Paikalliset

Kuvauskopterimies: ”Naapurit tietävät jo, etten vakoile heitä”

Tuomas Pietinen on säädellyt GPS-satelliiteilla vakaasti lentäviä moniroottorisia koptereita viime keväästä. Kopterissa on kahdeksan 300 watin moottoria.

Päivi Tuovinen

Sur-rur-rur. HD-videokameralla varustettu multiroottorihelikopteri leijuu kattojen tasolla pientalokorttelissa Vantaalla.

Tuomas Pietinen, 39, lennättää kopteria säännölliseen tapaansa kotinsa luona RC-ohjauslaitteen ja kannettavan tietokoneen avulla.

– Olen naapureiden kanssa hyvissä väleissä. He tietävät jo, etten vakoile heitä eikä valaistu lentävä esine ole mikään ufo, Pietinen naurahtaa.

Valokuvaus on yhä hankalampi bisnes.”
Pieni pakkanen ei haittaa säätölentoja, sillä helikopteri hyytyy vasta, kun mittarissa on -20 astetta.

– Satojen lentojen saldona on vain yksi kerta, jolloin koneeseen tuli hämminkiä ja se putosi, onneksi ilman vahinkoja.

Pietiselle kopterin lennättäminen ei ole pelkkä harrastus, vaan hän hyödyntää sitä työssään ilmakuvaajana.

– Valokuvaus on yhä hankalampi bisnes, kun kuka tahansa voi toimia valokuvaajana. Kopterilla kuvaaminen on pyrkimys laajentaa osaamista.

Pietinen on taustaltaan mediayrittäjä ja valokuvaaja, joka on touhunnut mainos- ja elokuva-alalla. Nyt hän tekee töitä yritystensä Studio Pietisen ja Cinecopterin kautta.

Mies on jo ottanut kopterilla ilmakuvia muun muassa Ylen Taloraati-ohjelmalle ja Fremantlen Huippumalli haussa -sarjaan. Elokuussa hän kuvasi Japanin tv-yhtiölle puolukanpoiminnan MM-kisoja Suomussalmella.

– Olen tehnyt ilmakuvakeikkoja vuoden, toistaiseksi ne voi laskea kahden käden sormilla.

Pietinen luonnehtii kopterikuvausta ”hurjan potentiaaliseksi” alaksi. Hän on neuvotellut uudenlaisesta yhteistyöstä mediatalojen ja poliisin kanssa.

– Poliisi voi käyttää kopteria turvalliseen havainnointiin esimerkiksi piiritystilanteessa tai liikennevalvonnassa. Ainakin Saksan, Englannin ja Hollannin poliiseilla on jo kamerakoptereita.

Uusin kopteri on tuonut 5 000 euron kulut.”
Pietisellä on kolme helikopteria, jotka hän on osin itse rakentanut. Medianomin onkin ollut pakko opiskella ”perussähköjuttuja ja tietotekniikkaa”.

Uusin kopteri on tuonut hänelle 5 000 euron kulut. Enimmillään 100 kilometrin tuntivauhtia etenevän vempeleen akku kestää seitsemisen minuuttia.

– Säätötyötä pitää tehdä paljon, jotta työväline olisi hyvä ja luotettava. 5- ja 7-vuotiaat poikani sanovat välillä, että isä aina säätää niitä tyhmiä koptereita, Pietinen hymyilee.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu