Paikalliset

Neuvolamatka pitenee kilometritolkulla – ”Aivan kauheaa”

MUUTOS Ensimmäinen perhekeskus perustettaneen Kallioon. Lauttasaarelaisperhe pitää neuvolamatkan pitenemistä hulluutena.

– Kuulostaa todella hullulta, toteaa lauttasaarelainen isä Miikka Männistö (vas.) perhekeskuksen perustamisesta ja lähineuvolan siirtymisestä Kallioon. Vieressä puoliso Julia Aaltonen sekä Milena Männistö, 2, leikkipuisto Lahnalahdessa.

Sanna Jompero

Lauttasaarelalaisen Aaltonen–Männistön perheen lasten neuvolamatka pitenisi huomattavasti, mikäli suunnitteilla oleva perhekeskus perustettaisiin Kallioon.

Nykyisin vajaan kilometrin matka neuvolaan taittuu helposti rattailla, mutta Kallioon olisi matkustettava bussilla ja tulevaisuudessa ehkä metrolla.

– Aivan kauheaa. Matkalle pitäisi pakata eväät. Ei sinne lähdetä kahden pienen lapsen kanssa ihan noin vain käymään, toteaa Julia Aaltonen .

Aaltosen lapsista Milena Männistö on kaksivuotias ja pikkusisko Mia neljä kuukautta.

Matkalle pitäisi pakata eväät.”

Helsingin ensimmäinen perhekeskus perustettaneen Kallioon ensi vuonna osana Helsingin sosiaali- ja terveydenhuollon palveluverkkoa koskevaa uudistusta.

Suunnitelmien mukaan Viiskulman, Kallion, Töölön, Vallilan ja Lauttasaaren terveysasemilla sijaitsevat lapsiperheiden kaikki palvelut neuvolatoimintaa myöten siirrettäisiin Kallioon. Kyseessä on ainakin vuoden kestävä pilotti, jonka toteutuminen edellyttää riittävän suurien tilojen löytymistä esimerkiksi Kallion terveysaseman nykyisistä tiloista.

Pilotin jälkeen keskusten perustamista myös muualle Helsinkiin on tarkoitus arvioida.

– Alustavasti niitä olisi tulossa yhteensä viisi, eli etelään, länteen ja pohjoiseen omansa sekä itään kaksi, kertoo perhe- ja sosiaalipalvelujen osastopäällikkö Pia Sutinen.

Idän keskukset sijaitsisivat molemmissa metrohaaroissa Kontulassa ja Vuosaaressa.

Koko uudistuksen ideana on tuoda nykyisin eri puolille kaupunkia hajautetut lapsiperheiden palvelut saman katon alle. Eniten se hyödyttäisi niitä perheitä, jotka tarvitsevat neuvolan lisäksi myös muita palveluita, kuten fysio- ja puheterapiaa sekä lastensuojelun tai perheneuvolan palveluita.

Pilotin aikana kokeillaan myös neuvolatoiminnan jalkautumista päiväkoteihin.

”Päiväkotineuvolaa” Aaltonen pitää hyvänä ajatuksena. Neuvolakäynti hoituisi samalla kertaa, kun lapsi tuodaan päiväkotiin.

– Kätevää, ja toimisi sitten vähän samalla lailla kuin kouluterveydenhuolto.

Valmisteilla olevassa terveysverkkoselvityksessä otetaan kantaa myös Kallion terveysaseman palveluiden sijoittamiseen.

Yksi vaihtoehto on ollut, että Kallion palvelut siirtyisivät Kalasatamaan, kun uusi terveys- ja hyvinvointikeskus avataan vuonna 2017.

Mikä olisi sopiva neuvolamatkan pituus?

ei väliä, jos neuvolaan pääsee julkisilla
34% (125 ääntä)
korkeintaan 3 kilometriä
26% (97 ääntä)
ei väliä, jos palvelua saa helposti
24% (89 ääntä)
alle kilometri
16% (60 ääntä)
Ääniä yhteensä: 370

Perhekeskukset korvaavat neuvolat

Sosiaali- ja terveysvirasto valmistelee parhaillaan koko Helsingin sosiaali- ja terveydenhuoltoa koskevaa palveluverkkoselvitystä.

Lautakunta hyväksynee kokouksessaan kesäkuun alussa alustavat suunnitelmat.

Niiden pohjalta Helsingin uutta palveluverkkoa lähdetään suunnittelemaan.

Helsingissä on tällä hetkellä 25 terveysasemaa, joissa jokaisessa on neuvolansa.

Jatkossa lapsiperheet asioisivat oman alueensa perhekeskuksessa neuvolan sijaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu