Kulttuuri

Uudenlainen ote toi Sirkus Magentalle palkinnon

Sirkus Magenta vie sirkusta esimerkiksi lähiöiden kouluille, nuorisotaloille ja päiväkoteihin. Kuvassa Kristian Havukosken lähiösirkuksesta,

Niklas Meltio/ Kolmas Lähde

Sirkusyhdistys Magenta on valittu tämänvuotiseksi Uusimaa-palkinnon saajaksi. Magenta on voittoa tavoittelematon yhdistys, joka tarjoaa soveltavan sirkuksen keinoin elämyksiä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille.

Elokuussa 2011 toimintansa aloittaneen Magentan raikas ja uudenlainen ote erityisryhmien tukemiseen, kansainväliset menetelmät ja ammattimainen ote vakuuttivat sekä palkintoraadin että lopullisen valinnan tehneen Uudenmaan maakuntahallituksen. Valitsijat arvostivat myös yhdistyksen työtä monikulttuurisuuden edistäjänä.

Magentan kotipaikka on Helsingin Kalasatamassa, mutta se toimii siellä missä tukea tarvitaan: lähiöiden nuorisotaloilla ja asukastaloissa, kouluissa ja päiväkodeissa, perhekuntoutuskeskuksissa ja nuorten toimintakeskuksissa Helsingissä ja Vantaalla.

Sirkustunneilla on viikoittain yli 300 kävijää. Mukana on esimerkiksi näkövammaisia ja heidän avustajiaan, liikuntarajoitteisia, maahanmuuttajia, kriisiin ajautuneita perheitä, sijaishuollon lapsia ja syrjäytymisvaarassa olevia nuoria aikuisia.

- Sirkus herättelee nukkuvaa luovuutta ja tukee liikunnallisuutta. Osallistujat löytävät itsestään uusia lahjakkuuden muotoja ja heidän itsetuntonsa vahvistuu. Esimerkiksi eri kieltä puhuvat oivaltavat yhdessä sirkustellessaan miten voi toimia osana ryhmää, kertoo Magentan toiminnanjohtaja Silja Kyytinen.

Soveltavan sirkuksen yhdistys Magenta on saanut alkunsa Euroopan sosiaalirahaston rahoittamasta Sosiaalinen sirkus -hankkeesta. Hankkeen tavoitteena oli vakiinnuttaa sosiaalinen sirkus pysyväksi osaksi suomalaista sirkusalaa ja kuntien ostamia hyvinvointipalveluja.

Maakuntahallituksen puheenjohtaja Outi Mäkelä ja maakuntajohtaja Ossi Savolainen luovuttavat Uusimaa-palkinnon ja 2 000 euron avustuksen sirkusyhdistys Magentalle torstaina 8. marraskuuta lasten ja nuorten terveyden edistämisen seminaarissa Biomedicumissa Helsingissä. Seminaari on osa meneillään olevaa Uusimaa-viikkoa.

Uudenmaan liiton palkinnolla on yli 20-vuotiset perinteet. Tunnustus myönnetään vuosittain henkilölle tai ryhmälle, joka on teoillaan vahvistanut uusmaalaisten hyvinvointia. Tänä vuonna painotettiin Uusimaa-viikon teeman mukaisesti lasten ja nuorten hyväksi tehtyä työtä.

Kansalaiset ja järjestöt saivat syksyn aikana tehdä ehdotuksia palkittavasta. Lopullisen valinnan teki Uudenmaan maakuntahallitus eri alojen asiantuntijaraadin seulomien kärkiehdotusten joukosta.

Aiemmin Uusimaa-palkinnon ovat saaneet muun muassa vammaisjärjestö Rullaten ry, maahanmuuttajakoordinaattori Börje Mattsson, Kivi-juhlat, tasa-arvoisuutta korostava IceHearts-nuorisovalmennusryhmä, teatterinjohtaja Ritva Siikala ja Raivoisat Ruusut -teatteriryhmä sekä Aseman Lapset -järjestö.

Sirkus Magenta järjestää sirkustyöpajoja, esityksiä ja harrastustoimintaa kaikenlaisille kohderyhmille.

Magenta on voittoa tavoittelematon yhdistys, jonka erityisosaaminen on sosiaalinen sirkus.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu