Paikalliset

Ylipaino ja tahdistimet aiheuttavat ongelmia krematorioihin

Krematorionhoitaja Carita Laine-Tossavainen tyhjentää vainajan tuhkia keräysastiaan Malmin hautausmaalla. Keräysastiasta tuhka siirretään uurnaan.

Else Kyhälä

Pääkaupunkiseudulla valtaosa vainajista tuhkataan. Myös muualla Suomessa tuhkauksen suosio on nousussa. Lisääntyneet polttomäärät pistävät sekä uunit että uunien käyttäjät koville.

Krematorion käyttäjäksi kouluttaudutaan kisälliperiaatteella, sillä virallista koulutusohjelmaa ei ole. Työ vaatii tietynlaista asennetta, sillä siihen sisältyy vaaroja ja monissa seurakunnissa krematoriota käyttävä on työssään yksin.

Tulen kanssa työskenneltäessä vaaratilanteita syntyy helposti ja nykyisin niitä syntyy yhä useammin, kun arkkujen materiaalina on ryhdytty käyttämään keinokuituja.

– Arkkujen verhoilu syttyy tuleen, ennen kuin arkku on kokonaan uunissa, kertoo erityisammattimies Seppo Niskanen.

Tällöin palavat kankaanpalat voivat pudota maahan tai kiskoille ja aiheuttaa todellisen vaaran.

– Minulle kävi juuri näin pari viikkoa sitten. Kiskoin kankaanpalaa rullilta hampaat irvessä, että sain arkun liikkumaan, kertoo eräs krematorionhoitaja.

Krematorionhoitajien mielestä arkkutarjontaa tulisi säädellä lailla.

– Arkkumateriaaleista on olemassa suositus, mutta se ei toimi käytännössä, kertoo Niskanen.

Lattialle putoilevat kankaanpalat voivat aiheuttaa tulipalovaaran. Joissakin krematorioissa ei ole hätäulospääsyä lainkaan, eikä edes automaattista palohälytintä.

Myös ihmisten lisääntyvä ylipaino aiheuttaa ongelmia krematoriossa.

– Laitteet on suunniteltu keskimääräisen painon mukaan, ja jos vainaja on yli 200 kiloinen, alkaa tulla ongelmia, kertoo Niskanen.

Kaikilla krematorioilla ei ole mahdollista edes ottaa vastaan erittäin suurikokoista vainajaa, sillä uunin luukun leveys saattaa tulla vastaan. Voi myös käydä niin, että uunin laitteisto ei kestä vainajan painoa.

– Kerran yritimme laittaa 260 kiloista vainajaa uuniin, mutta laitteisto ei toiminut. Aisat vääntyivät ja jouduimme vääntämään niitä rautakangella, kertoo nimetön krematorionhoitaja.

Myös tuhkien kanssa saattaa tulla ongelmia. Normaali uurna on neljälitrainen. Suurkokoisesta vainajasta tuhkaa saattaa tulla yli viisi litraa. Tällöin tuhkaa joutuu tiivistämään, että sen saa purkkiin.

– Ne tilanteet voivat olla ikäviä, kun joku sukulainen tekee hyvää hyvyyttään uurnan, mutta se on aivan liian pieni. Muistan kerran, kun joku toi koivupöllin, johon oli porattu reikä, mutta eihän siihen mahtunut litraakaan, kertoo krematorionhoitaja.

Krematorionhoitajien mukaan myös sitä voisi harkita, olisiko krematorioon syytä ilmoittaa vainajan sairaushistoria. Esimerkiksi syöpäpotilaiden saamat lääkkeet vaikuttavat tuhkaamisprosessin kestoon.

Jos terveen ihmisen tuhkaamisaika on noin tunti, voi kemikaaleja täynnä oleva ihmisen tuhkaus kestää puolitoista tuntia.

Yllättäviä tilanteita tuovat ilmoittamattomat sydämentahdistimet, jotka voivat räjähtäessään hajottaa koko uunin.

– Kerran lieskat löivät haaruvälistä, kun tahdistin räjähti ja uuninluukku oli vielä auki, kertoo eräs krematorionhoitaja.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu