Näin järjestät viinitastingin kotona

Aniko Lehtinen

Nyt kun illat ovat pimenneet, on kivaa kutsua vieraita ja viettää iltaa.

Suosittu illanviettotapa on nykyään juoma- tai ruokatastingin järjestäminen. On juusto-, suklaa-, öljy- ja kahvitastingeja, mutta ehdottomasti suosituin on viinitastingin eli viinipruuvin pitäminen.

Viinitastingin järjestäminen on helpompaa kuin miltä se kuulostaa. Ei tarvitse olla viinitietäjä tai viinin ammattilainen; jokainen pystyy järjestämään viinitastingin kotonaan noudattamalla muutamaa yksinkertaista ohjetta.

Ensin kannattaa maistaa kevyemmät viinit, sitten voimakkaat.”

Tastingin voit järjestää juuri sellaisista viineistä kuin itse pidät.

Jos pidät vain valkoviineistä, voi valita erilaisia valkoviinejä tastingiin.

Jos taas haluat tarjota kaikille vieraille tasapuolisesti elämyksiä, ota tastingiin mukaan muutaman valko- ja muutaman punaviinin.

Sopiva viinimäärä tastingiin on 4–6 eri viiniä. Jos otat mukaan vielä useampia viinejä, maut eivät erotu niin hyvin toisistaan.

Tastingin luonne määräytyy paljolti sen mukaan, katatko viinin sylkykupit pöytään.

Jos et, viinien määrä kannattaa pitää neljässä.

 

Jos olet epävarma viinien valinnassa, luota Alkon henkilökuntaan. Työntekijät on koulutettu auttamaan asiakkaita juoman valinnassa.

Jos haluat pitäytyä viinien perusteissa, valitse valkoviineiksi vaikka yksi sauvignon blanc -rypäleestä valmistettu viini ja yksi chardonnay-rypäleestä valmistettu viini.

Punaviineiksi voit valita esimerkiksi shiraz- ja merlot-rypäleistä valmistetut viinit. Näin juomat ovat tarpeeksi erimakuisia.

Viiniharrastuksessa pidemmälle ehtineet voivat rakentaa tastingin esimerkiksi yhden rypälelajikkeen eri viineistä tai saman maan viineistä.

Viinit ryhmitellään kevyestä voimakkaampaan.

Jos tastingissa on sekä valko- että punaviinejä, maistaminen aloitetaan valkoviineistä.

Maistaminen aloitetaan tavallisesti viinin värin määrittämisellä. Sen jälkeen viinejä haistetaan ja maistetaan. Tasting päätetään tekemällä kokonaisarvio maistetusta viinistä.

 

Viinitastingiin kannattaa varata eri lasi jokaiselle maistettavalle viinille.

Paras maistatuslasi on viinilasi, mutta voit käyttää myös muuta jalallista, tulppaaninmuotoista lasia, esimerkiksi konjakkilasia.

Kun maistatat tastingissa viinejä, kaada lasiin vain noin 8 cl juomaa, jotta viinille jää liikkumavaraa. Näin viinin aromit maistuvat paremmin.

Viinitastingissa on hyvä kattaa pöytään myös vettä ja vaaleaa leipää. Niillä saat neutraloitua makunystyrät viinien välillä, jolloin viinien aromit erottuvat voimakkaammin.

 

Kun maistellaan viinejä, oikeita vastauksia ei ole; jokainen maistaja on oikeassa.

Tasting voidaan tehdä joko keskustellen jokaisen viinin maistamisen aikana tai kirjaten ensin omat arviot paperille ja käyden keskustelu viineistä lopuksi.

Illanvietossa toimii yleensä ensimmäinen tapa paremmin. Varaa osallistujille siksi myös paperia ja kyniä tastingiin.

Viinin kanssa voit myös maistella erilaisia pieniä makupaloja.

Viinimaisteluillanjärjestäjän muistilista

4–6 eri viiniä

Jokaiselle juomalle oma lasi, mielellään viinilasi.

Jokaiselle osallistujalle oma vesilasi ja hiilihapotonta vettä tarjolle.

Patonkia tai muuta vaaleaa leipää suun makunystyröiden neutralisoimiseksi.

Sylkyastiat viinin sylkemistä varten.

Servettejä

Paperia

Kyniä

Näin arvioitviinejä

Ulkonäkö: Katso viiniä valkoista taustaa vasten ja määritä sen väri.

Tuoksu: Pyörittele viiniä lasissa, yritä kuvailla viinin tuoksua.

Maku: Ota reilu kulaus viiniä suuhun ja purskuttele sitä hetki suussasi.

Yhteenveto: Kertaa omia merkintöjäsi. Mieti, millainen viini on kokonaisuutena.