Kulttuuri

Asa kaataa hallitsevan luokan rakkaudella

Aurinkolasit kuuluvat Asan vakiovarustukseen jopa lumituiskussa. Mies kertoo kieltätyneensä kerran haastattelusta, kun lehti pyysi häntä kuvattavaksi ilman laseja.

Toni Tervo

Jos rap-muusikko Asa olisi presidentti, moni asia olisi toisin.

– Ainakaan kukaan ei voisi voittaa 14 miljoonaa nettipokerista. Niillä rahoilla rakennettaisiin kouluja ja palkattaisiin lisää opettajia vuosiksi, mies toteaa.

Suomen suosituimpiin riiminsylkijöihin kuuluva Asa on vuosien varrella tullut tunnetuksi yhteiskunnallisten asioiden esille tuomisesta. Ei siis ole ihme, että miehellä on sanansa sanottavana Jyväskylässä Äärioikeisto Suomessa -kirjan julkistustilaisuudessa sattuneeseen puukotustapaukseen sekä Suomessa käytävään äärioikeisto- ja äärivasemmistokeskusteluun.

– Joku on sanonut, että natsit nostaa päätään aina silloin, kun talous rypee pohjamudissa. Tällaisena velkarahan aikana se voi olla valitettavasti väistämätöntä. Ostin kyseisen kirjan itselleni joululahjaksi, mutta en ole kerennyt lukea sitä vielä.

– Toisaalta en henkilökohtaisesti tahdo lähteä mukaan vallitsevaan persujen dissausleikkiin (pilkkaamiseen). He ovat muistaakseni puhuneet kansanäänestysten lisäämisestä ja kyllä noi EU:n uudet perustuslait kuumottaa mua. Kansanäänestykset olisi mielestäni loogisin tapa saada ihmiset innostumaan politiikasta. Mulla on lisäksi sellainen henkilökohtainen trauma, että vuonna 1995 Suomen kouluissa jaettiin lapsille ”Kyllä EU” -tarroja ja minä raukka liimailin niitä ympäri meidän ostaria.

Asan riimit kertovat paljon myös elämästä Helsingissä.

– Omista junnuvuosista kaupunki on muuttunut todella paljon. Mainokset ovat lisääntyneet tuhdisti ja pankit, postit ja apteekit ovat kadonneet kauemmas. Nyt meni Roihuvuoresta viime vuoden lopulla kirjakauppa Kipa, joka oli itselleni pitkään jonkinasteinen merkki lähiömme elävästä elämästä.

– En mä tahtoisi, että lapset joutuvat matkustamaan Fanta-metrovaunuilla ostoskeskuksesta toiseen. Silti siltä tämä meidän kaupunkisuunnittelu välillä tuntuu. Onneksi eri lähiöiden kyläyhdistykset ovat edelleen täynnä aktiivista sakkia. Toivotaan, että Kalasataman asukkaat järjestävät hyvät kyläjuhlat kaikille, joilla ei ole varaa Flow-lippuihin.

Viime kesänä Asa julkaisi Madeleine-nimisen kappaleen, joka oli serenadi Ruotsin prinsessalle. Humoristisen kappaleen taustalla oli kuitenkin riimittelijän suuri suunnitelma.

– Minulla on unelma kaataa hallitseva luokka rakkauslauluilla. Ruotsin monarkia on ollut valmis kuolemaan jo vuosia. Sais loppua näytelmä ja Kalle vaihtaa linnansa siirtolapuutarhamökkiin.

– Kari Peitsamon Kauppaopiston Naiset on itselleni ollut aina suuri ja vallankumouksellinen laulu. Jos rakkaus menee yli rajojen, niin yhteinen hyvä voittaa lopulta. Ymmärrys kulkee rakkauden mukana ja löytää toivottavasti perille, muusikko filosofoi.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu