Paikalliset

Lasten kotihoidon tuki anteliainta Helsingissä – katso lista

Helsinki ja Kauniainen maksavat anteliaimmin kotihoidon kuntalisää. Myös Espoossa ja Vantaalla tuki kestää vertailun muuhun maahan.

Johanna Erjonsalo


Pääkaupunkiseudun kaupungit Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen maksavat anteliaasti tukea kotona hoidettavista pikkulapsista. Alle vuoden ikäisistä lapsista eniten rahaa maksetaan Helsingissä, 264 euroa kuukaudessa.

Kuntaliiton tekemän kyselyn mukaan niin sanottua kotihoidon tuen kuntalisää maksetaan perheille 85 Manner-Suomen kunnassa. Kyselyyn vastasi 288 kuntaa.

Kuntalisä ei ole lakisääteinen etuus, vaan kuntien vapaaehtoisesti maksama lisätuki.

Alle 3-vuotiaasta lapsesta kuntalisää maksetaan keskimäärin 153 euroa. Lapsikohtaisen tuen suuruus vaihtelee kotikunnan ja lapsen iän mukaan 50–264 euron välillä. Yleensä tuki on runsaimmillaan lapsen ollessa alle 1-vuotias ja pienenee lapsen vanhetessa.

Pk-seudun kuntien ohella yli 200 euron kuntalisiä maksavat ainoastaan Vaasa, Vimpeli Parikkala, Puolanka, Sipoo, Hyvinkää ja Inari. Erityisesti joukosta erottuu Vaasa, jossa tuki säilyy 250 eurossa 3-vuotiaaksi asti.

Sipoossa taas etenkin monilapsiset perheet hyötyvät, sillä kuntalisän kokonaispotti kasvaa sisarrusluvun kasvaessa aina 360 euroon asti.

Kuntalisän saaminen edellyttää yleensä, että kaikki perheen lapset hoidetaan kotona tai että vanhempi hoitaa lasta itse.

– Kuntalisällä voidaan ohjata perheitä hoitamaan lapsia kotona, sanoo varhaiskasvatuksen erityisasiantuntija Jarkko Lahtinen Kuntaliitosta.

Jatkossa kuntalisän merkitys voi korostua, kun valtio leikkaa perheille lakisääteisesti maksettavaa kotihoidon tukea. Toisaalta entistä usemman perheen on ennustettu laittavan lapsensa päiväkotiin jatkossa entistä nuorempana.

Lahtisen mukaan leikkausten vaikutusta perheiden valintoihin ja kuntien maksamiin kuntalisiin on kuitenkin vielä vaikea arvioida.

Kuntalisät pk-seudulla ja Kirkkonummella

Kauniainen: 252 euroa alle 3-vuotiaista lapsista.

Kirkkonummi: 165 euroa alle 3-vuotiaista lapsista ja 60 euroa yli 3-vuotiaista.

Espoo: 219 euroa alle 3-vuotiaista lapsista.

Helsinki: 264 alle 1-vuotiaista lapsista, 219 euroa alle 2-vuotiaista ja 168 euroa alle 3-vuotiaista.

Vantaa: 215 euroa alle 2-vuotiaista lapsista.

Lähde: Kuntaliitto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu