Paikalliset

Kaveriporukan leffailloista kasvoi kokeilunhaluinen Kino Kaiku

Kaiku ry:n puheenjohtaja Ivan Punzo muistuttaa, että klubilla esitetyt teokset eivät aina ole siitä helpoimmasta päästä.

Terhi Marttinen

Malmitalossa toimiva Kino Kaiku esittää valtavirtaelokuvateatterien ohjelmistosta poikkeavia elokuvia ja audiovisuaalista taidetta.

Kaveriporukan elokuvaillat johtivat ideaan yhdistyksen perustamisesta. Sopiva paikka elokuvaklubin toiminnalle löytyi Helsingin kulttuurikeskuksen tiloista Malmitalosta.

– Emme esitä helppoja elokuvia, sellaisia, joita näkee kaupallisissa teattereissa. Meillä on tapana tarjota jotain kokeellista ennen pitkää elokuvaa, koska silloin pääsee samassa näytöksessä näkemään jotain erilaista, Kaiku ry:n puheenjohtaja Ivan Punzo perustelee.

Ajan mittaan Kino Kaikun toiminnalle on muodostunut selkeä kaava. Kuukauden ensimmäisenä klubi-iltana nähdään sekä kokeellisia teoksia että kokopitkä elokuva, toisessa tapaamisessa paikalla on luennoitsija, joka linkittyy johonkin kuukauden esitykseen. Kolmas tapaaminen on omistettu lyhytelokuville.

Kino Kaikun ohjelmisto syntyy puoli vuotta aikaisemmin, koska myös asiantuntijoiden vierailut pitää varmistaa.

Yhden näytöksen eteen on tehtävä melkoisesti töitä, sillä yhdistyksen aktiivit tekevät siihen julisteen ja ohjelmalehtiön ja hoitavat mainostamisen ja tiedottamisen yhteistyössä Malmitalon henkilökunnan kanssa.

Kino Kaikun postituslistalla on parisataa jäsentä. Klubi-iltojen katsojamäärä vaihtelee paristakymmenestä noin 70:ään. Näytöksiin pääsee ilmaiseksi.

– Kino Kaikun katsojat ovat malmilaisia, opiskelijoita ja ydinkeskustasta vierailevia satunnaisia kävijöitä. Lisäksi klubille on muodostunut pieni, mutta kompakti vakioporukka, Ivan Punzo kertoo.

Yhdistyksen jäsenet tekevät ehdotuksia siitä, mitä Kino Kaikussa esitetään ja keskeinen rooli valinnoissa on Ivan Punzolla. Kokeellisten Taiteiden Nomadisen Akatemian koordinaattori, tutkija ja taiteilija Kari Yli-Annala on ollut aktiivisena mukana toiminnassa valitsemalla näytöksien kokeelliset teokset.

Kuukauden kolmas, lyhyille teoksille omistettu tapaaminen on tuotettu yhteistyössä AV-arkki – suomalaisen mediataiteen levityskeskuksen kanssa. Muita vuosien mittaan yhteistyökumppaneina toimineita ovat olleet Kriittinen Klubi, J-raku/Japania ry, Euphoria Borealis ry ja Helsingin Työväenopisto.

– Meille voi myös tarjota kokeellisia teoksia esitettäväksi. Ohjelmistoon päästäkseen yhteyttä pitää ottaa ajoissa ja samalla pitää kertoa, millaisesta elokuvasta tai mediataiteesta on kyse, Ivan Punzo vinkkaa.

Kino Kaiku saa toimintaansa Helsingin kaupungin tukea, ja Ivan Punzo kehuu yhteistyötä kulttuurikeskuksen kanssa. Kino Kaikussa on nähty myös ulkomaisia vieraita.

– Viime vuonna meillä vierailivat muun muassa lyhytelokuvaohjaajat David Macián Madridista ja Edo Tagliavini Roomasta. Tänä vuonna ulkomailta vieraili wieniläisen tapahtuman Kino Kabaret -järjestäjä ja elokuvantekijä Julia Sternthal.

Lokakuussa Irja-Liisa Unkuri tulee luennoimaan Andy Warholista. Lisäksi on tulossa palkittu sarjakuvantekijä ja -opettaja Petri Hiltunen luennoimaan ohjaaja Terry Gilliamista ja aikamatkustuksesta elokuvissa. Joulukuussa kotimaisen videotaiteen ja kokeellisen elokuvan edelläkävijä Seppo Renvall vierailee klubilla taiteilijan screening -esityksen yhteydessä.

Myös kevään Aave-festivaali eli Alternative Audiovisual Event on saamassa jatkoa.

Lisätietoja saa http://www.kinokaiku.com tai kinokaiku@gmail.com. Ryhmä on myös facebookissa.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu