Joulukalenteri

Mitäs jos tänä vuonna leipoisit osan lahjoista itse?

Suklaakeksit maistuvat aina.

Aniko Lehtinen

Näin joulun alla lahjojen pohtiminen käy usein työstä. Tavaraa tuntuu olevan kaikilla kylliksi, eikä aina osaakaan ostaa juuri sitä asiaa, mikä tutuilta ja naapureilta puuttuisi.

Siksi lahjaksi kannattaa antaa ruokaa. Hyvin tehty ruokalahja ilahduttaa ja suo pienen herkutteluhetken lahjan saajalle. Samalla voi tutustuttaa tuttaviaan uusiin makuihin ja raaka-aineisiin lahjan kautta.

Ruokalahjojen ei tarvitse olla vaikeatekoisia, riittää kun ne ovat maistuvia.

Nykymaailmassa, jossa allergioita ja ruokavalioita riittää, on myös kohteliasta ja tarpeellista liittää itse tehtyyn ruokalahjaan sisällysluettelo.

Helpointa ja hauskinta on tehdä se reseptin muodossa. Näin lahjan saaja voi myös myöhemmin tehdä saman lahjan itse uudelleen, jos siitä pitää. Nimeä resepti hauskasti, niin henkilökohtainen ote on taattu.

Muista myös suositella lahjan käyttöä saajalle: Jos annat lahjaksi vaikka itse kuivatettuja yrttejä hauskassa purkissa, voi mukaan liittää suosituksen siitä, mihin itse käyttäisit yrttiä. Niin se tulee käytetyksi, kun lahjan saaja tietää, mihin lahjaa voi käyttää.

Samoin voit toimia juomasuositusten kanssa; jos annat lahjaksi leivonnaisia, voit suositella mukaan esimerkiksi jälkiruokaviinin tai kahvia.

Tärkeää on aina laittaa ruokalahjojen mukaan säilytysvinkit, jolla lahja pysyy ensiluokkaisena kunnes se nautitaan. Muista laittaa myös parasta ennen päivämäärä, jota ennen lahja pitäisi mielestäsi nauttia.

 

Kerro reseptin muodossa, mitä paketissa on.”

Ulkonäkö on yleensä puoli ruokaa, ja se pätee myös ruokalahjoissa.

 

Kaupoista saa ihania rasioita ja purnukoita, mutta kaikkea ei aina tarvitse ostaa, myös kotikonstein voi pakata kauniisti.

Hillopurkit muuttuvat lahjapakkauksiksi, kun purkin kannen päälle laittaa palan kaunista paperiservettiä ja jouluisen nauhan. Joulumakeisia voi pakata ruskeaan paperipussiin, ja liimata pussin keskelle kimaltavia tarroja tai vanhasta joulukortista leikatun koristeen.

Kuivakakun voi pakata pelkkään sellofaaniin ja kietoa mukaan pienen joulukoristeen.

Ruokalahjoja on helppo tehtailla kerralla isommalle joukolle.

Joulumakeisten ja -keksien reseptit voi kaksinkertaistaa, jolloin saat tehtyä kaksi tai kolme lahjaa samalla kertaa.

Ruokalahjassa kannattaa keskittyä resepteihin, jotka on jo tehnyt ainakin kerran tai pari. Niin tietää varmasti, että lahjasta tulee hyvä!

Joululahjatalkoita voi pitää myös ystävien ja perheen kesken, jolloin tekeminen on entistä hauskempaa.

 

Liitä maustelahjaan käyttövinkit.”

Aina hyviä ruokalahjoja ovat yleensä suklaasta tehdyt herkut, hillot ja kuivakakut.

 

Miehiseen makuun ovat usein itse tehdyt makkarat (ole tarkka säilytyksestä) tai snapsit.

Jos taas olet itse tuttavapiirisi kanssa trendikkäämmästä päästä, voit tehdä lahjaksi eri lailla maustettua raaka-suklaata tai kuivattuja hedelmä-pähkinäsekoituksia.

Lapsiperheet ilahtuvat usein piparkakkutalosta, jota moni perheenäiti ei ehdi itse ehkä leipoa.

Gallup: Mikä on joulun paras ruokalahja?

Jaana Parkkinen: Hauskin oli nauhalla ja tarralla koristeltu purkki, jossa oli kuivat pikkuleipäainekset kerroksittain: suklaaraekaramellit, sokeri ja jauhot. Vain rasvat ja kananmuna piti lisätä itse, niin sai itse tehtyjä pikkuleipiä.

Tommi Ruskomäki: Firman ruokakorit ovat jääneet mieleen. Ja niistä erityisesti juustolajitelmat. Harvoin tulee itse ostettua erilaisia juustoja, ja siksi ne maistuvatkin parhaimmalle.

Ari Ilottula: Juustopaketit ovat jääneet erityisesti mieleeni. Vaimo on Saarioisella töissä, ja sieltä saamme joka joulu korin, jossa on kinkkua, sinappia, herneitä, hyytelöitä ja muita tykötarpeita.

Janita Uuttu: Vanhemmiltani olen oppinut tavan tehdä itse lihapasteijoita lahjaksi. Niitä olen leiponut, kun en osaa mitään joulukukka-asetelmia tehdä tai lahjoja askarrella. Pasteijani ovat kovasti pidettyjä.

Nämä ilahduttavat aina

Kuivakakut

Hillot ja marmeladit

Liköörit ja snapsit

Makeiset, varsinkin suklaa

Koristellut piparkakut

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Joulukalenteri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu