Paikalliset

Herttoniemen osuuskunta kosiskelee vantaalaisia

Heidi Hovin tehtävä on varmistaa, että Herttoniemen ruokaosuuskunnan osakkaat saavat satonsa. Hän on yksi järjestön palkkaamista maanviljelijöistä.

Toni Tervo

Herttoniemen ruokaosuuskunta etsii 30 uutta osakasta, jotka haluaisivat sijoittaa järjestön toimintaan. Ruokaosuuskunta toivoo uusien jäsenien olevan nimenomaan vantaalaisia, sillä järjestön oma pelto sijaitsee Korsossa.

– Meillä on tällä hetkellä siellä suunnalla kymmenkunta jäsentä ja toivoisimme saavamme lisää. Pelto kuitenkin sijaitsee Vantaalla, joten uskomme sen kiinnostavan vantaalaisia, jotka haluaisivat oman lähipellon, ruokaosuuskunnan perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Olli Repo toteaa.

Ruokaosuuskuntaan liittyvät saavat maksua vastaan osuutensa Korson pellon antimista. Jäsenmaksulla osuuskunta palkkaa viljelijöitä hoitamaan peltoa, mutta osakkaat sitoutuvat silti myös yhteensä kymmenen tunnin talkoovastuuseen satokauden aikana.

– Alunperin talkoovelvoitetta ei ollut, mutta ne lisättiin osakkailta tulleen palautteen perusteella. Monet kokivat, että he eivät osallistu tarpeeksi ja potivat huonoa omaatuntoa. Velvoitteen lisääminen oli ehkä vähän sellainen psykologinen juttu, Repo kertoo.

Korson pellolla on nyt meneillään sen neljäs satokausi. Revon mukaan satoa on aiempina kausina tullut kiitettävästi. Joka vuosi opitaan jotain uutta.

– Ensimmäisenä vuonna meillä oli esimerkiksi vähän vääränlaiset luulot siitä, kuinka kovaa hommaa tämä on. Nopeasti tuli selväksi, että tarvitsemme enemmän palkattuja ihmisiä hoitamaan peltoa.

Täksi satokaudeksi Korsoon on palkattu kolme viljelijää, joista kaksi on täyspäiväisiä ja yksi käy välillä hoitamassa koneita. Lisäksi pellolla työskentelee välillä työharjoittelijoita.

– Meillä on onni, että olemme saaneet hyvät viljelijät, jotka tekevät tätä hommaa suurella sydämellä. Osakkaamme ovat lähes kaikki kiireisiä kaupunkilaisia, joilla ei riitä aikaa eikä varmaan halukaan hoitaa peltoa kokopäiväisesti.

Tällä hetkellä Ruokaosuuskunta on myynyt pellosta noin 150 osakkuutta. Revon mukaan tavoite olisi nostaa määrä lähemmäs kahtasataa.

– Unelma on, että toukokuussa koko sato on jo myyty, ja voimme keskittyä siihen, miten toimitamme maasta nousseet kasvikset ihmisille.

Kansainvälinen liike

Ruokaosuuskunta on osa laajaa kansainvälistä liikettä, jossa kuluttajat tukevat maaseudun pientuottajia.

Järjestön tavoitteena on luoda uutta ja kestävää mallia maatalouteen.

Jäsenyyteen oikeuttava liittymismaksu on 170 euroa ja satokauden satomaksu 450 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu