Paikalliset

Romanian kerjäläisiä tulvii taas Helsinkiin

Romaninainen kerjäsi Helsingin keskustassa keskiviikkona. Kuva on lukijan ottama.

Hans Virtanen

Helsinkiin ja muualle pääkaupunkiseudulle on helmikuun aikana saapunut kymmenittäin uusia romanikerjäläisiä. Lähinnä Romaniasta lähtöisin olevat kerjäläiset ovat majoittuneet pääasiassa kaduille ja autoihin, mutta myös yksityismajoitukseen.

– Tiedossa on tapauksia, joissa joku henkilö on vuokrannut asunnon, johon on sitten muuttanut tuvan täydeltä kerjäläisiä. Saattaa olla, että jotkut suomalaiset tekevät tällä tavoin bisnestä, arvioi Helsingin diakonissalaitoksen palvelualuejohtaja Pekka Tuomola.

Tuomola ennakoi, että romanikerjäläisten tulo Helsingin seudulle kiihtyy kevään myötä.

– Tällä hetkellä kerjäläisiä on maassa satakunta. Viime kesänä heitä laskettiin olevan viitisensataa, ja arvatenkin ainakin tällaiseen lukuun päädytään myös ensi kesänä, pohtii Tuomola.

Romanikerjäläiset tulevat Suomeen yleensä ryhmissä.

– Yleinen tapa on se, että he saapuvat pikkubussissa, jossa on väkeä niin paljon kuin autoon mahtuu. Matkan järjestänyt henkilö on veloittanut yhdensuuntaisesta matkasta 100–150 euroa henkilöltä, kertoo Tuomola.

Sörnäisissä sijaitsevassa, romanikerjäläisille tarkoitetussa tukikeskuksessa asioi päivittäin reilut puolensataa kerjäläistä. Palvelukeskus Hirundoa pitää yllä Helsingin diakonissalaitos.

Romaniasta on pääkaupunkiseudulle saapunut myös virkamies, joka pystyy auttamaan suomalaisia kerjäläiskysymyksissä. Tarkoitus on, että Helsingin kaupunki ja diakonissalaitos järjestävät yhteisiä palavereja virkamiehen kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu