Kulttuuri

Nollapisteen uutuudella vierailevat Paula Vesala ja Olavi Uusivirta

Absoluuttisen Nollapisteen laulaja ja laulunkirjoittaja Tommi Liimatta tunnetaan myös kirjailijana. Uusin teos taipui kuitenkin luonnollisimmin levyksi. Kuinka olisin saanut kulkemaan proosana tämän järjettömän B-elokuvan tyyppisen tekstin, Liimatta kysyy.

Mete Sasioglu

Kuvittele eläväsi tulevaisuudessa. Planeetta Hyvästä lähtee matkaan pahaa sisältävä pisara, joka etenee uhkaavasti kohti Maata. Mitä kaikkea siitä seuraa?

Tällä tavoin lähtee liikkeelle Absoluuttisen Nollapisteen uusi, kuunnelmanomainen levy Pisara ja lammas.

– Koko tarina on periaatteessa kuin 4.-luokkalaisen kouluaine, laulaja-laulunkirjoittaja Tommi Liimatta veistelee.

Kun levyn sisältö on täyttä scifiä niin tällainen lienee olevan sallitun rajoissa. Kuten Liimattakin sanoo: rokissa kaikki ei ole niin vakavaa.

”Absot” eivät olisi myöskään absoja, jos kouluaine ei saisi jatkoa. Pisara ja lammas onkin vasta ensimmäinen kahdesta osasta.

Toinen levy julkaistaan syksyllä 2013.

– Pituutta on yhteensä 90 minuuttia, joka olisi ollut liikaa yhdelle levylle. Tämä on yksi yhtenäinen tarina. Bändissä tykätään, että on kauaskantoisempi ajatus eikä vain kymmentä irtobiisiä, Liimatta sanoo.

Koko tarina on periaatteessa kuin 4.-luokkalaisen kouluaine.”
Scifi-teos olisi monelle miehelle toteutunut lapsuuden haave, vaan ei Liimatalle.

– En ikinä harrastanut avaruuslegoja. Läheisin kontaktini siihen maailmaan on ollut isäni lapsuuden kirja ”Lentävä lautanen sieppasi pojat”. Scifi-elokuvatkin jäivät pöydälle. Olen pitänyt enemmän farkuista, rannekelloista ja takaa-ajoista.

– Mutta kun planeettojen välisistä touhuista kerrotaan, niin ei se enää voi maaseutuproosankaan nimellä kulkea.

Absoluuttinen Nollapiste on tunnettu taiteellisista hankkeistaan, mutta nytkin kosketus maan kamaraan säilytetään. Yhtä lukuun ottamatta kaikki levyn kappaleet sijoittuvat maapallolle ja koko korkealentoisen tarinan voi lopulta ymmärtää metaforaksi omasta ajastamme.

– Se kertoo hyvän ja pahan välisestä taistelusta. Haaveilen siitä, ettemme tarvitsisi lukkoja emmekä aitoja. Kukaan ei pahastuisi eikä olisi omaisuusloukkauksia.

– Nykyään kaikki on pienestä kiinni. Kerrostalon pihan läpi saa hädin tuskin vieras kävellä kun se on yksityisaluetta, Liimatta ihmettelee.

Haaveilen siitä, ettemme tarvitsisi lukkoja emmekä aitoja.”
Liimatta kieltää saaneensa kritiikkiä kantaaottavuudestaan, mutta sitäkin enemmän siitä, ettei hänen äänensä ole levyllä enää yksin.

– Mukana ovat Paula Vesala, Olavi Uusivirta ja esimerkiksi Dreamtale-yhtyeestä tuttu Erkki Seppänen. Kaikki ovat laulajia, joiden käsiin uskaltaa antaa vaativampiakin nuotteja.

– En ole kirjoittanut aiemmin kuunnelmia, näytelmiä tai edes tämän tyyppisiä lauluja. Tuntuu, että koko sävy on täysin erilainen kuin mitä olen aikaisemmin käyttänyt.

Myös kirjailijana työskentelevälle Liimatalle on uutta sekin, että kaksiosainen albumi sovitetaan näyttämölle. Liimatan mukaan tämä tapahtuu lähivuosina. Myös Absoluuttinen Nollapiste nousee tällöin lavalle instrumentteineen. Vesalan ja muiden vierailijoiden mukanaolosta ei vielä ole varmuutta.

– Tämä on kiinnostavampaa kuin tehdä konserttisalikiertue ja soittaa 70 minuuttia rokkia. Normaalista keikasta näytelmä tulee poikkeamaan siten, että liikkuvia osia on paljon enemmän, jolloin ei pääse sooloilemaan niin paljon. Se on samalla sekä hyvä että huono puoli.

Absoluuttinen Nollapiste

1991 pop- ja rock-yhtye perustetaan Rovaniemellä.

1993 sijoittuu 5. Rockin SM-kilpailuissa, pääsee levyttämään.

1994 ep-levy ”Ei ilmestynyt” ja ensimmäinen pitkäsoitto ”Neulainen Jerkunen” ilmestyvät.

1996 laulaja Tomi Liimatta julkaisee ensimmäisen soololevyn.

2002 Nimi muutettu -albumi julkaistaan, ensimmäistä kertaa top-10 listasijoitus.

2002 Tommi Liimatta julkaisee esikoisromaaninsa ”Aksel Sunnaborgin hymy”.

2003 Tiiliskivi palkinto Liimatan runokokoelmasta ”Avainlastu”.

2012 11. albumi ”Pisara ja lammas” julkaistaan.

Keikalla Tavastialla (Urho Kekkosen katu 6) torstaina 13.12. kello 21.30.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Klikkaa uusin lehti!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu