Paikalliset

Lonkerosta tuli virkamiehille päänsärky

VIINARALLI Heinäkuussa voimaan astuvat uudet alkoholituontia koskevat ohjeet.

Ihan järjetöntä se rahtaaminen. Välillä tuntuu, että viinaa ollaan tuomassa puolelle kylälle. Autolla liikkuvat laittavat peräkonttiin satoja litroja, hämmästelee Harri Kivilinna Makasiiniterminaalilla.

Ossi Kurki-Suonio

Vielä juhannuksena alkoholia voi hakea Virosta entiseen malliin, mutta uusi laki voi muuttaa Viron viinarallin valvomisen heti heinäkuun ensimmäisenä päivänä. Sen määrittelemät ohjerajat kohtelevat hyvin eri tavoin olutta ja suomalaista lonkeroa eli gin long drink -juomaa.

– Mahdollisuudet puuttua viinaralliin paranevat. Uudet rajat ovat EU:n direktiivin määrittelemät enimmäisrajat, mitkä otetaan nyt Suomessakin käyttöön. Ne ovat käytössä muissakin maissa, kertoo uutta lakia valmistellut neuvotteleva virkamies Tanja Nurmi .

Direktiivin määrittelemät rajat ovat 110 litraa olutta, 90 litraa viiniä, 20 litraa välituotteita ja 10 litraa muita juomia. Lonkero joutuu muiden juomien 10 litran kiintiöön, koska EU:ssa ei ginin ja greippijuoman sekoitusta tunneta, vaikka suomalaiset sen oluen vaihtoehdoksi usein mieltävätkin.

– Mietimme lonkeron tilannetta pitkään. Koska EU-direktiivi ei lonkeroa tunne, sille olisi pitänyt melkeinpä luoda oma kategoria, mutta se ei olisi ollut direktiivin mukaista, Nurmi sanoo.

Direktiivin määräykset eivät kuitenkaan ole kiveen hakattuja. Itse asiassa ne määräävät vähimmäisrajat, jotka Suomi ottaa nyt käyttöön tiukimman kautta.

Nurmen mukaan lonkeron kohdalla kiintiön korottaminen olisi kuitenkin vienyt ojasta allikoon, koska samalla olisi nostettu väkeviä viinoja, kuten vodkaa, koskevaa rajaa.

– Täytyy kuitenkin muistaa, että nämä ovat ohjeellisia rajoja, ja tulli arvioi omaa käyttöä aina kokonaisharkinnalla, Nurmi toteaa.

Toisin sanoen Suomeen voisi tuoda verottomasti enemmänkin lonkeroa, jos vain tulli katsoo sen olevan omaan käyttöön sopiva määrä.

Tullista ei kuitenkaan haluta ottaa vielä kantaa siihen, miten uutta lakia ryhdytään tulkitsemaan käytännössä.

Lonkeroa ja ”lonkeroa”

Suomalainen gin long drink -juoma kehiteltiin alun perin vuonna 1952 Helsingin olympialaisia varten. Ginin ja greippilimonadin sekoitusta oli tarkoitus tehdä aluksi vain olympialaisten ajan, mutta juoma saavutti suuren suosion ja sitä ryhdyttiin myymään maanlaajuisesti.

Tällä tavalla valmistettua lonkeroa saa ostaa vain Alkosta, koska lain mukaan kaupoissa saa myydä ainoastaan käymisteitse valmistettuja 4,7 tilavuusprosentin tuotteita. Tämän vuoksi kaupassa myytäviä lonkeroita ei valmisteta sekoittamalla, kuten alkuperäistä lonkeroa, vaan käymisteitse samalla lailla kuin siidereitä ja olutta.

Uusien tuontia koskevien ohjerajoitusten mukaan kaupassa myytävää käymisteitse valmistettua lonkeroa voisi tuoda Suomeen huomattavasti enemmän kuin sekoitusjuomaa. Käymisteitse valmistettua lonkeroa koskee 90 litran ohjeraja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Toimittaja kokeili ”viinarallia” – tällaisia jättilasteja Virosta tuodaan14.5.2014 18.50
Nyt se tulee lakiin – tämän verran alkoholia saa tuoda EU-maista10.4.2014 14.26
Raju Viron-matkailu ruuhkauttaa Jätkäsaarta24.9.2013 12.14
Vertailu: Liika viinanjuonti vaivaa eniten Helsingissä14.4.2014 16.38
Lapsiperheet hakevat Viron-viinaa nyt omalla autolla22.4.2013 13.35
Viron viinakaupat pyörivät tappiolla29.11.2013 09.54
Virosta viinaa jopa ilman laivalle nousua? Tulli tyrmää22.8.2013 15.23

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu