Paikalliset

Vahva metropolihallinto saa uusilta valtuutetuilta eniten kannatusta

Ministerit Henna Virkkunen ja Krista Kiuru esittelivät reilu viikko sitten alustavat ehdotukset Helsingin metropolialueen hallintomalleista.

Päivi Tuovinen

Pienet kuntaliitokset ja laajan päätäntävallan saava metropolihallinto on todennäköinen uusi hallintomalli Helsingin metropolialueelle.

Alueen 14 kunnan uusista valtuutetuista suurin osa kannattaa mallia, jossa kuntarajoihin kajotaan vain alle 20 000 asukkaan kunnissa. Samalla seudulle perustettaisiin yhteinen metropolihallinto, joka päättää muun muassa maankäyttöön, asumiseen ja liikenteeseen, segregaatioon, työvoimaan ja maahanmuuttoon liittyvistä asioista.

Kaksi kolmasosaa alueen kuntien valtuutetuista kuitenkin miettii vielä kantaansa tai ei halua sitä paljastaa.

Tiedot käyvät ilmi Suomen Lehtiyhtymän tekemästä 14 kunnan valtuutetuille lähetetystä kyselystä, jossa pyydettiin nimeämään suosikkivaihtoehto metropolialueen esiselvityksen kolmesta alustavasta mallista.

Ensimmäisessä vaihtoehdossa alueelle tulisi vähäisiä kuntarakennemuutoksia ja vahva metropolihallinto, johon kuuluu suorilla vaaleilla valittava metropolivaltuusto. Tätä vaihtoehtoa kannatti vajaat 64 prosenttia kyselyyn vastanneista valtuutetuista.

Toisessa vaihtoehdossa olisi merkittäviä kuntarakennemuutoksia, ja seudullisia tehtäviä hoitaisi uusi Helsingin liitto, johon liitettäisiin nykyiset kuntayhtymät ja perustettaisiin yhteinen sosiaalista asuntotuotantoa hoitava liikelaitos. Tämän mallin kannalla on reilut 19 prosenttia vastanneista.

Kolmannessa vaihtoehdossa muodostettaisiin kaksi vahvaa suurta kaupunkia, joista toisessa olisi pääkaupunkiseutu ja toisessa kaikki Keski-Uudenmaan kunnat Hyvinkäälle saakka. Tätä mallia tukee vajaat 17 prosenttia vastaajista.

Kun tarkastellaan Helsingin, Espoon ja Vantaan valtuutettujen vastauksia puolueittain, selviää joitain rintamalinjoja. Kahden suurkaupungin malli on erityisesti kokoomuslaisten mieleen, muista puolueista malli saa vain hajaääniä.

Vähäisten liitosten ja vahvan metropolihallinnon malli on erityisesti vihreiden ja demareiden mieleen, mutta myös kokoomuksesta löytyy merkittävästi kannattajia. Malli saa yksittäisiä ääniä kaikista muistakin ryhmistä.

Merkittävien liitosten ja Helsingin liiton mallia kannattaa kourallinen kokoomuslaisia ja muutama yksittäinen valtuutettu muista ryhmistä.

Metropolialueen esiselvitystä tekee kuusi viime elokuussa nimettyä selvityshenkilöä.

Reilu viikko sitten julkistetut ehdotukset ovat alustavia vaihtoehtoja, joista selvityshenkilöt keskustelevat tammi–helmikuun aikana alueen kuntien kanssa.

Näin selvitettiin

Suomen Lehtiyhtymä kysyi 14 metropolialueen kunnan uusilta valtuutetuilta verkkokyselynä suosikkivaihtoehtoa esitetyistä metropolialueen hallintotavoista.

Kysely lähetettiin 724 valtuutetulle. Vastauksen antoi määräaikaan mennessä 216 valtuutettua. Huomattava määrä ilmoitti jättävänsä vastaamatta, koska yksikään vaihtoehdoista ei kelpaa tai mielipide on vielä muodostamatta.

Metropolialueen esiselvitysryhmän tavoitteena on yhteistyössä kuntien kanssa kartoittaa tulevat kuntajakoselvitysalueet sekä vaihtoehtoiset mallit metropolihallinnoksi 28.2.2013 mennessä.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu