Paikalliset

Siemens: Länsimetro kulkee vasta marraskuussa 2017

Arviota länsimetron valmistumisesta joudutaan lykkäämään jälleen. Uusimman arvion mukaan metro voisi kulkea vasta marraskuussa 2017.

Päivi Tuovinen

Monista vaikeuksista jo aiemmin kärsinyt länsimetro saattaa viivästyä jopa yli vuoden arvioitua enemmän. Automaattimetron toimittaja Siemensin viimeisen ilmoituksen mukaan automaattimetro ja sitä kautta länsimetro on mahdollista avata liikenteelle marraskuussa 2017.

Alkuperäisen tavoitteen mukaan länsimetron piti avautua vuonna 2015, mutta myös rakennustyöt ovat viivästyneet. Sittemmin valmistumisarviota on lykätty syksyyn 2016.

HKL:n lähtökohtana on ollut, että sopimuksen mukaista aikataulua tulee noudattaa ja Siemensin huolehtia länsimetron automatisoinnista niin, että metrolinja voidaan avata matkustajaliikenteelle sen valmistumisen myötä syksyllä 2016. HKL on jo aiemmin todennut, että automaattimetroprojekti on aikataulun suhteen ”kriittisellä polulla”.

Siemensin mukaan Helsingin automaattimetron valmistumisaste on tällä hetkellä on 57,3 prosenttia ja länsimetron automatisoinnin valmiusaste 16,4 prosenttia.

Viivettä on tuonut erityisesti esimerkiksi metron laituriovien suunnittelu. Laiturioviin on nyt hyväksytty ratkaisu, jossa niihin tulee tuntoherkkä reuna. Siemensin tarvittava jatkosuunnittelu oviin on edelleen käynnissä.

Länsimetro Oy:n toimitusjohtaja Matti Kokkinen ei pidä Siemensin esittämää tilannearviota länsimetron myöhästymisestä uskottavana.
– En usko tippaakaan. Tämä tieto kuulosta tosi kummalliselta verrattuna minun käsitykseeni asiasta, Kokkinen sanoo.

Kokkinen perustelee näkemystään sillä, että automatisoinnin tiellä olleet tekniset ongelmat ovat hänen käsityksensä mukaan jo poistuneet päiväjärjestyksestä.

Kokkinen kertoo olleensa viimeksi yhteydessä Siemensin edustajiin muutama viikko sitten länsimetron ohjausryhmän kokouksessa. Tuolloin hänelle jäi omien sanojensa mukaan myönteinen käsitys yleistilanteesta.

– Metron tekniset kysymykset ratkaistu. Minulle jäi käsitys, että vaivan paikkoja ei ole jäänyt.

Aikataulun venyttyä länsimetron kustannukset ovat koko ajan paisuneet. Arvioiden mukaan Espoon Matinkylään Helsingin Ruoholahdesta kulkevan metron hinta kipuaa jo yli miljardin euron.

HKL:n johtokunta käsittelee automaattimetron tilannekatsausta kokouksessaan torstaina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Länsimetron Kokkinen: ”En usko Siemensin arvioon tippaakaan”7.5.2014 14.36
Louko länsimetron viivästymisestä: ”Siemensin propagandaa”7.5.2014 13.34
Yle: Poliitikkojen usko länsimetron aikatauluun horjuu4.3.2014 16.22
Työntekijät protestoivat länsimetron työmaalla28.4.2014 10.28

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu