Paikalliset

Skatan tilan yrittäjä: ”Kaupunki on kohdellut meitä törkeästi”

UUTELA Kaupunki aikoo myydä Skatan tilan. Tilalla oleva terapiayrittäjä on tyrmistynyt.

– Kaupungin arvaamattomuus on ollut ihan omaa luokkaansa. Tällaista toimintaa ei niin vaan lähdetä minnekään muuttamaan, sanoo Skatan tilalla vuokralaisena olevan Centaurionin toimitusjohtaja Markku Honkavaara, vierellä PP.

Sanna Jompero

Skatan tilalla vuokralaisena olleen Suomen Setlementtisäätiön vuokrasopimus on kiinteistöviraston tilakeskuksen kanssa purettu kaikessa hiljaisuudessa.

Sopimuksen purkaminen tapahtui jo viime heinäkuussa.

– Toiminta kävi taloudellisesti liian raskaaksi ja oli tappiollista. Meidän olisi pitänyt ottaa käyttöön uusi konsepti ja siitä syntyi tilanne, että jouduimme irtisanomaan työntekijän. Ajattelimme, että emme enää viitsi jatkaa ja luovuimme vuokrasopimuksesta, toteaa säätiön asiamies Hannu Ahti.

Tallin hoidon otti elokuusta alkaen vastuulleen muun muassa ratsastusterapiapalveluita tuottava Centaurion, joka on tyrmistynyt tilakeskuksen toimintaan.

– Kaupunki on kohdellut meitä törkeästi. Ensin se ehdotti, että voimme jäädä ja tehdä pitkäaikaisen vuokrasopimuksen, toteaa nimettömänä pysyttelevä yrityksen työntekijä.

Yrittäjällä on ollut tieto myynnistä, eikä pitkäaikaista vuokrasopimusta ole luvattu, toteaa tilakeskuksen vuokrauspäällikkö Risto Heikkinen .

Kaupunki ilmoitti virallisesti viime viikolla myyvänsä tilan rakennukset avoimella tarjouskaupalla kevään aikana.

Harmitusta vuokralaisessa on aiheuttanut se, että yritys ehti tehdä tilalla investointeja. Tietoa myynnistä on muutenkin saanut niukasti.

– Alkujaan meille puhuttiin, että tila tulee myyntiin viimeistään alkuvuodesta, jolloin mekin olisimme voineet osallistua tarjouskilpailuun. Nyt tilanne näyttää hankalalta, sanoo toimitusjohtaja Markku Honkavaara .

Suurin osa yrityksen asiakkaista on Kelan kuntoutuksen piirissä. Tieto Kelalle yrityksen toimipisteestä ensi vuoden osalta on kilpailutuksen vuoksi pitänyt jättää tällä viikolla, joten uudet tilat on pitänyt etsiä.

Myös Settlementtisäätiön Ahti kertoo olevansa kiinnostunut tilan ostamisesta. Säätiö remontoi navetan ja päärakennuksen oppilastyönä. Rakennusmateriaalit maksoi kaupunki.

Ostajista ei ole pulaa ja tila menee nopeastikin kaupaksi. Näin uskoo kiinteistöviraston toimitilapäällikkö Markku Metsäranta.

Tarjouskaupassa tilan rakennukset myydään ja maat vuokrataan kaupungilta pitkällä vuokrasopimuksella. Skatan rakennukset ovat vanhoja, mutta tilan arvoa nostaa yli 700 neliötä käyttämätöntä rakennusoikeutta.

Peltilehmät lähtivät vastahakoisesti

Helsingin kaupungin omistama Skatan tilan tunnetuimpia vuokralaisia on ollut taiteilija Miina Äkkijyrkkä, joka asui tilalla vuosina 1996–2010.

Kaupunki irtisanoi vuokrasopimuksen lukuisien erimielisyyksien vuoksi.

Riitaa puitiin hovioikeudessa, joka piti vuonna 2009 voimassa käräjäoikeiden päätöksen, että kaupunki oli perustellusti irtisanonut sopimuksen.

Äkkijyrkkä vastusti irtisanomista viimeiseen asti.

Taiteilijalle tyypilliset suuret peltilehmät olivat tilan näkyvinä maamerkkeinä.

Myöhemmin ne siirrettiin muun muassa Ruoholahteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Miina Äkkijyrkän vanha koti menee myyntiin17.4.2014 15.26

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu