Eurovaalit

Suomen suurimpiin kuuluva vaalikone aukesi

Toimittajat Toni Tervo ja Emmakaisa Jokiniemi testasivat vaalikonetta, joka aukeaa myös Helsingin Uutisten lukijoiden käyttöön maanantaina.

Johanna Erjonsalo

Oliko tukipakettien antaminen talouskriisistä kärsineille euromaille virhe? Tarvitseeko EU yhteiset puolustusvoimat? Pitäisikö kannabiksen käyttö sallia kaikissa EU-maissa?

Muun muassa näihin kysymyksiin Euroopan parlamenttiin ehdolla olevat joutuivat ottamaan kantaa yhdessä Suomen suurimmista eurovaalikoneista.

Keskisuomalainen-konsernin lehtien ja siihen kuuluvan Suomen Lehtiyhtymän sekä Etelä-Suomen Sanomien yhteinen vaalikone avautuu yleisölle tänään maanantaina.

Vaalikone tavoittaa poikkeuksellisen suuren yleisön.”

Verkossa toimiva vaalikone on tapa verrata ehdokkaiden näkemyksiä omiinsa. Vaalikoneessa esitetään 20 väittämää, joihin käyttäjä voi kertoa kantansa.

Tämän jälkeen kone vertaa käyttäjän näkemyksiä ehdokkaiden vastauksiin.

Kone suosittelee ehdokkaita, joiden näkemykset osuvat lähimmäksi käyttäjän mielipiteitä. Myös vähiten itselle sopivien ehdokkaiden listan pääsee näkemään.

Vaalikoneessa kysytään Euroopan parlamentin toimivaltaan liittyvien kysymysten lisäksi arvokysymyksiä, jotka vaikuttavat monen äänestyspäätökseen. Tapetille nousevat muun muassa samaa sukupuolta olevien avioliitot.

Mielipiteensä kertomisen lisäksi ehdokkaat ovat voineet perustella vastauksiaan, joten heidän näkemyksistään saa vaalikoneesta kattavan kuvan.

Vaalikone tavoittaa poikkeuksellisen suuren yleisön, sillä peräti 19 lehteä löi hynttyyt yhteen sen tekemisessä.

Kone julkaistaan muun muassa Helsingin Uutisten, Länsiväylän, Vantaan Sanomien, Keskisuomalaisen, Savon Sanomien ja Etelä-Suomen Sanomien verkkopalveluissa.

Mukana olevat lehdet tavoittavat verkossa 700 000–1 000 000 lukijaa viikossa ja paperilla noin 1,3 miljoonaa ihmistä.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Keskisuomalainen-konsernin ja sen kumppanilehtien välillä tehdään näin laajaa sisältöyhteistyötä verkossa.

Paitsi verkossa, vaalikone näkyy huhti–toukokuun aikana myös painetuissa lehdissä. Lehdet julkaisevat säännöllisesti uutisia ehdokkaiden vastausten perusteella.

Useiden lehtien yhteinen vaalikone on mahdollinen, koska eurovaalit ovat valtakunnalliset vaalit. Koko Suomi on yhtä vaalipiiriä toisin kuin esimerkiksi eduskuntavaaleissa.

Yksi puolue on voinut asettaa eurovaaleihin korkeintaan 20 ehdokasta. Kaikilla eduskuntapuolueilla ehdokkaita on maksimimäärä.

Ehdokkaita on yhteensä 242. Heistä Euroopan parlamenttiin valitaan 13.

Paikkaa europarlamentissa tavoittelee yli 30 istuvaa kansanedustajaa ja kolme ministeriä.

Eurovaalien varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 22. toukokuuta. Ennakkoon äänensä voi antaa kotimaassa 14.–20. toukokuuta.

Vaalit ja kone

Eurovaaleissa valitaan jäsenet Euroopan parlamenttiin.

Varsinainen vaalipäivä on Suomessa su 25.5. Ennakkoäänestys 14.–20.5.

Suomesta valitaan 13 europarlamentaarikkoa. Ehdokkaita on yhteensä 251.

Yhteensä parlamentissa on 751 jäsentä.

Keskisuomalainen-konsernin lehtien ja Etelä-Suomen Sanomien vaalikone aukeaa maanantaina. Kone on avoinna vaaleihin asti.

Vaalikone netissä: www.helsinginuutiset.fi/eurovaalikone.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Aiheesta muualla: 

http://www.helsinginuutiset.fi/eurovaalikone.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Eurovaalit

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu