmetravintolan kattaus, hampurilaisravintola sekä kotikeittiö.

– 80-luvulla ravintolassa syömisestä tuli yleisempää ja hyväksyttävämpää kuin ennen etenkin kaupungeissa. Jossain päin maaseudulla oli edelleen huonon emännän merkki mennä ravintolaan, kertoo museonjohtaja Anu Kehusmaa.

 

Soppaa hämmennettiin koko perheen voimin.”

Siinä missä ulkona syöminen kiinnosti, myös ruoanlaitosta kotona tuli trendikästä. Enää kauhan varressa eivät heiluneet vain naiset, vaan soppaa hämmennettiin koko perheen voimin.

 

Esimerkiksi perjantai-iltana saatettiin kotisohvilla nauttia itse tehtyä jauhelihapitsaa.

Juhlapöytä näytti erilaiselta kuin tänään. Kehusmaan mukaan vanhoista valokuvista ilmenee, että esimerkiksi syntymäpäivillä kakku oli joko mansikoilla, persikalla tai ranskanpastilleilla koristeltu kermakakku. Lisäksi kattaukseen kuului usein vain kotitekoista mehua ja pullaa.

Miesten invaasio keittiöihin, kulutuksen voimistuminen ja ajansäästämisen tavoite saivat aikaan myös sen, että keittiövempaimet sähköistyivät.

Suosituimpana laitteena keittiöihin ilmestyi mikro. Myös leipä-, jäätelö- ja limonadikoneet, kananmunankeitin, sähköiset purkinavaajat sekä sähköveitset yleistyivät.

80–luvulla syötiin edelleen samoja ruokia kuin 50–luvusta lähtien: suomalaisille maistuivat edelleen makaronilaatikko, herne-, kala- ja lihakeitto sekä jauheliha- ja makkarakastikkeet.

Vaurastumisen myötä ihmiset myös matkustivat ja halusivat testata matkoilla maistamiaan eksoottisempiakin ruokia kotonaan.

Ne tuunattiin suomalaiseen makuun miedommin maustamalla. Esimerkiksi lihakeitto muuttui gulassikeitoksi lisäämällä sekaan 80–luvun tulokasta paprikajauhetta.

Palace Gourmet, sai 80-luvulla ensimmäisenä suomalaisena ravintolana ensimmäisen Michelin-tähtensä, ja sen keittiömestari Eero Mäkelästä tuli ensimmäinen tv-kokki.

Pikaruokaketjut Burger King ja McDonald’s rantautuivat Suomeen. Näyttelyssä pikaruokaloita edustaa Clock-ketju ja ravintolaketjuja Rosso.

KASARI! – Suomalaisen ruokakulttuurin 80–luku

Hotelli- ja ravintolamuseon teemanäyttely vie ruokamatkalle 1980–luvulle.

Näyttely on avoinna Kaapelitehtaalla (Tallberginkatu 1 G 60, Helsinki ) 28.3.2014–25.10.2015.

Näyttelyyn kerättiin suomalaisilta kodinkoneita, muistoja ja valokuvia.

Näyttelyssä voi esimerkiksi kurkistaa, mitä ruokatarpeita 80–luvun jääkaapista löytyi.

Näytillä on myös yleistyneitä reseptikortteja.

www.hotellijaravintolamuseo.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu