Viihde

Noora Karma: Kokeilin Arto Nyberg -temppua ensimmäistä kertaa suorassa lähetyksessä

Tempun onnistuminen ja sen saama suosio hämmästytti Noora Karmaa itseäänkin.

Lotta Åberg

Taikuri ja mentalisti Noora Karma seuraa jännittyneenä Arto Nybergin talk showssa, mitkä kirjaimet alkavat muodostua ohjelman isännän kirjoittamina taululle. Karma ei näe, mitä Nyberg kirjoittaa, mutta kynän liike näyttää siltä, että siihen on muodostumassa sana sisilisko. Sana on se, jonka Karma haluaakin Nybergin kirjoittavan ja hän tuulettaa jo mielessään. Tämä onnistuu.

Karma on hetkeä aiemmin pyytänyt suorassa televisiolähetyksessä Nybergiä valitsemaan suomenkielisen sanan ja kirjoittamaan sen paperille. Kun Nyberg työn tehtyään näyttää sanansa televisioyleisölle ja Karmalle, mentalisti alkaa helpottuneena myhäillä itsekseen.

Loppu onkin Karman showta, eikä juontajan auta tehdä muuta kuin antaa ohjelman langat hetkeksi Karman vietäviksi. Karma ottaa esiin tuomansa sunnuntai-Uusimaan, josta Arto Nyberg löytää hänelle lähetetyn viestin:

– Noora Karma ennustaa onnea isille koko maan. Olipa nimesi Esa, Reino tai Risto, paistatelkaa päiväänne kuin Arton ajattelema sisilisko, Nyberg saa lukea lehdestä.

 

Noin kymmenen prosenttia tempusta on taitoa ja tekniikkaa.

Seuraavat minuutit suorassa lähetyksessä kuvataan täysin hämmentynyttä Nybergiä, joka saa sanotuksi vain: eihän tää voi olla totta!

 

Talk shown jälkeen Noora Karma palaa kotiin juhlistamaan isänpäivää, poksauttaa miehensä, taikuri Alfonso Rioksen kanssa cavapullon auki, nostaa jalat sohvalle ja huokaisee helpottuneena, se on nyt tehty ja ohi. Eikä hänellä ole vielä aavistustakaan siitä, minkälaisen kuohunnan hänen temppunsa saa aikaan.

Maanantaina se alkaa. Karman sähköposti tukkeutuu kyselyistä, fanipostista ja haastattelupyynnöistä, puhelin soi jatkuvalla syötöllä. Esimerkiksi Karman keskiviikko on alkanut Radio Rockin haastattelulla, jatkunut STT-Lehtikuvan haastattelulla ja kuvauksilla. Sen jälkeen hän on ollut suunnittelupalaverissa ohjelmatoimistonsa kanssa ja sieltä päivä on jatkunut vielä Radio SuomiPopin haastatteluun.

Karma on saanut toistaa moneen kertaan perustiedot mentalismista. Ei, mentalismiin ei liity mitään yliluonnollista, se on taito ja tekniikka, jonka voi oppia. Siinä käytetään paljon ”cold reading -metodia”, eli kerrotaan asioita, jotka pätevät mahdollisimman moneen. Se perustuu psykologiseen suggestioon ja siinä syötetään ihmiselle tietoja ja ennakoidaan ihmisen käytöstä.

 

Minulla ei ollut mitään vara-suunnitelmaa, mikä oli tosi tyhmää. Sen oli pakko mennä oikein.

Taito ja tekniikka ovat kuitenkin monessa tempussa vain pienessä roolissa.

 

– Noin kymmenen prosenttia tempusta on taitoa ja tekniikkaa. Tärkeämpää on, miten sen esittää ja soveltaa erilaisiin tilanteisiin. Ja sitä pitää harjoitella. Temppu täytyy esittää omalla persoonallisella tyylillä. Itse haluan tehdä maanläheisesti ja hyvällä sykkeellä. En koe itseäni vakavaksi ajatustenlukijaksi, Karma luonnehtii.

Taikurin työssä harjaantuu ihmistuntemus.

– Aika hyvin vaistoan ihmisestä, miten hän käyttäytyy ja miten ketäkin voi käyttää mihinkin temppuun.

Noora Karma kertoo, että isänpäivätempun tekeminen Arto Nybergille suorassa lähetyksessä jännitti.

– Yleensä olen tosi varma, etenkin tempuista, jotka olen tehnyt monesti. Mutta nyt suunnittelin tempun juuri tätä varten ja toteutin sen ensimmäistä kertaa suorassa lähetyksessä. Eikä minulla ollut mitään varasuunnitelmaa, mikä oli tosi tyhmää. Sen oli pakko mennä oikein. Olen niin onnellinen, että se meni putkeen.

Uhkarohkeana temppua pitivät myös muut. Alfonso Rios oli ennen lähetystä kertonut aikeista espanjalaiselle kollegalle ja ystävälle.

– Alfonso kertoi minulle puhelusta vasta ohjelman jälkeen. Ystävämme oli pitänyt tämän tempun tekemistä suorassa lähetyksessä ilman varasuunnitelmaa aivan pähkähulluna.

Noora Karma ei olisi koskaan voinut uskoa, että Arto Nybergin ohjelmassa esiintymisestä nousisi hurja spekulaatioiden määrä ja hän on yllättynyt siitä, että temput on selitetty jopa yliluonnollisiksi.

 

Nyberg soitti aamulla ja kertoi, ettei ikinä ole ollut tällaista kohua.

– Arto Nyberg soitti aamulla ja kertoi, ettei ikinä ole ollut tällaista kohua. Hän kertoi saaneensa viestejä saatananpalvonnasta ja jopa puolitutut ovat sanoneet, että tässä oli jotakin yliluonnollista, Karma kertoo.

 

– Ymmärrän, että maissa, joissa ihmiset ovat vahvasti taikauskoisia, tällaista tulee. Ehkä mentalismi on vielä niin uusi ala Suomessa, hän arvelee.

Tulevat viikot näyttävät, mihin suuntaan kuohunta Karmaa vie.

– On kivaa, että keikkaa tulee lisää ja voi toteuttaa suunnitteilla olleen kiertueen nopeammin kuin mitä oli suunniteltu. Toivottavasti tämä myös vauhdittaa valmisteilla olevaa televisioprojektia, ja tuo uusia mahdollisuuksia, Karma toivoo.

Noora Karma

Porvoossa asuva kansainvälinen taikuri.

Kiertänyt espanjalaisen taikuripuolisonsa Alfonso Rioksen kanssa ympäri maailmaa esiintymässä, muun muassa ympäri Eurooppaa, Australiassa, Japanissa, Keniassa, Arabiemiraateissa ja Fijillä.

Karma ja Rios ovat viihdyttäneet niin sheikkejä kuin maailmantähtiä ja kuninkaallisia. Heidän showtaan ovat seuranneet muun muassa Paul McCartney, Madonna, Mick Jagger, Will Smith ja Englannin kuninkaalliset.

Opiskellut musiikkia Lontoossa London College of Musicissa.

Pariskunnalla on kolmevuotias poika ja vuoden vanha tytär.

Karma on kirjoittanut kaksi taikurikirjaa: Taikuritaituri ja Aikoja Taikoja.

Tänä syksynä Karmalta on ilmestynyt Oppi ja ilo -sarjan puuhakorttisarja Taikapakka.

Noora Karman showta pääsee lähiaikoina seuraamaan esimerkiksi Vantaan Energia Areenalla 23.11. Myyrmäessä ja Järvenpään Sibelius-salissa 16.12.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viihde

Klikkaa uusin lehti!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu