Paikalliset

Puu-Pasilan jäänne odottaa tyynenä puskutraktoreita – katso kuvat

Pasilalaista idylliä vielä vuoden verran.

Johanna Erjonsalo

Moni on nähnyt Pasilan läpi ajaessaan punaisen puutalon, joka on koristeltu jos jonkinlaisella koriste-esineellä ja kierrätystavaralla.

Veturitiellä ratapihan vieressä sijaitsevan villan edustalla istuu nukkeja, seinillä roikkuu muovikukkia, puiden oksilla killuu kynttelikköjä ja pihalle on tehty taidetta perämoottoreista ja hylätyistä liikennemerkeistä.

Kokonaisvaltaisen ympäristötaideteoksen kokoaja Aarre Ilvesviita ei enää asu talossa. Hän kuoli viime vuonna 87-vuotiaana.

Ilvesviita teki elämäntyönsä merimiehenä. Veturitielle hän muutti 1970-luvulla ja asui talossa siitä lähtien perheensä ja sittemmin vuokralaistensa kanssa.

Tavaroiden kerääminen alkoi aikoinaan siitä, että perheen tytär asetteli lelujaan talon ikkunalle.

Koko alueen ylimääräiset rakennukset poistetaan.”

Ilvesviita ei joudu näkemään sitä, että hänen talonsa tullaan purkamaan uuden, taivaita tavoittelevan Pasilan tieltä.

– Koko alueen ylimääräiset rakennukset ja rakenteet poistetaan Keski-Pasilan rakentamisen edellyttämässä aikataulussa, kertoo tontin omistavan Senaatti-kiinteistöjen johtava asiantuntija Antti Kari .

– Aikataulua ei ole vielä täysin lyöty lukkoon, mutta ensimmäiset isommat työt käynnistyvä ensi vuonna, kun kaupungin infraan liittyvät toimet kunnolla alkavat.

Lähes nähtävyydeksi muodostuneen talon kohtaloksi tulee tehdä tilaa uudelle kadulle. Kyllikinportin jatkeen on tarkoitus mahdollistaa Itä- ja Länsi-Pasilan välinen kulku ratapihan ali.

Ilvesviidan osin lapasestakin karannut keräilyinto ei koskaan johtanut naapureiden valituksiin – siitä yksinkertaisesta syystä, ettei talolla ole naapureita.

Rakennus on Rauhanaseman ohella viimeisiä jäänteitä vanhasta puu-Pasilasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu