Paikalliset

Stop Talvivaara- mielenosoitukseen otti osaa noin 1 000 ihmistä

Stop Talvivaara -liike osoitti mieltään keskiviikkona Helsingissä.

Henrik Kettunen

Noin tuhat kiukkuista kansalaista osallistui keskiviikkona Helsingissä järjestettyyn Stop Talvivaara -mielenosoitukseen.

Ennen mielenosoitusta Kainuun ja Savon lähetystöt vierailivat sekä Säteilyturvakeskuksessa (STUK) että Turvallisuus- ja kemikaalivirastossa. Vierailuilla keskusteltiin kaivosluvista, turvallisuudesta ja uraaniluvista. Keskustelut käytiin hyvässä hengessä, molemmissa paikoissa viranomaiset olivat valmiita dialogiin paikallisten asukkaiden kanssa ja valmiita vastavierailuun paikan päällä.

Stop Talvivaara- liikkeen mukaan STUK kertoi, ettei Talvivaara ole kertonut heille omien mittauksiensa tuloksia. Ylipäätään vaikutti siltä, ettei viranomaisilla ole riittävästi tietoa eikä tarpeeksi toimivaa yhteistyötä Talvivaaran kanssa.

Lähetystö on eri mieltä STUKin ja vallitsevan lainsäädännön kanssa siitä, milloin kaivoksissa tulisi selvittää uraanin ja radioaktiivisten aineiden vaikutuksia ja ympäristöriskejä. Lainsäädännössä pitäisi säädellä ja valvoa rikastetun uraanin määrää sivu- ja lopputuotteissa, eikä pelkästään louhittavan malmin uraanipitoisuuksia.

Lähetystö palasi virastokierrokselta kello 14 Eduskuntatalon eteen, jossa sadat tukijat ja kymmenet median edustajat ottivat heidät vastaan, ja marssi alkoi.

Päättäväinen mielenosoituskulkue eteni Työ- ja Elinkeinoministeriön ja presidentinlinnan kautta Ympäristöministeriön eteen, jossa ympäristöministeri Ville Niinistö ja työministeri Lauri Ihalainen ottivat Stop Talvivaara –adressin vastaan lyhyiden puheiden kera.

Kiertue ehti kello neljäksi takaisin Eduskuntatalolle kansalaisfoorumiin.

Stop Talvivaara –liikkeen aktivisti Hannu Hyvönen avasi tilaisuuden ja luovutti adressin paikalle saapuneille eduskuntaryhmien edustajille.

Ensimmäisen puheenvuoron politiikoista sai Pekka Haavisto, jonka tunnustus ruohonjuuritason työlle ja tietämykselle sai hyvän vastaanoton. Kansanedustajien lisäksi kutsuttuja puheenvuoronpitäjiä olivat Suomen luonnonsuojeluliiton Antti Lankinen ja Risto Sulkava sekä Greenpeacen Matti Liimatainen. Useilla kansanedustajilla oli henkilökohtainen suhde Kainuuseen tai Savoon.

Taiteellisen panoksen iltaan antoivat lauluyhtye Ehivaija ja räp-artisti Robin Hood.

Paikalle saapuneet Talvivaaran vaikutusalueen asukkaat ilmaisivat huolensa elinympäristönsä ja elinkeinojensa puolesta puheenvuoroissaan.

Koko päivä sujui sopuisassa hengessä ja ilman järjestyshäiriöitä maakuntalaulujen säestämänä. Lopuksi mielenosoittajat sytyttivät kynttilöitä ja asettivat ne eduskuntatalon portaille kuolevien ja vahingoittuneiden vesistöjen pelastamisen puolesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Aiheesta muualla: 

http://www.flickr.com/photos/stoptalvivaarahki/

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu