Paikalliset

Hermannin sauna palaa vahvasti 50-luvulle

Yrittäjä Mika Ahosen mukaan uudella Hermannin saunalla ei ole varsinaisia kävijätavoitteita.

Ruutukaappaus

Hämeentiellä saunojia palvelevan Sauna Hermannin yrittäjä on vaihtunut. Mika Ahonen otti maanantaina saunan vetovastuun Sielun Veljien basistina tunnetulta Jouko Hohkolta, joka päätti siirtyä muiden töiden pariin.

Yrittäjänvaihdoksen myötä 1953 perustetussa saunassa on käynnistetty sisustusremontti, jossa sauna tavoittelee vahvasti alkuaikojensa tunnelmaa. Pukuhuone- ja sisääntulotiloja sisustetaan 50-luvun hengen mukaisesti.

– Tiloihin hankitaan 50-luvun huonekaluja, seiniä tapetoidaan ajan mukaisesti, esille tulee vanhoja elokuvajulisteita, Ahonen listaa.

Ei tässä olla mitään kultakaivosta tekemässä.”

Ahonen kuuli hiljattain Facebookin kautta saunaseuralta, että Hermannin saunan tulevaisuus on epävarma Hohkon lopetuspäätöksen vuoksi. Ahonen päätti tarjoutua sen uudeksi vetäjäksi, koska tahtoi, että paikka säilyy jatkossakin yleisenä saunana.

– Paikka on kulttuurihistoriallisesti arvokas, ja se pitää säilyttää. Lopulliset kauppasopimukset ovat vielä allekirjoittamatta, kertoo Ahonen – ”saunamies henkeen ja vereen”.

Uusissa saunatiloissa satsataan aiempaa enemmän ruokatarjontaan. Myyntiin tulee toasteja, nakkeja, grillimakkaroita ja pieniä napostelulautasia.

Tarjolla on myös virvoitusjuomia, mutta valikoimista ei löydy ykkösolutta vahvempaa. Tiloihin saa kuitenkin tuoda omia alkoholijuomia, niin kuin kaupungin muihinkin yleisiin saunoihin.

– Alkoholijuomia saa juoda, jos se vain sujuu mallikkaasti, Ahonen korostaa.

Hermannin miesten saunaan mahtuu 25 ja naisten puolelle 20 asiakasta. Löylyhuoneet lämpenevät IKI-sähkökiukailla.

Ahosen mukaan uusittavalla saunalla ei ole varsinaisesti kävijätavoitteita.

– Sanotaan nyt näin, että tavoitteena on tuottaa se mitä paikka maksaa. Ei tässä olla mitään kultakaivosta tekemässä, vaan saunakulttuurillista tekoa, Ahonen sanailee.

Ahosen mukaan saunan toimintaa halutaan kehittää jatkossa yhteistuumin Hermannin, Vallilan ja Arabian seudun asukasyhdistysten ja muiden ryhmien kanssa. Tiloja voidaan vuokrata yksityistilaisuuksiin.

Sauna on avoinna arkisin ja lauantaina koko lähiviikkojen remontin ajan.

1950-luvulla Helsingissä oli vielä toistasataa yleistä saunaa, mutta nyt niitä on enää kolme: Sauna Hermanni sekä Kalliossa toimivat Sauna Arla ja Kotiharjun sauna.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu