Viihde

Tuiskuinen Lapland-Balkan syntyy keskellä Kalliota

Jaakko Laitinen (kesk) haaveilee Balkanin-kiertueesta. Belgradissa on hänen mukaansa joen varressa mustalaisten ravintolaiva, johon olisi hienoa päästä vierailemaan.

Jukka Merimaa

Tylsyys on paras apu musiikin tekemiseen, uskoo Lapin taakseen jättänyt Jaakko Laitinen.

Annos isoäidin aikaisia lavatansseja. Tujaus serbialaisten serkkujen tuliaisia. Höysteenä 2010-luvun urbaania ennakkoluuttomuutta.

Jaakko Laitinen & Väärä Raha yhdistää suomalaisen iskelmän ja Balkan-poljennon tavalla, joka potkii niin kalliolaisella klubilla kuin inarilaisissa häissä. Ja lujaa potkiikin.

– Joihinkin se iskee todella kovaa. Itse sitä on joskus innostunut todella paljon muiden musiikista. On outoa ajatella, että joku kokee nyt samoin meistä, laulaja Jaakko Laitinen miettii.

Yhtyeen Lapland-Balkaniksi nimetty musiikki on saanut alkunsa Laitisen synnyinkaupungissa Rovaniemellä.

– Löysin kirpputorilta vanhoja Balkan-levyjä. Kuuntelin ja huomasin niiden olevan todella hyviä.

 

Monet biisit ovat syntyneet junamatkoilla, kun ei ole mitään tekemistä.”

 

Yhtye kasattiin kuitenkin vasta myöhemmin, kun Laitinen oli jo muuttanut Helsinkiin. Helsingistä löytyivät vanhat kaverit yhtyeen riveihin – kaikki he ovat lähtöisin Lapista.

– Se on tuttu tarina. Työn ja opiskelun perässä kaikki ovat muuttaneet etelään, Laitinen selittää hyvin vahvasti rovaniemeläisittäin murtaen.

Laitinen ei silti halua liiaksi miettiä, miten lappilaisuus näkyy hänessä tai musiikissa.

– Liika lappilaisuuden miettiminen menee nurkkapatriotismiksi. Se on kuitenkin hyvä, että kaikki yhtyeen jäsenet ovat sieltä. Murre ja muut lappilaiset taipumukset eivät pääse katoamaan.

Laitinen ei pidä juuri melua itsestään, vaikka itsevarmuutta ja testosteronia uhkuvasta musiikista voisi muutakin luulla. Hän on maailman vaatimattomimman oloinen ihminen, jolle viimeinen asia on mainostaa omaa musiikkia.

– Olen introvertti ja tykkään enemmän kuunnella sivusta muita.

Vetäytymisestä on ollut lauluntekijälle hyötyä.

– Monet biisit ovat syntyneet pitkillä junamatkoilla Helsingistä Rovaniemelle. Silloin ei ole mitään tekemistä. Sitä istuu ravintolavaunussa, juttelee ihmisten kanssa ja miettii.

 

Pitää lähteä kotiin, Lapin mies sanoo ja nousee ratikkaan.”

 

Rovaniemi, Laitisen sanoin ”Rollo” on edelleen Laitiselle rakas paikka. Yhtyeen maaliskuussa ilmestynyt toinen albumi saikin nimekseen Yö Rovaniemellä.

Helsingin Kalliossa asuva Laitinen ei näe silti syytä paluumuuttoon.

– Olisi se mahtavaa, mutta muusikolle se on vaikeaa. Rovaniemellä lähin isoin kaupunki, johon voi mennä keikalle on Oulu. Sitten kun meidän musiikki ei kiinnosta enää ketään, voin muuttaa takaisin ja kiertää baareissa muistelemassa, Laitinen nauraa.

Helsingistä yhtye pääsee kätevästi myös ulkomaille. Yhtye on nähty muuan muassa Venäjällä, Saksassa ja Turkissa.

Kuin merkkinä menon kansainvälisyydestä Laitisen puhelin soi kesken haastattelun. Soittaja on hänen ruotsalainen tyttöystävänsä.

– Tapasimme keikallani Ruotsissa, Laitinen kertoo.

Haastattelu on ohi.

– Pitää lähteä kotiin, Lapin mies sanoo ja nousee ratikka kolmoseen.

FAKTA

Jaakko Laitinen & Väärä Raha

2009 Yhtye perustetaan. Jäseniksi tulevat Jaakko Laitinen (laulu), Jarkko Niemelä (trumpetti, buzuki, baritonitorvi), Marko Roininen (haitari), Tuomo Kuure (kontrabasso) ja Janne Hast (rummut).

2010 Ensimmäinen levy ”Jaakko Laitinen & Väärä Raha” julkaistaan.

2010 ”Hän ei lemmi mua” -kappale Radio Suomen 10 soitetuimman joukossa.

2012 Toinen levy ”Yö Rovaniemellä” julkaistaan.

2012 Yhtye konsertoi ensimmäisen kerran Espoossa

Keikalla Korjaamon vaunusalissa (Töölönkatu 51 a-b) Boban & Marko Markovic Orchestran (RS) kanssa lauantaina 3.11. kello 21

Liput: tiketti.fi/tapahtuma/17167

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viihde

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu