Paikalliset

Krishnojen remonttilasku paisuu Malmilla – ”Yllätyksiä tullut”

TOIMINTA Kahvila ja ruokapuoti avaavat ovensa Malmilla todennäköisesti jo kesäkuussa.

Hare Krishna-liike on remontoinut Malmin entistä virkistyskeskusta talkootyönä tammikuusta alkaen. – Yllätyksiä on tullut ja korjaussumma kasvaa koko ajan. Tässä paikassa on kuitenkin niin paljon etuja, sanoo liikkeen jäsen, diplomi-insinööri Tapio Paljakka tulevan talvikahvilan ja kirjaston ovella.

Veera Visuri

Malmin entisen virkistyskeskuksen tiloihin asettuneelta Hare Krishna -liikkeeltä on kulunut tammikuussa alkaneen remontin jälkeen jo yli 100 000 euroa, vaikka kauppakirjoja kaupungin kanssa ei ole vielä edes allekirjoitettu.

Nimien paperille laittamista hidastuttaa Helsingin hallinto-oikeuteen kahden malmilaisen tekemä valitus. Päätöstä hallinto-oikeudesta odotetaan kesällä.

– Valitus on ollut meille lähinnä huono vitsi. Emme ole suhtautuneet tuonkaltaisiin perusteettomiin valituksiin kovinkaan vakavasti, toteaa Suomen Krishna-liikkeen johtaja Timo Kuivanen .

Remontin alkamisen jälkeen päärakennuksessa ilmenneille yllätyksille ei ole näkynyt loppua. Parvekkeen pettäneestä tiivisteestä valunut vesi on päässyt aiheuttamaan sisärakenteiden kostumista ja kasvattanut hometta, minkä vuoksi kahdeksan hirttä talon ulkoseinästä on jouduttu uusimaan.

– Taloa lähdetään sitä mukaan korjaamaan, kun ongelmat paljastuvat. Yllätyksiä on tullut, liikkeen jäsen ja diplomi-insinööri Tapio Paljakka sanoo talkootyönä tehtävästä remontista.

Rakennus on ulkopinnoiltaan suojeltu. Remonttia valvoo kaupungin tekninen isännöitsijä.

Rakennus muistuttaa paljon Puotilan kartanon päärakennusta, jota liike oli ostamassa vuonna 2012. Kiinteistölautakunta myi sen lopulta liikemiesryhmälle ohi virkamiesten esityksen. Krishnat tekivät Helsingin hallinto-oikeuteen valituksen, jonka he vetivät sittemmin pois.

Sisällä tuoksuu vahvasti suitsuke ja henkilökunnalle valmistettu mausteinen ruoka.

Jo kesäkuussa verannalla pitäisi tuoksua myös kahvi. 25-paikkainen kahvila avannee silloin ovensa malmilaisille, mikäli lämmittämätön veranta saadaan siihen mennessä remontoitua. Samoihin aikoihin verannan vieressä aukeaa huoneen kokoisen puodin ovi.

Yksityisen ei olisi kannattanut tähän missään nimessä ryhtyä.

Kaupungin vuonna 2007 teettämän kuntoarvion mukaan talon korjaaminen maksaisi noin 900 000 euroa. Nyt summa on noussut jo pitkälti yli miljoonaan euroon. Kannattiko hankkeeseen ryhtyä?

Kuivasta kysymys hymyilyttää. Paljakka hoitaa puhumisen.

– Olimme varautuneet yllätyksiin. Yksityisen ei olisi kannattanut tähän missään nimessä ryhtyä.

Miljoonaremontti kustannetaan Kuivasen mukaan seurakuntalahjoituksin ja sponsorituin.

Alkuvuonna remontissa on keskitytty vasta rakennuksen ylläpitämiseen liittyviin korjauksiin. Tähän mennessä päärakennuksen osin romahtaneita lattioita on uusittu ja sisäkattoa avattu.

Alakerran remontti valmistunee tämän vuoden aikana, kun vielä putkisto ja sähköt on uusittu sekä lämmitysjärjestelmä öljystä todennäköisesti pellettiin on vaihdettu.

Poikkeuslupa mahdollistaa peruskorjauksen

Kaupunki myönsi huhtikuun lopussa Hare Krishna-liikkeelle asemakaavaan poikkeusluvan, joka mahdollistaa tontilla sijaitsevien rakennusten peruskorjauksen.

Malmin virkistyskeskuksen tontti kuuluu sosiaalitointa ja terveydenhuoltoa palvelevien rakennusten korttelialueeseen.

Samalla mahdollistui myös erillisen ravintolarakennuksen rakentaminen tontilla sijainneen saunan paikalle.

Poikkeusluvan lisäksi sisätilojen korjaus- ja muutostöille on haettava rakennuslupaa.

Kahvilan lisäksi tiloissa järjestetään muun muassa liikkeen koulutustoimintaa ja tapahtumia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Uusi käänne talokaupassa: Krishnoille vuokrattiin tilat Malmilta15.1.2014 15.22
Puotilan kartanon myynnistä sopu – Krishnoille tilat Malmilta25.6.2013 11.17

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu