Kulttuuri

Koiraihminen muutti pois Kalliosta

Wanda Dubielin näyttelyharrastus on tilapäisesti tauolla, kun Pippuri,12, (kesk.) on eläkkeellä ja Kaneli, 1, (vas.) opettelee vielä käytöstapoja. Kanelilla riittää yhä pentumaisia piirteitä. Kotona se on tuhonnut korituolin, Dubiel naurahtaa.

Päivi Tuovinen

Tuttu näyttelijätär tallustelee koiriensa kanssa Tuomarinkartanon vinttikoirakeskuksen maisemissa. Wanda Dubielin vierellä tassuttelevat whippet-vinttikoiranartut Kaneli ja Pippuri.

Rakkauden rasvaprosentti -elokuvassa näyttelevä Dubiel on ollut aktiivinen koiraharrastaja koko ikänsä ja harrastanut koiranäyttelyitä 14 vuotta.

– Ihmettelen itsekin, miten aikaa on riittänyt harrastukselle näyttelijätyön ohessa, Dubiel sanoo.

Pippuri, 12, on ollut todellinen menestyjä näyttelykehissä.

– Pippuri on virallisilta titteleiltään veteraanimaailmanvoittaja 2010 sekä kansainvälinen, Suomen, Ruotsin ja Norjan muotovalio. Se on myös ollut rotunsa paras Helsingin Voittaja-näyttelyissä 2006 ja 2007.

Mikä on menestyksen salaisuus?

– Pippurilla on hyvä rakenne ja hienot liikkeet. Se on myös hyväluonteinen, karismaattinen showkoira, Dubiel kuvaa.

Pippuri osoitti poseerauskykyjä jo viisikuukautisena debyyttinäyttelyssään. Pari vuotta sitten sen kehäura päättyi selkäydininfarktiin. Dubielin näyttelyharrastus onkin nyt tauolla, kun Pippuri on eläkkeellä ja näyttelykoiraksi tähtäävä Kaneli, 1, opettelee yhä käytöstapoja.

Vähintään kolmesti päivässä koiriaan ulkoiluttava Dubiel otti whippetit, koska halusi jatkaa sukuperinnettä.

– Jostain syystä mummoni hankki whippetin 60-luvulla ensimmäisten joukossa Suomessa.

Dubielin mukaan rodun edustajat ovat nuorina energisiä ja aikuisina helliä ja lempeitä. Pippuri ja Kaneli ovat hyvin erilaisia.

– Pippuri on miellyttämishaluisempi ja rauhallisempi. Kaneli on omanlaisensa jäärä, joka mutisee ja juttelee, Dubiel vertaa.

Työn saralla Dubiel ottaa nyt rennommin kuin vielä pari vuotta sitten. Hän lähti Kansallisteatterista 2011 ja ryhtyi freelanceriksi, koska halusi näyttelijäntyön rinnalle enemmän muutakin elämää.

– Halusin myös olla enemmän koirieni kanssa. Koirat ovat perheenjäseniä ja tärkeitä omalle jaksamiselle.

Dubiel tahtoi myös puuhata enemmän kehittämänsä tunne ääni -työskentelyn parissa. Tässä hän auttaa ihmisiä tunnistamaan ja purkamaan tunteita kehon, hengityksen ja äänen avulla.

Freelancer-töitä nainen tekee nyt Teatteri Jurkassa, missä hän ja Tiina Weckström ovat pääosissa 31. tammikuuta ensi-iltansa saavassa Hyvää yötä äiti -näytelmässä.

Uusia elokuvaprojekteja hän ei ole aloittanut Rakkauden rasvaprosentin jälkeen.

Dubiel muutti Kartanonkoskelle kuusi vuotta sitten Kalliosta.

– Kun Kalliossa vastaan alkoi kävellä ihmisiä puukko kädessään, ajattelin, että haluan muualle.

Dubiel on viihtynyt Kartanonkoskella ja kehuu seudun ulkoilureittejä.

– Hyviä lenkkipolkuja löytyy Haltialasta. Käyn koirien kanssa myös täällä vinttikoirakeskuksen alueella. Vastustan Helsingin suunnitelmaa rakentaa keskuksen tilalle asuntoja.

Hyvää yötä äiti Teatteri Jurkassa (Vironkatu 7) 31.1. alkaen. Rooleissa Wanda Dubiel ja Tiina Weckström, musiikki 22-Pistepirkosta tuttu PK Keränen.

Wanda Dubiel

Syntynyt Mikkelissä 15. marraskuuta 1974.

Elokuva- ja teatterinäyttelijä. Valmistui Teatterikorkeakoulusta 1998.

Irtisanoutui Kansallisteatterista 12 työvuoden jälkeen 2011. Toimii nyt freelancer-näyttelijänä ja tunne ääni -työskentelyä tarjoavana ohjaajana.

Näytellyt mm. elokuvissa Haarautuvan rakkauden talo, Levottomat ja joulukuussa ensi-iltansa saaneessa Rakkauden rasvaprosentissa. On myös ollut mukana mm. tv-sarjoissa Harvoin tarjolla ja Isänmaan toivot.

Asuu Vantaan Kartanonkoskella kahden koiransa kanssa. Isä puolalainen, äiti suomalainen.

Aiheesta muualla: 

http://www.jurkka.fi/index.html

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu