Noora Karma: Kokeilin Arto Nyberg -temppua ensimmäistä kertaa suorassa lähetyksessä

Tempun onnistuminen ja sen saama suosio hämmästytti Noora Karmaa itseäänkin.

Lotta Åberg

Isänpäiväsunnuntain Arto Nybergin jakso oli vielä perjantaina Yle Areenan katsotuin tv-ohjelma.

Yle Areena

Taikuri ja mentalisti Noora Karma seuraa jännittyneenä Arto Nybergin talk showssa, mitkä kirjaimet alkavat muodostua ohjelman isännän kirjoittamina taululle. Karma ei näe, mitä Nyberg kirjoittaa, mutta kynän liike näyttää siltä, että siihen on muodostumassa sana sisilisko. Sana on se, jonka Karma haluaakin Nybergin kirjoittavan ja hän tuulettaa jo mielessään. Tämä onnistuu.

Karma on hetkeä aiemmin pyytänyt suorassa televisiolähetyksessä Nybergiä valitsemaan suomenkielisen sanan ja kirjoittamaan sen paperille. Kun Nyberg työn tehtyään näyttää sanansa televisioyleisölle ja Karmalle, mentalisti alkaa helpottuneena myhäillä itsekseen.

Loppu onkin Karman showta, eikä juontajan auta tehdä muuta kuin antaa ohjelman langat hetkeksi Karman vietäviksi. Karma ottaa esiin tuomansa sunnuntai-Uusimaan, josta Arto Nyberg löytää hänelle lähetetyn viestin:

– Noora Karma ennustaa onnea isille koko maan. Olipa nimesi Esa, Reino tai Risto, paistatelkaa päiväänne kuin Arton ajattelema sisilisko, Nyberg saa lukea lehdestä.

 

Noin kymmenen prosenttia tempusta on taitoa ja tekniikkaa.

Seuraavat minuutit suorassa lähetyksessä kuvataan täysin hämmentynyttä Nybergiä, joka saa sanotuksi vain: eihän tää voi olla totta!

 

Talk shown jälkeen Noora Karma palaa kotiin juhlistamaan isänpäivää, poksauttaa miehensä, taikuri Alfonso Rioksen kanssa cavapullon auki, nostaa jalat sohvalle ja huokaisee helpottuneena, se on nyt tehty ja ohi. Eikä hänellä ole vielä aavistustakaan siitä, minkälaisen kuohunnan hänen temppunsa saa aikaan.

Maanantaina se alkaa. Karman sähköposti tukkeutuu kyselyistä, fanipostista ja haastattelupyynnöistä, puhelin soi jatkuvalla syötöllä. Esimerkiksi Karman keskiviikko on alkanut Radio Rockin haastattelulla, jatkunut STT-Lehtikuvan haastattelulla ja kuvauksilla. Sen jälkeen hän on ollut suunnittelupalaverissa ohjelmatoimistonsa kanssa ja sieltä päivä on jatkunut vielä Radio SuomiPopin haastatteluun.

Karma on saanut toistaa moneen kertaan perustiedot mentalismista. Ei, mentalismiin ei liity mitään yliluonnollista, se on taito ja tekniikka, jonka voi oppia. Siinä käytetään paljon ”cold reading -metodia”, eli kerrotaan asioita, jotka pätevät mahdollisimman moneen. Se perustuu psykologiseen suggestioon ja siinä syötetään ihmiselle tietoja ja ennakoidaan ihmisen käytöstä.

 

Minulla ei ollut mitään vara-suunnitelmaa, mikä oli tosi tyhmää. Sen oli pakko mennä oikein.

Taito ja tekniikka ovat kuitenkin monessa tempussa vain pienessä roolissa.

 

– Noin kymmenen prosenttia tempusta on taitoa ja tekniikkaa. Tärkeämpää on, miten sen esittää ja soveltaa erilaisiin tilanteisiin. Ja sitä pitää harjoitella. Temppu täytyy esittää omalla persoonallisella tyylillä. Itse haluan tehdä maanläheisesti ja hyvällä sykkeellä. En koe itseäni vakavaksi ajatustenlukijaksi, Karma luonnehtii.

Taikurin työssä harjaantuu ihmistuntemus.

– Aika hyvin vaistoan ihmisestä, miten hän käyttäytyy ja miten ketäkin voi käyttää mihinkin temppuun.

Noora Karma kertoo, että isänpäivätempun tekeminen Arto Nybergille suorassa lähetyksessä jännitti.

– Yleensä olen tosi varma, etenkin tempuista, jotka olen tehnyt monesti. Mutta nyt suunnittelin tempun juuri tätä varten ja toteutin sen ensimmäistä kertaa suorassa lähetyksessä. Eikä minulla ollut mitään varasuunnitelmaa, mikä oli tosi tyhmää. Sen oli pakko mennä oikein. Olen niin onnellinen, että se meni putkeen.

Uhkarohkeana temppua pitivät myös muut. Alfonso Rios oli ennen lähetystä kertonut aikeista espanjalaiselle kollegalle ja ystävälle.

– Alfonso kertoi minulle puhelusta vasta ohjelman jälkeen. Ystävämme oli pitänyt tämän tempun tekemistä suorassa lähetyksessä ilman varasuunnitelmaa aivan pähkähulluna.

Noora Karma ei olisi koskaan voinut uskoa, että Arto Nybergin ohjelmassa esiintymisestä nousisi hurja spekulaatioiden määrä ja hän on yllättynyt siitä, että temput on selitetty jopa yliluonnollisiksi.

 

Nyberg soitti aamulla ja kertoi, ettei ikinä ole ollut tällaista kohua.

– Arto Nyberg soitti aamulla ja kertoi, ettei ikinä ole ollut tällaista kohua. Hän kertoi saaneensa viestejä saatananpalvonnasta ja jopa puolitutut ovat sanoneet, että tässä oli jotakin yliluonnollista, Karma kertoo.

 

– Ymmärrän, että maissa, joissa ihmiset ovat vahvasti taikauskoisia, tällaista tulee. Ehkä mentalismi on vielä niin uusi ala Suomessa, hän arvelee.

Tulevat viikot näyttävät, mihin suuntaan kuohunta Karmaa vie.

– On kivaa, että keikkaa tulee lisää ja voi toteuttaa suunnitteilla olleen kiertueen nopeammin kuin mitä oli suunniteltu. Toivottavasti tämä myös vauhdittaa valmisteilla olevaa televisioprojektia, ja tuo uusia mahdollisuuksia, Karma toivoo.

Noora Karma

Porvoossa asuva kansainvälinen taikuri.

Kiertänyt espanjalaisen taikuripuolisonsa Alfonso Rioksen kanssa ympäri maailmaa esiintymässä, muun muassa ympäri Eurooppaa, Australiassa, Japanissa, Keniassa, Arabiemiraateissa ja Fijillä.

Karma ja Rios ovat viihdyttäneet niin sheikkejä kuin maailmantähtiä ja kuninkaallisia. Heidän showtaan ovat seuranneet muun muassa Paul McCartney, Madonna, Mick Jagger, Will Smith ja Englannin kuninkaalliset.

Opiskellut musiikkia Lontoossa London College of Musicissa.

Pariskunnalla on kolmevuotias poika ja vuoden vanha tytär.

Karma on kirjoittanut kaksi taikurikirjaa: Taikuritaituri ja Aikoja Taikoja.

Tänä syksynä Karmalta on ilmestynyt Oppi ja ilo -sarjan puuhakorttisarja Taikapakka.

Noora Karman showta pääsee lähiaikoina seuraamaan esimerkiksi Vantaan Energia Areenalla 23.11. Myyrmäessä ja Järvenpään Sibelius-salissa 16.12.

Kommentit

Nimi on enne. Ja toisekseen lopunajan maailmassa on valitettavasti sellaisia voimia joita voi käyttää ihmeiden tekoon. Mutta ne ovat väärästä hengestä.

-777-

Hyvä temppu! Nybergin ilme oli näkemisen arvoinen. Ei TV-töllökansan tarvikkaan tietää, miten temppu tehtiin, silloinhan taikuri päätyisi työttömäksi. Ei mikään ihme, että upeasti onnistunut "taikuus" saa jeesustelijat sekoamaan. Ihan rauhassa vaan, temppuja on tehty niin kauan, kun ihminen on tällä pallolla tallannut.

Myy

http://www.iltalehti.fi/iltvviihde/20121128015899211_a2.shtml
Ohhoh - mentalisti kertoi seuraavasta tempustaan, voiko tämä onnistua?
Keskiviikko 28.11.2012 klo 22.14 - KESTO 1,50 min.
Mentalisti Noora Karma hämmästytti jokin aika sitten Arto Nybergille tekemällään tempulla. Nyt mentalisti kertoi, millaista temppua hän aikoo yrittää seuraavaksi.
KATSO NYT!
Kiitos Noora Karma - Positiivista ajattelua suomalaisille!

Tim B.

Itse muistan lukeneeni ammoisista ajoista, jolloin etenkin uusien uskontojen syntyyn vaikutti ihminen, jolla oli kyky tehdä "silmänkääntötemppuja", nykyisin sanottaisiin taikatemppuja. Se oli aikaa, jolloin ihminen saattoi hioa kykyään aikavarkaita huomioimatta, kun televiisiota, radiota, nettiä ei ollut eikä edes kirjapainoa ollut keksitty. Jotkut ovat jopa arvelleet, että Jeesus Nasaretilainen kuului tähän joukkoon elikkä taitavien ja uskottavien taikureiden joukkoon, kulkihan hän vetten päällä ja jakoi muutaman leviän jakalan sankalle ihmisjoukolla, joka tunsi tulleensa ravituksi.

Joukkosuggestio onkin valtava voimavara. Se tiedetään sota-ajoilta, jolloin koko joukko ihmisiä voi huonosti, pyörtyilee ja syyttää joukkotuhoaseita (en viittaa pr Bushiin ja haukkoihin), vaikka minkäänmoista perustetta epäilyjen vahvistamiseksi ei löydy.

Tästä Noora Karman taidosta ei pahaa sanaa, pelkkää viihdettä se on kuin Uri Gellerin lusikansulatukset. Panem et circenses, niitähän met tarvitsemme.

asiaihminen

Jos aihe enemmän kiinnostaa, kannattaa lukaista Derren Brownin kirja "Miten mieltä hallitaan". Eipä tuolla suoraan kerrota kuinka temppuja tehdään, mutta se perusperiaate näiden 'ihmetaitojen' takana kyllä paljastuu.

Samat jipot löytyy mainonnasta, politiikasta yms yms.

taikurinhattu

Periaate taikatempuissa on se, että katsoja ei huomaa kaikkea mitä hänen edessään tapahtuu. Noora Karman sanan kirjoitustempussa oli kuitenkin huijauksen maku, sillä osa tempusta tehtiin kuvaruudun ulkopuolella, jota ei katsojille kerrottu. Ennen lähetystä Karma oli laittanut Nybergin lukemaan sanakirjasta sanan sisilisko.

vjk

Noora oli lämpiössä pyytänyt Artsia selaamaan sanakirjaa, se oli käsitelty jotenkin niin, että plaraaminen loppui väkisin sivuun jonka vasemmassa yläkulmassa luki sisilisko.

Ei ollut ennalta sovittu

kärpänen katossa

Voi kärpänen katossa, kun ei tiedä mistään mitään.
Vai ei ollut ennalta sovittu, että ihan oli oikeeta taikatemppua.
Niin kärpänenhän sen tietää.

Linssiinviilaajat

Kärpänen ei ollut sen studion katossa, mutta osaan lukea. Tästä on ollut painetussa mediassa juttua heti esitystä seuraavina päivinä. Nyt olet jo jälkijunassa........

guuglettamalla löydät jos et oo viilannut linssejäs liikaa

kärpänen katossa

Johan se on moneen kertaan käyty mediassa läpi, että ennalta ei ollu sovittu yhtään mitään sanaa. Samaa painottivat ohjelmassa myös.

illuusio

Ne kolme lehteä, jotka Noora toi, olivat hänen omiaan. Avustajaheppu sai sanoa minkä tahansa sivun, niin Noora tiesi mitä sivulla lukee. Hän oli tietysti opetellut kaikki ulkoa.

Ei mahdoton tehtävä ihmiselle, joka on treenannut muistiaan.

it´s so simple, not magic

Joo,o uskokaa te ihan kaikkia ja kaikkea, ja täsmäusko on, kun nainen sahataan kahtia ja ihan silmien edesssä!!!

Kyllä on niin uskomatonta???? Heheheheheheheeeeeeeeee!!!

Linssiinviilaajat

Nonniin, johan tähänkin keskusteluun saatiin mukaan paholaiset, etukäteen sovitut jutut jne.

Ns. maagikot tai mentalistit eivät tee mitään sen maagisempaa kuin kätilö joka kannustaa synnyttäjää, verovirkailija joka saa verovelvolliset täyttämään lomakkeensa netissä tms. Se perustuu suggestioon, jossa tarkoituksena on saada kohdehenkilö kokemaan asioita tai toimimaan tietyllä tavalla. Suggestio ei koskaan perustu mihinkään sen kummoisempaan, kun että ihminen saadaan tekemään suggestoijan toivomuksen mukaan. Se ei itseasiassa ole kovinkaan vaikeaa, silloin kuin suggestoitava itse on altis sille (ja kaikki eivät todellakaan ole).

Törmäämme itseasiassa suggestioon ihan jokaikinen päivä mainosten kautta. Mainokset saavat ihmisen uskomaan, että hän oikeasti tarvitsee tai haluaa jotain.

Volbeat

Volbeat: Niin kyllähän jokaisen täytyisi suggestio ymmärtää ja tietää ja siksi tähän reagoidaankin eri tavoin, koska ei voi muuta, kuin ihmetellä, jos tänä päivänä joku uskoo vielä taikatemppujen aitouteen.
Ja tämä artikkeli oli nimenomaan mainostettu taikatemppuna.
Mutta ns. noituus ja satanismi ja muut salatieteet ovat kyllä nykypäivää erinimisillä salaseuroilla, joka puolella maailmaa ja siksi joku kommentoija vastaakin tähän epäillen, että millä hengellä näitä tuotetaan?
Itse en usko minkään "hengen" olevan takana tämän ohjelman teossa, vaan pelkkää bluffia, niinkuin yleensäkin TV- viihteessä ja niinsanotuissa taikatempuissa, joita tehdään yleisön edessä.
Sekin on totta, että jotkut ovat heppoja hypnotisoida ja toisia ei kukaan saa hypnotisoitua.

Ja niinpä tällaiset TV-ohjelmat ovatkin toisille viihdettä ja taikurin taikatemput lapsille hauskuutta, niinkuin joulupukki.

Linssiinviilaajat

Voi **hvit viilaajat, hyvää yötä teille fiilaten, miksei höylätenkin toisianne. Lukekaa enemmän luulette vähemmän!

Noora Karmaa kertoo avoimesti Iltiksessä:

---Arto Nybergin keskusteluohjelmassa tempuillaan hämmästyttänyt taikuri ja mentalisti Noora Karma vakuuttaa, että tempuissa ei ole kyse taikuudesta---

- "En ole kuin Uri Geller, joka vakuutti käyttävänsä taikuutta. Minun tekniikkani ovat hypnoosia ja ihmisten lukua."

http://www.iltasanomat.fi/viihde/art-1288516112395.html

kärpänen katossa

Kärpänen ei nyt keuhkoo, vaikka olisi kuinka rakastunut tohon Nooraan.
Mä en ole missään sanonut Nooran väittäneen taikovansa, vaan tässä artikkelissa puhuttiin taikatempuista ja jengi puhuu taikatempuista jne.
Se olet sinä joka olet koko ajan höpöttänyt, että mä puhun Nooran sanoneen tehneensä taikatemppuja.
Mä sanon sulle nyt, että Noora ei ole missään vaiheessa sanonut tekevänsä taikatemppuja!!
Ja mä en ole missään vaiheessa sanonut Nooran tekevän taikatemppuja!!
Onko asia sinulle nyt harvinaisen selvä? Hyvää yötä.

Linssiinviilaajat

Mielenkiintoista kun tuo yksi selkeästi toteutettu ohjelmajakso herättää lähes koko kansan!
Muistamme täällä hyvin (me ikä-ihmiset), kun Uri Geller vieraili saman TV1 ohjelman lähetyksessä ja tehtiin erityisiä kokeita mentalismin ja taikuuden sovellutuksista. Mm. arvostettu tutkija, muistaakseni professoritasoa, tai ainakin insinööri Pertti Jotuni "oli ihan pihalla". Uri Geller vedätti yleisöä studiossa ja TV_n välityksellä kodessa. Mm. vanhat kellot alkoivat käymään urin mentaqalisten kykyjen seurauksena kodeissa ja studiossa.
Paikalle pääsi "livahtamaan" kaksi taikuuden alan henkilöä, pyörätaiturina toimiva artisti Ville Korkela ja taikurimestari Jukka Santanen. He olivat koko ohjelman kaksi realistia. Jukka Santanen teki samat Urti Geller osuuden heti viikon kuluttua live-esityksinä. Taltioinnit ja mestarin haastattelu ja kuvat julkaistiin heti Seura -lehdessä komeasti.
Ja häly oli syntynyt. Vastaava kun nyt vuosikymmenet myöhemmin taiteilija-mentalisti Noora Karman toteuttamana.
Etsikääpä nyt arkistojen kätkoistä Seura lehti ja tutkikaamme tapaukset.
Edelleen haluamme kokea ihmeitä ja "ihmeitä"!
Onnittelut Noora Karmalle hyvistä töistäsi!
Tim B.

Tim B.