Paikalliset

Toimittaja kokeili ”viinarallia” – tällaisia jättilasteja Virosta tuodaan

Tallinnan satamassa olut-, siideri- ja lonkerolastit odottavat kuljetusta Suomeen. Yhdellä lastauslavalla on jopa 140 laatikkoa, eli 3 360 tölkkiä.

Toni Tervo


Uutisten vakioaiheeksi noussut alkoholin matkustajatuonti Virosta saa yhä hurjempia mittasuhteita. Se ei ole mikään ihme, sillä suomalaisen kuluttajan kannalta jättimäisten alkoholilastien shoppailu on tehty todella helpoksi: Vaaditaan vain ennakkotilaus netissä, laivamatka Viroon ja valmiiksi paketoitujen lavojen lastaus omaan autoon.

Testasimme ”viinarallin” sujuvuutta toukokuun alussa. Tarkoitus oli tuoda muun muassa perhejuhliin ja omaan käyttöön tarkoitettu lasti kuohuviiniä ja mietoja alkoholijuomia.

Reissu sujui odotettuakin helpommin. Juomat tilattiin verkon kautta hyvissä ajoin. Tallinnassa juomat odottivat paluumatkalle lähdettäessä sataman check-in -pisteen vieressä sijaitsevassa pre-order -pisteessä.

Ainoaksi fyysiseksi työksi jäi lastata juomat autoon ja ajaa auto laivaan. Koko hommaan meni lippujen tarkastuksen jälkeen noin kymmenen minuuttia.

Huomattavasti yksinkertaisempaa ja helpompaa kuin takavuosina, jolloin viinaa kärrättiin laivoilta ostetuilla kiikkerillä pikkukärryillä, ja huono-onnisimmat saivat keräillä tölkkejään kotisatamassa, kun pakkaus hajosi portaisiin.

Enkä suinkaan ollut kokemukseni kanssa ainoa. Tallinnan sataman pre order -pisteellä oli jonossa kukkuroilleen lastattuja olut- ja siiderilavoja, joissa oli jopa 140 laatikon lasteja. Niitä kuljettiin Suomeen pakettiautoilla.

Asioinnin helppous näkyi myös laivoilla, sillä tax free -myymälöissä ei ollut suurta tungosta koko laivamatkan aikana. Silmämääräisen arvion mukaan entistä useampi matkustaja ostaakin juomiset maista.

Valtiovarainministeriön mukaan alkoholin matkustajatuonti räjähti kasvuun viime vuonna ja määrät ovat pysyneet korkeina. Virallisten arvioiden mukaan tuonti kasvoi viime vuonna yli 15 prosenttia, mutta Suomen panimoalan mukaan kasvu voi todellisuudessa olla jopa kaksinkertainen.

Virallisten lukujenkin mukaan matkustajatuonti on litroissa jo yli 75 miljoonaa litraa.

Viinarallia ruokkii Suomen panimoalan mukaan ennen muuta kova verotus. Suomen ja Viron alkoholiveron ero on 1,5-kertaistunut vuosina 2005–2013. Panimoalalla puhutaankin, että rallista on tullut uusi kansanhuvi, jota ilmentävät työpaikkojen laittomat alkoholipoolit.

– On näitä pooleja, esimerkiksi 10 hengen työporukoita, jotka hakevat säännöllisesti lastin. Ihmiset eivät tajua, että se on rikollista, sanoi ravintola-alan vaikuttaja Antti Raunio äskettäin Taloussanomille.

Viinarallissa Suomeen tuotu alkoholi voi näkyä jo anniskeluravintoloissakin, Raunio epäilee. Hänen mukaansa viranomaisten pitäisi suunnata alkoholiostojen valvontaa erityisesti pieniin paikkoihin ja uusiin ravintolayrittäjiin.

Rajoitukset voimaan pian

Viron viinarallia yritetään ehkäistä keväällä annetulla lakiesityksellä, joka ensi kertaa määrittää kohtuullisena pidetyt rajat henkilökohtaiselle matkustajatuonnille.

Ohjeiden mukaan yksityinen kansalainen voi tuoda toisesta EU-maasta Suomeen korkeintaan:

110 litraa olutta.

90 litraa viinejä, joista enintään 60 litraa on kuohuviinejä.

20 litraa välituotteita.

ja 10 litraa muita alkoholijuomia, kuten väkeviä viinoja.

Ohjeissa todetaan, että alkoholia voi tuoda ainoastaan omaan käyttöön ja lasti on kuljettava itse.

Ohjeistus antaa tulliviranomaisille myös tulkinnanvaraa. Jos maahan ollaan tuomassa rajat ylittävä lasti, voi Tulli pyytää siitä selvityksen.

Lähde: VM

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu