Paikalliset

Afrikan makuja saa yhä etsiä

Etiopiassa lapsuudessaan asunut Katja Santala tarjoili lounasta etiopialaisessa perinneasussa Kuningatar Saba -ravintolassa Etu-Töölössä. Helsingin ravintolamaailman tuorein afrikkalaisravintola avasi ovensa keväällä.

Päivi Tuovinen

Afrikkalaisia ravintoloita ei ole Helsingissä edelleenkään kuin kourallinen.

Raivokkaan googlaamisen jälkeen käteen jäi Mechelininkadun etiopialainen Kuningatar Saba, Hämeentien Tam Tam sekä Koskelantien egyptiläinen El Karim.

El Karim on helsinkiläisten afrikkalaisravintoloiden nestori, sillä se on perustettu jo vuonna 1993.

Marokkolaista ruokaa Töölössä tarjonnut Fez ja Unioninkadulla tarjonnut La Medina ovat jo siirtyneet ravintolataivaaseen.

Samoin on käynyt Itäkeskuksessa etiopialaista ruokaa tarjonneelle Jadgarille sekä Kalliossa sijainneelle Baobabille. Myös Kimito Kitchen lopetti Kurvissa.

 

Ruoka tuodaan Kalasatamasta.”

Hämeentielle kesällä avatulla Tam Tamilla on sama gambialaistaustainen omistaja kuin Baobabilla oli.

 

– Ruoka tuodaan tänne Kalasatamasta, jossa on ravintolan keittiö, Sauli Inget kertoo.

Hän on autellut ystävänsä omistamassa ravintolassa aina silloin tällöin.

Eikö se ole hieman hankalaa, jos ruokia ei tehdä ravintolassa?

– Se on järjestelykysymys. Meillä on täällä lämpöhauteet ja muut laitteet, joilla ruoat pidetään lämpiminä, Inget toteaa.

Ingetin mielestä afrikkalaisten ravintoloiden vähäisyys johtuu siitä, että niitä ei vain ole uskallettu perustaa.

– Ehkä ei vain nähdä markkinarakoa afrikkalaisessa ravintolassa.

Afrikkalaisuus näkyy Tam Tamissa ruoissa, sisustuksessa ja musiikissa. Afrikkalaistaustaisia on myös töissä ja heitä käy asiakkaina.

– Tarjolla on esimerkiksi labandaa, joka on kanaa tai kalaa palma-kastikkeella, lisukkeena on muun muassa maapähkinää.

Mechelininkadulle keväällä auenneen Kuningatar Saban omistavat etiopialaistaustaiset Helen Yohannes ja Samuel Tessema.

Salin puolella asiakkaita palvelee Katja Santala, joka asui itse lapsena Etiopiassa, jossa hänen vanhempansa olivat töissä.

– Helen on myös kokki, lisäksi kokkina on eritrealainen nainen, Santala kertoo.

Keittiöt ovat Etiopiassa naisten valtakuntaa. Jokaisella kokilla, naisella ja äidillä on oma maustesekoitus.

– Täällä syödään käsin. Haarukat ja veitset löytyvät tarvittaessa.

 

Täällä syödään käsin.”

 

Vajaan 20 asiakaspaikan ravintola on ollut iltaisin täynnä.

– Pöytävaraus tarvitsee olla, jos haluaa mahtua syömään iltaisin, Santala muistuttaa.

Ravintolassa on myös yksi isompi kannellinen, pienen pöydän tapainen tarjoiluastia.

– Etiopiassa syödään yhdessä samalta lautaselta. Ruokaa otetaan lettumaisella indsera-leivällä.

Santala arvelee oppivansa työskennellessään lisää Etiopiassa puhuttavaa amharan kieltä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu